Fedor Malík:
Jablková omeleta

Fedor Malík, 22. decembra 2015     2 minúty čítania

Pani Zora Mintalová-Zubercová napísala kopu príťažlivých kníh. Jej Sladké zbrane žien (podtitul Všetko okolo stola II) mám prelistované odpredu i odzadu.



Je to poučné a múdre čítanie. A navyše je tam i veľa receptov, veľa návodov na prípravu starých slovenských sladkostí ešte z polovice predminulého storočia. Zaujali ma trhance, rezance, nákypy, žemľovky, pirohy, lievance, knedličky, palacinky, dolky, omelety. Nie omelety slané. Sladké omelety. Napríklad taká jablková.

Na jej prípravu potrebujeme 200 g hladkej múky, štyri vajcia, dvadsať gramov cukru, tri-štyri deci jablčného vína, zopár jabĺk, štipku soli i vanilkový (nie vanilínový!) cukor na posypanie. Do vypracovaného hladkého cesta pridáme tenké plátky olúpaných jabĺk a nalejeme ho na olej v rozpálenej panvici. Keď je hotovo, na polovicu ovocnej omelety naukladáme ešte kúsky manga, banánu a pomarančov. Omeletu preložíme a nakrátko ešte zapečieme. Potom ju poprášime cukrom a ozdobíme šľahačkou. Atraktívna ovocná omeleta „de luxe“ je na svete.

Radosť majú deti a potešia sa i dospelí. Tí si k nej nalejú pohárik ľadového alebo slamového vína...



Diskusia k článku

mirop
hmm takze tie stare slovenske gazdinky len zabehli na trh nakupili manga, pomarance a banany a mohli kuchtit :D
venusa
Aj bez toho exotického ovocia to môže byt fajnové. Kedysi sme robili jablkové aj ríbezľového víno, toľko bolo ovocia, ze sa z neho robilo všetko možné. Vyskúšam, no do každého sladkého cesta dávam polohrubu muku -:)






 



TOPlist