Fedor Malík:
Jarné papkanie

Fedor Malík, 27. apríla 2010     2 minúty čítania

To, čo vám teraz pripravím, nebude z vlastnej jarnej zeleniny...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Jarnú zeleninu už nedokážem jednoducho dopestovať. Kedysi bolo akosi viac času i záhradkárskeho zápalu. A navyše v našej záhrade bol i skleník. Bol som ohybnejší, usilovnejší aj voda na zalievanie bola lacná.

Dnes je to celkom inak. Ani ten poondiaty skleník už nemáme. Nestihol ani zhrdzavieť a už musel zo záhrady zmiznúť. Uvoľnil pľac pre novú barikovú pivničku...
Pozri recepty na Zdravé jarné jedlá Odkázaný som na supermarkety a hypermarkety. Nesťažujem sa. Je si z čoho vybrať a nie je to až také drahé. Na pultoch predajní je skutočná jar. Ponuka je v rozpuku, zelenina žiari farbami. Žltá, červená, oranžová, zelená, fialová.

Nedávno som dokonca objavil biely baklažán a čierno-fialové fazuľové struky! Do môjho plánu sa však nehodili... do košíka som naložil jarnú mrkvu, mladý kaleráb a zelený hrášok. Nuž a aby to i farebne na tanieri sedelo, doložil som i pohár sterilizovaných kukuričiek.

Urobiť „anglickú" jarnú zeleninu nebol problém. Trochu som to všetko povaril, vegetou prichutil a na masle prihrial. K tomu boli varené mladé zemiačky, posypané nasekanou čerstvou vňaťou petržlenu. Aspoň že tá bola naša!

Vegetariáni mali uvarené a tí druhí si mohli vybrať. Jedni dali prednosť kuracine v cestíčku a tí druhí viedenskému šnicľu. Záviďte, žijeme si dobre, víno v čaši sme nemuseli kupovať. Otvorili sme si fľašu vlastného Sahralu blanc, vzácnej to kompozície bouvieru, malagy a tramínu...




Diskusia k článku

makovicka
dobre už vraj bolo, ale čo nás stretne dnes- zajtra, to záleží najmä na nás, dobrý článok, prajem veľa elánu a krásne dni...






 



TOPlist