Je to poučné a múdre čítanie. A navyše je tam i veľa receptov, veľa návodov na prípravu starých slovenských sladkostí ešte z polovice predminulého storočia. Zaujali ma trhance, rezance, nákypy, žemľovky, pirohy, lievance, knedličky, palacinky, dolky, omelety. Nie omelety slané. Sladké omelety. Napríklad taká jablková.
Na jej prípravu potrebujeme 200 g hladkej múky, štyri vajcia, dvadsať gramov cukru, tri-štyri deci jablčného vína, zopár jabĺk, štipku soli i vanilkový (nie vanilínový!) cukor na posypanie. Do vypracovaného hladkého cesta pridáme tenké plátky olúpaných jabĺk a nalejeme ho na olej v rozpálenej panvici. Keď je hotovo, na polovicu ovocnej omelety naukladáme ešte kúsky manga, banánu a pomarančov. Omeletu preložíme a nakrátko ešte zapečieme. Potom ju poprášime cukrom a ozdobíme šľahačkou. Atraktívna ovocná omeleta „de luxe“ je na svete.
Radosť majú deti a potešia sa i dospelí. Tí si k nej nalejú pohárik ľadového alebo slamového vína...
Diskusia k článku