Fedor Malík:
Hrnčekový tvarohový koláč

Fedor Malík, 31. januára 2017     2 minúty čítania

V päťdesiatych rokoch urobili boľševici z našej matky vinohradníčku.



O pol ôsmej ráno sa musela hlásiť v družstve. Dovtedy bolo treba svoje tri deti zaopatriť nutríciami. Pripraviť desiatu i obed. Ak vstala ráno po štvrtej, všetko to stihla načas.

Na deťoch nešetrila. Raz do týždňa nám pripravila i koláč. Rýchly, jednoduchý a chutný. Hrnčekový tvarohový. Ten recept mala od jej staršej priateľky – kolchozníčky, pani Justíny Bukovinskej. Obe sú už po smrti, takže recept vám vyzradím...

Tri „horčičáky“ polohrubej múky, hrnček práškového cukru a jeden prášok do pečiva napred dobre premiešame. To však nestačí. Treba pripraviť i zmes „mokrú“. Pol kilogramu tvarohu, tri štvrte litra mlieka, jeden vanilkový cukor, jedno vajce a cukor podľa chuti opäť dobre vymiešame. Na olejom pomazaný plech rozprestrieme polovicu suchej zmesi, vylejeme „mokrú“ zmes, posypeme dvoma hrsťami hrozienok a zasypeme druhou polovicou suchej zmesi. Na vrch nastrúhame 1/8 masla. Necháme hodinku oddychovať. Potom pečieme pri teplote 175 °C.

Kuchyňa zavonia a vaše deti budú netrpezlivo čakať, až koláč vychladne. Ak z neho čosi zostane, nehovorte, že si z neho nenaložíte. A o týždeň si ho pripravíte opäť. Skúste však hrozienka nahradiť nasekanými jabĺčkami.



Diskusia k článku

elena
Vyzerá to zaujímavo. Také niečo som ešte nepočula.
porzellanka
Ha, "sypany" kolac! Nasa maminka nam ho tiez robila, ten sme sa naucili aj my dcery rychlo. Nas otec bol majster vo vylepsovani receptov ( nie vzdy pozitivne
haji
@Elena (31.1.2017 06:30)
U nás se tento recept, dobře před více než 30 léty, šířil pod názvem "švédský koláč".
zahra
Moja mamka musela mat odpichnute pred siestou rano a tiez nas to negativne neovplyvnilo a viem, ze aj teraz sa zacina pracovat niekde od siestej. Nase mamky mali tolko lasky v srdci, ze ukrajovali zo svojho casu, aby v rodine bolo vsetko domace a pohoda. Ja nepoznam chut kupeneho kolaca, ale mamkin vonia vzdy, aj ked som daleko od domova.
radost
@Zahra (31.1.2017 13:55)

pekne napísané...
želám si,by takéto spomienky na detstvo-mamu-mali všetky generácie...
mama mojej doby chodila do práce,doma sa venovala rodine,varila,prala,piekla,štopkala,obšívala,látala...neboli pampersky,nebola automatická práčka..fungovala láska,vzťah,zodpovednosť..
maria75
dobrý, rýchly koláč tiež ho mama robila a naučila aj mňa
edimilka
je výborný ja som ho už robila vela kráť ,a ešte niekedy pridá sušené ovocie alebo kompot treba skúsiť ,ja dávam špaldovú muku
mariaklara
Vyzerá to zaujímavo a jednoducho, vyskúšam, ja robím sypanú štrúdľu, ktorá je u nás obľúbená.
venusa
Tvarohový nikdy nesklame. Prave ho papam, az na tie hroznaa
jankov
Občas robím podobný koláč podľa receptu od mamy tzv. tvarohovo jabĺčkový...jeho výhoda je, že je málo pracný, ale zato veľmi chutný...na vrch dávam jabĺčka nastrúhané na tenko na strúhadle na šalátové uhorky, s jadierkami si veru starosť nerobím, ak ich vidím tak ich vytiahnem a ak sa mi schovajú, tak to je ich problém...:-)...posypané a premiešané škoricou...s hrozienkami som ho ešte nerobil, ale isto skúsim...a urobím ho pol na pol, polovička hrozienková a polovička jabĺčková, nech sa baby v dome čudujú, čo som vykuchtil...:-)
hubata
Škoda, že tu sa taký vynikajúci recept stratí. Tiež ho poznám pod názvom "švédsky koláč" a často sme ho doma robievali. Vďaka za pripomenutie pán Malík......!
radost
recept zo 40 ročný mám v písanke..býval pečený z úsporných časových dôvodov,aj preto-že bol chutný..
dnes som urobila tento-s dodržaním postupu-na dne pekáča mi zostala suchá múka..
vrátim sa k môjmu osvedčenému...
haji
@Radost (3.2.2017 12:47)
Sypká vrstva se mi také dělává, proto dávám dospodu o trochu méně sypké směsi - dám ji raději nahoru, kde se lépe navlhčí. Někdy stačí nechat koláč déle ustát, naležet. Mám tento koláč moc ráda, ale bohužel jej už nedělám, hodně mi v něm vadí prášek do pečiva, který nemá možnost zreagovat tak jak má.
rulik
dnes som urobil, napriek tomu, že sa mi zdalo veľa mlieka oproti podobným na vareche, tak je výborný, šťavnatý žiadna múka dole neostala všetko sa premiešalo tak ako bolo treba, možno naozaj musí chvíľu postáť aby všetko nasiaklo, u mňa cca 1 hod 15 min
tricia
Ja len ,ze ci tie " nutricie" su po vychodniarsky ? My sme rano jedli ranajky :))






 



TOPlist