Foto: Pravda - Ivan Majerský
Bol počiatok mája a vzduch dýchal Váhom, zelenými poliami a vôňou, akú u nás pod malými Karpatmi nezacítite. Jednoducho, juh Slovenska.
Do mesta sme zámerne pricestovali o hodinu skôr. Hneď sme zatrielili na trh. Bol plný ľudí a predajcov. Zeleninové planty, priesady kvetov, chrumkavé papriky, šťavnaté paradajky, obrovské redkvičky, mladé cibuľky aj cesnak, hlávkový šalát, hrach, mladá fazuľka, nové zemiaky. Päť eur za kilo!
Roman natrčil nos a už ho to ťahalo k jahodám. Slovenské aj maďarské. Veľké ako detská pästička, drahé ako ruské zlato. Kúpte si radšej pol kila. To stojí len päť eur. Roman asi zošalel, kúpil tri kilá a kilo doslova "zmastil" na mieste.
Ja si na jahody ešte počkám. U nás v záhrade budú tak o dva-tri týždne. O tie krásne plody sa potrhajú moji vnuci nuž a z ostatných, malých uvarím sladký a voňavý jahodový džem. Bude na maslový chlebík, bude do koláčov.
Dolnozemský recept Eleny Šrankovej z Kysáča mám už pripravený. Je jednoduchý. Potrebujete šálku cukru, dve vajcia, lyžicu masti, dve lyžice kakaa, tri lyžice jahodového džemu, dve šálky múky, šálku mlieka a sódu bikarbónu. Cesto poctivo vymiešajte, nechajte ho štvrťhodinu vydýchnuť a vylejte ho na pomastený a pomúčený plech. Rúru vyhrejte na 200 °C, po štvrť hodine znížte teplotu o 50 °C a Elenkinu jahodovú pitu pečte slabú polhodinu.
Napomeňte svojich vnukov, aby pár kúskov koláča nechali aj pre vás. Sobáš jahodovej pity s vínom máte už v hlave pripravený. Do čaše si nalejte ružové Svätovavrinecké dobrého ročníka 2022.
Diskusia k článku