Ivan Kubán:
Snažím sa jesť s rozumom

Nora Krchňáková, TV Varecha, 25. júla 2022     5 minút čítania

Kedysi pôsobil ako hudobný producent a DJ, dnes sa Ivan Kubán venuje energetickému cvičeniu, meditáciám a je vegetarián. V TV Varecha pripravil tradičné budhistické jedlo, ktoré je spojením všetkého, čo vyznáva.



Ivan Kubán sa s nami v TV Varecha podelil o recept na zdravé vegetariánske jedlo budhistických mníchov.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Ivan Kubán kedysi pôsobil ako hudobný producent a DJ pod menom Billy Hollywood. Dokázal vyprodukovať najväčšie hity a dlhé roky bol súčasťou známej slovenskej formácie H16. Vo veku 33 rokov sa rozhodol opustiť šoubiznisový kolotoč a dnes sa venuje energetickému cvičeniu Chi Kung a meditáciám. Hudbe zostal verný, dnes však už skladá hudbu určenú na meditáciu a relax.

V TV Varecha ste nám pripravili Budhovu misku. Kde ste sa naučili ju pripravovať?

Je to tradičné budhistické jedlo, ktoré vychádza z obdarovávania mníchov. Mnísi dostávali rôzne dary v podobe jedla ako ryžu, kúsky zeleniny, oriešky, strukoviny podľa toho, čo kto mal doma pripravené. To im vkladali do misiek. Je to moje obľúbené jedlo, lebo má neuveriteľne množstvo variácií.

Ako často si varíte?

Varím pomerne často, asi 70 percent si varím sám, ale chcel by som oveľa viac. Učil som sa sám skúšaním mojich obľúbených jedál a časom som prešiel na nové recepty a kombinácie.

Stravujete sa zdravo? Ste vegetarián. Prečo?

Verím, že z veľkej časti áno, aj keď dnes sa tvrdí, že je niečo zdravé a zajtra to môže byť naopak. Stravujem sa rastlinne. Dôvodom je súcit k životu a, pravdaže, aj zdravotné benefity. Snažím sa jesť s rozumom a práve tie nezdravé veci mi prirodzene nechutia.

Pracovali ste ako producent a DJ. Prečo ste sa rozhodli odísť zo šoubiznisu?

Čo som chcel v hudobnej oblasti dosiahnuť, som dosiahol. A v momente, keď som si to uvedomil, tak som mal pocit, že pokračovať by bolo motanie sa v kruhu. Zdalo sa mi divné, že mám po tridsiatke a pod pódiom stoja ľudia, čo by mi mohli byť deťmi. Chcel som sa niekam posunúť, a tak som si povedal, koniec.



Budhova miska podľa Ivana Kubána.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Teraz sa venujete meditáciám. Kedy a ako sa začala vaša duchovná cesta?

Celý život vnímam ako duchovnú cestu. Aj to, že som bol DJ a producent bola dôležitá etapa, ktorá ma duchovne formovala. S meditáciami a energetickými cvičeniami som sa prvýkrát v živote stretol v trinástich rokoch pri mojom prvom majstrovi, ktorý je dnes známy pod menom Žiarislav.

Svoje znalosti posúvate ďalej vo svojich kurzoch. S akými ľuďmi sa stretávate a ako s nimi pracujete?

Spektrum ľudí je široké. Od tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a iba sa vyladiť. Prichádzajú aj takí, ktorí by radi popracovali na svojich problémoch a pohľade na svet, až po lekárov, masérov či manažérov, ktorých práca psychicky, ale aj energeticky vyčerpáva. Môj postup je od človeka k človeku iný, podľa toho, čo je pre neho lepšie. Niekto nevie napríklad zotrvať v meditácii, lebo mu behá v hlave veľa myšlienok a nemá trpezlivosť. Tak pre neho je lepšie začať s inými technikami, ktoré ho následne pripravia na samotnú meditáciu.

V živote je dôležitá rovnováha mysle. Ako si ju zabezpečujete a čo odporúčate aj ostatným?

Pre harmóniu odporúčam jesť zdravo a vyvážene, nevenovať pozornosť veciam, ktoré sa vás netýkajú a prinášajú vám nepokoj. Naopak, venujte sa sebe a tomu, čo dokážete vo svojom živote ovplyvniť. Tam sa to všetko začína. Super pomocníkom je klasická meditácia v sede alebo aj cvičenie troch dychov, ktoré nájdete na mojom youtube.

Aké projekty aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Svoju pozornosť momentálne smerujem na pobyty pre ľudí zamerané na Chi Kung a meditáciu. Veľmi sa teším na môj projekt s názvom Srdcu Milé Miesto, na ktorom pracujem už dlho, a o ktorom si môžete viac prečítať na www.srdcumilemiesto.sk



Pripravte si Budhovu misku podľa videoreceptu:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:






Diskusia k článku







 



TOPlist