I v záhradách všetko akosi „zamrzlo“. Reďkvičky nesmelo vykúkajú zo zeme, kaleráby sa od zimy trasú. Čerešne odkvitli a ich plody sú „mrňavé“. Nebudú májovky, budú júnovky...
Ak chceme v kuchyni pracovať s jarnými plodmi, treba ísť na trh, do obchodu. Čo narobíš, zašiel som tam i ja. Momentálne som posadnutý mladou kapustou. Pripravíme si z nej kapustníky. Slané i sladké. Také, aké robila i moja stará mať Rózka Mesíková.
Najskôr si urobíme polotuhé kysnuté cesto. Trochu mlieka, cukru i múky zmiešame s kockou kvasníc a necháme ho nadýchať. Potom doň pridáme 5 deka cukru, pol kila hladkej múky, 5 deka vlahého tuku, štvrť litra mlieka, celé vajce, štipku soli a citrónovej kôry. Vypracujeme vláčne a mäkké cesto. Rozvaľkáme ho a nakrájame na štvorce. Nakrájanú kapustu podusíme na masle a pridáme podľa chuti cukor, škoricu a trochu mlieka.
Ak robíme slané kapustníky, cukor a škoricu nahradíme soľou a čiernym korením... Doprostred štvorcov dáme kopček plnky, rohy pritlačíme a kapustníky zaguľatíme. Pečieme ich v horúcej rúre do zlatista. Keď chladnú, nalejeme si pohár vína. K tým sladkým polosuchý Devín a k tým slaným suché Veltlínske zelené.
varecha.pravda.sk/recepty/kapustniky-mojej-babky/60238-re...
Mne osobne k tym kapusnikom pasuje čaj, voňavý lipovy. Ale taky, aký si ho farbou pamätám v destve uz nikdy nebude.