Fedor Malík:
Jahodové venčeky

Fedor Malík, 27. júla 2010     2 minúty čítania

Pracovníci valtického Vinárskeho fondu sú pracovití a nápadití mladí ľudia...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Majú i bohatú publikačnú činnosť. Vydali už desiatky brožúr, tá posledná pod názvom Růžově prostřeno prináša osemnásť receptov, v ktorých sa uplatňuje ružové víno. Majú zaujímavé názvy.

Léto na venkově je zmesou višňovej šťavy, ružového vína i sektu. Xantypa sa pripravuje z polosladkého ružového šumivého vína a horkého sirupu a koktail Koo Koo si zase namiešate zo sladkého rosé, kaktusového džúsu a uhorkového sirupu (bŕŕ)! Pozri recepty na Sladké ovocné pokušenia Recepty „hutných" jedál sú reálnejšie. Závitok zo pstruha, teľacie karé na ružovom víne, homárová galantína, pečený morský vlk... a ku všetkému moravské ružové. „Vlka" s celerovým krémom a kôprovým „moussee máme za sebou a teraz by si to žiadalo dajaký sladký letný bozk.

Máme ho naporúdzi. Šéfkuchár z Villa Richter reštaurácie ponúka jahodový venček s mandľami a jahodovým sorbetom. Z hladkej múky, mlieka a masla si urobme odpaľované cesto. Zmes uvedieme do varu a intenzívne ju miešame. Po vychladnutí vmiešame 2–3 vajcia.

Trubičkou potom na vymastený plech striekame venčeky úhľadných tvarov. Vychladnuté pečivo potom rozkrojíme a plníme krémom zo smotany a jahôd. Povrch venčekov posypeme vanilkovým cukrom a sekanými mandľami.

Toto sladké pokušenie potom podávame s jahodovým sorbetom. Ak jahody už v záhrade nemáte, rovnocennou náhradou sú červené maliny.



Diskusia k článku

tinca
nedávno som objavila v jednom receptári aj jahodový krémeš, vyzeral nesmierne lákavo. Darmo jahody sú jahody...






 



TOPlist