Fedor Malík:
Kapustníky slané i sladké

Fedor Malík, 10. mája 2016     2 minúty čítania

Horúčavy tohtoročnej jari sa pominuli. Obloha sa zatiahla a od severu prišiel chlad.



I v záhradách všetko akosi „zamrzlo“. Reďkvičky nesmelo vykúkajú zo zeme, kaleráby sa od zimy trasú. Čerešne odkvitli a ich plody sú „mrňavé“. Nebudú májovky, budú júnovky...

Ak chceme v kuchyni pracovať s jarnými plodmi, treba ísť na trh, do obchodu. Čo narobíš, zašiel som tam i ja. Momentálne som posadnutý mladou kapustou. Pripravíme si z nej kapustníky. Slané i sladké. Také, aké robila i moja stará mať Rózka Mesíková.

Najskôr si urobíme polotuhé kysnuté cesto. Trochu mlieka, cukru i múky zmiešame s kockou kvasníc a necháme ho nadýchať. Potom doň pridáme 5 deka cukru, pol kila hladkej múky, 5 deka vlahého tuku, štvrť litra mlieka, celé vajce, štipku soli a citrónovej kôry. Vypracujeme vláčne a mäkké cesto. Rozvaľkáme ho a nakrájame na štvorce. Nakrájanú kapustu podusíme na masle a pridáme podľa chuti cukor, škoricu a trochu mlieka.

Ak robíme slané kapustníky, cukor a škoricu nahradíme soľou a čiernym korením... Doprostred štvorcov dáme kopček plnky, rohy pritlačíme a kapustníky zaguľatíme. Pečieme ich v horúcej rúre do zlatista. Keď chladnú, nalejeme si pohár vína. K tým sladkým polosuchý Devín a k tým slaným suché Veltlínske zelené.



Diskusia k článku

venusa
Idem ich vyskúšať ci budu take dobre aj s letnou novou kapustou. Predsa len, je taká vodavejsia. Nová nema chybu dusená na prerastenej slanine a s fliackami. Veľká dobrota.
Mne osobne k tym kapusnikom pasuje čaj, voňavý lipovy. Ale taky, aký si ho farbou pamätám v destve uz nikdy nebude.






 



TOPlist