Fedor Malík:
Grilovaná kozľacina

Fedor Malík, 9. apríla 2009     2 minúty čítania

Kedysi pred rokmi som strávil veľkonočné sviatky v Grécku. Neoddychoval som, ale pracoval. Študoval anatómiu retsiny a degustoval grécke biele i červené.


Foto: Pravda

Fedor Malík


V posledný deň medzinárodného konkurzu v Solúne nás domáci zaviezli na majetok Vangelisa Gerovassiliou
v dedinke Epanomi. Koštovali sme jeho bazalkové Asyrtico, letnojabĺčkové Chardonnay a malinovogranátový
Syrah. Potom nasledoval raut. Pečené ryby i jahňacina, misy šalátu, pomarančová torta... Pozri recepty na Veľkonočné špeciality Všetci sa nahrnuli k stolu a mne sa neušiel ani príbor. Pud sebazáchovy ma vytlačil do záhrady. Grilovalo sa tam malé kozliatko. Na tanier som dostal tie najlepšie kúsky. Sadol som si pod starý olivovník a do pohára si dal naliať „bylinkovú“ Malagouziu. Dal som si vtedy záväzok, že kozľacinu si raz pripravím i doma.

Utieklo desaťročie a sľub som splnil. Kozľacinu sme si ugrilovali pred Veľkou nocou u Paľa v Harmónii. Je to starý mládenec, doktor práv, poľovník, kuchár i gurmán. Zohnal kozliatko, nechal ho „odstáť“, napácoval a keď obschlo, dal ho na gril. Pieklo sa päť hodín. Pojedal sa k nemu ľadový šalát s novou cibuľkou a popíjal Malíkov soviňon ročníka 2008.

Bola pohoda. Ktosi prehodil, že nie sme jediní, komu kozľacina učarovala. V minulosti ju vraj miloval Martin Kukučín i Karl May... Milujú ju i Indovia (kozľacina Massala), vyhýbajú sa jej však Číňania. Tí vravia, že grilovaný mladý pes je oveľa chutnejší. Konzervatívni Modrania sa mračili.....



Diskusia k článku

oldomachac
aj ja si pamatam na detstvo, ked sme mali kozu (aj ovce)a ta mavala na jar pred velkou nocou male kozliatka, na velku noc sa potom zabil capko, pretoze kozicka sa nechvala na plema,(hoci som uz postarsi, predsa ma smrt toho zvierata, vzdy rezcitlivela, nie som totiz schopny zabit ziadne zviera,ani teraz, hoci maso jedavam, to len pomimo) pretoze velka noc boli sviatky, tak aj vlastne jedlo z mladeho capka bolo sviatkom, u nas na dedine sa pripravovalo vo velkom kameninovom pekaci a kto nemal, ten zas v zeleznaku a samozrejme v domacej peci, mne ale najviac chutila nadievka, ktorou bolo nadete a ta bola urobena klasicky s usmazevou jeho pecienkou a srdieckom a ked bola tepla, no co dodat, ..... , pretoze sme mali aj ovce, skusili sme aj obmenu z jahnatka, ale kozliatko to neprekonalo, proste ta pecena kozlacina bola top, prajem vsetkym, kto na velku noc okusia tuto nadheru, dobru chut






 



TOPlist