Fedor Malík:
Guľky sv. Valentína

Fedor Malík, 18. februára 2016     2 minúty čítania

Svätého Valentína k nám zaviali nové časy. Pred pár desiatkami rokov sme to ani netušili.


Foto: Pravda
Vtedy sme vedeli čosi o troch západorímskych cisároch rovnakého mena, obdivovali sme francúzskeho maliara J. B. Valentina a v Malých Karpatoch sme zakopávali o žltohnedé kamienky valentinitu. Ale svätý Valentín? Dnes je všetko naruby. Valentínska červená je na programe dňa. Valentínska láska, vášeň, emócie, valentínske dobroty, delikatesy, obložené chuťovky sv. Valentína, ružové i červené valentínske moky. Sv. Valentín pobláznil náš svet až tak, že nám už nič nie je sväté... My starší sme rezignovali a mladým doprajeme.

Oslávte si svoj sviatok a my vám poskytneme aspoň pár rád, pár receptov. Jeden z nich vám práve začínam písať. Pôjde o čokoládové guľky, guľky sv. Valentína. Suroviny sú dostupné, príprava je prostá a ubezpečujem vás, že všetkým to bude chutiť... Najprv si kúpte pár balení vianočných oblátok. Od Vianoc ich tam ostalo habadej a sú veľmi lacné. Doma ich rozdrobte, do misy pridajte štvrtku masla, štvrť kila práškového cukru, dve lyžice kakaa, dve lyžice karibského rumu a dve hrste mletých orechov. Sladučkú hmotu dobre vymieste a urobte z nej úhľadné guľky. Tie potom „okúpte“ v roztopenej čokoláde a na chladnom mieste ich nechajte „dozrieť“. O pár dní to bude skutočný sladučký skvost.

Podávajte ich s horúcim čajom alebo kalíškom dvadsaťročného karibského rumu... Bude to také dobré, že obchod kvôli oblátkam navštívite aj zajtra.



Diskusia k článku

venusa
Mne tento sviatok akosi neberie. Približne v tomto case pečiem šišky .
Sladkostí je toĺko, že už neohúria. A oblátky zmiznú, tak, ako Vianoce. A v okolí taký obchod nemáme. Aspon že toho rumu je všade dosť.






 



TOPlist