Je to nový hit:
Že ste cuketu pripravovali už na sto spôsobov? Ale toto ste z nej ešte určite nerobili!

Jana Klimanová, 7. septembra 2023     4 minúty čítania

Nechceš cukety? Keď sa vás to zase niekto opýta, berte ich všetkými desiatimi. Máme pre vás zaujímavý tip, ako z nej urobiť múku, výbornú na zdravé zahustenie omáčok a polievok.


Foto: Shutterstock

Ak ste už vyskúšali všetky slané aj sladké cuketové recepty z Varechy, rôznych časopisov, od susedov a známych, máme pre vás ešte jeden výborný tip, ako ju spracovať. Vyrobte si z nej múku, ktorú skvelo využijete na zdravé zahusťovanie obľúbených jedál.

Cuketová múka nahradí klasickú bielu a tak sa hodí nielen pre tých, čo sa zahusťovaniu múkou vyhýbajú, ale tiež pre všetkých, ktorí trpia intoleranciou lepku. A pritom vyrobiť cuketovú múku zvládne každý, nie je to nič zložité.

Ako na to

Cukety umyte a osušte. Pozdĺžne ich prekrojte a pomocou lyžice zbavte semienok. Cukety nakrájajte na polkolieska o hrúbke približne 0,5 cm. Mladé cukety môžete rovno krájať na kolieska, netreba z nich semienka odstraňovať.

Nakrájané cukety vložte do sušičky ovocia a zeleniny alebo do elektrickej rúry na plech vyložený papierom na pečenie. Sušte pri teplote 52 °C. Správne usušená cuketa sa neohýba, ale je krehká.



Foto: Shutterstock

Usušené cukety dajte do mixéra a rozmixujte na prášok. Cuketovú múku uchovávajte v uzatvárateľných nádobách v tme a chlade. Môžete ju tiež uskladniť v mrazničke.

Cuketovú múku, ktorá vôňou pripomína domácu vegetu, používajte na zahustenie zeleninových polievok a omáčok, ale v menšom množstve, než pri klasickej múke. Výborne sa hodí tiež do slaných palaciniek.

Ak si časť sušených nerozmixovaných cukiet odložíte, môžete ich neskôr použiť pri príprave rizota alebo cestovín.

Skontrolujte, či ste už z cukety robili naozaj všetko







ANKETA: Už ste počuli o múke z cukety?

7,0%



93,0%







Diskusia k článku

mamka4
Tento rok som prvý krát skúsila túto múku. Sušila sa pomerne dlho, lebo cuketa je samá voda. Zatiaľ ju mám pripravenú iba na zahusťovanie. Ale už som počula aj o pokusoch pri bezlepkovom pečení. Na to zatiaľ nemám odvahu.
1x zahra
zahra
Nam veganom sluzi namiesto masa na silny zeleninovy vyvar s bezvajecnymi rezancami. Ina by sme on boli ochudobneni. Robi sa z uplne dozretej cukety z jej vnutrajska s kostkami. ak su vyzrete, tak aj mastne oka su na povrchu. Chuti vsetkym aj masozrutom.






 



TOPlist