Foto: Shutterstock
Ak ste už vyskúšali všetky slané aj sladké cuketové recepty z Varechy, rôznych časopisov, od susedov a známych, máme pre vás ešte jeden výborný tip, ako ju spracovať. Vyrobte si z nej múku, ktorú skvelo využijete na zdravé zahusťovanie obľúbených jedál.
Cuketová múka nahradí klasickú bielu a tak sa hodí nielen pre tých, čo sa zahusťovaniu múkou vyhýbajú, ale tiež pre všetkých, ktorí trpia intoleranciou lepku. A pritom vyrobiť cuketovú múku zvládne každý, nie je to nič zložité.
Ako na to
Cukety umyte a osušte. Pozdĺžne ich prekrojte a pomocou lyžice zbavte semienok. Cukety nakrájajte na polkolieska o hrúbke približne 0,5 cm. Mladé cukety môžete rovno krájať na kolieska, netreba z nich semienka odstraňovať.Nakrájané cukety vložte do sušičky ovocia a zeleniny alebo do elektrickej rúry na plech vyložený papierom na pečenie. Sušte pri teplote 52 °C. Správne usušená cuketa sa neohýba, ale je krehká.
Foto: Shutterstock
Usušené cukety dajte do mixéra a rozmixujte na prášok. Cuketovú múku uchovávajte v uzatvárateľných nádobách v tme a chlade. Môžete ju tiež uskladniť v mrazničke.
Cuketovú múku, ktorá vôňou pripomína domácu vegetu, používajte na zahustenie zeleninových polievok a omáčok, ale v menšom množstve, než pri klasickej múke. Výborne sa hodí tiež do slaných palaciniek.
Ak si časť sušených nerozmixovaných cukiet odložíte, môžete ich neskôr použiť pri príprave rizota alebo cestovín.
Diskusia k článku