Fedor Malík:
Jahodové ragú

Fedor Malík, 23. mája 2017     2 minúty čítania

Urobte si takú súkromnú anketu. Spýtajte sa známych, členov rodiny, ktoréže ovocie je na svete naj.



Tí, čo sa budú chcieť ukázať, povedia vám, že papája, čirimoja či židovské čerešne. Stále to však bude málo hlasov. Toľko hlasov ako jahoda nedostane žiaden zástupca atraktívneho ovocného sveta. Jahoda je predsa len lahoda! Úžasná vo vzhľade, voňavá a lascívna v nose, šťavnatá a erotická na jazyku.

Jej povesť neutrpela ani tým, že teraz ju môžete mať na stole na Vianoce i na Veľkú noc. Domáca májová jahoda je však skvost. Žiadna „umelina“, žiadna „chémia“...

S priateľom Romanom sme boli vo veci vína nedávno v Šali. Zašli sme i na trhovisko, kde ponúkali čerstvé maďarské jahody. Veľké ako detská pästička a šťavnato-voňavé. Kilo za šesť eur. Roman si kúpil dve kilá a polovicu, s prepáčením „zožral“ na trhu. Z toho druhého kila sa hotoval pripraviť si jahodové ragú. Večer mi volal, jahodová špécia sa vydarila. Skúste si ju pripraviť i vy.

Počínajte si takto: Jahody umyte a nakrájajte ich na väčšie kúsky. Potom v kastróliku roztavte osminku masla a doň poukladajte jahody. Poprášte ich decentne práškovým cukrom, bielym korením a štipkou soli. Jemne, jemnučko „fragárie“ premiešajte a nechajte ich vychladnúť. Podávajte ich s čerstvou bagetkou a dvoma – troma plátkami pršutu alebo švarcvaldskej suchej šunky. Priúdenej na jedľovom dreve. Bude to dobrota, ktorú je potrebné spláchnuť. Odporúčam „ružové bublinky“. Najlepšie modranské šumivé. Modragne, modranský rosé–sekt...



Diskusia k článku

kecupicek
Len keď čítam tento článok, cítim vôňu jahôd. Sú mojim najobľúbenejším ovocím. Aj dnes som piekla koláčik do ktorého som dala jahodový džem v kombinácii s tvarohom. Do večera bude fuč. Roky varím jahodový džem, podarilo sa mi to isté o čom píšete. Posolila som namiesto cukru. Jahody som deň predtým zasypala cukrom aby sa presladili, tak som ich opláchla v sitku a uvarila džem. Ponúkla som ho pri najbližšej príležitosti priateľkám, nech je nejaká sranda a všetky chceli recept. Vyšla som s pravdou von. Nedala som biele korenie, ale polepším sa. Aj slepá kura nájde zrno, náhoda nový recept.






 



TOPlist