Foto: Pravda
Fedor Malík
v dedinke Epanomi. Koštovali sme jeho bazalkové Asyrtico, letnojabĺčkové Chardonnay a malinovogranátový
Syrah. Potom nasledoval raut. Pečené ryby i jahňacina, misy šalátu, pomarančová torta... Pozri recepty na Veľkonočné špeciality Všetci sa nahrnuli k stolu a mne sa neušiel ani príbor. Pud sebazáchovy ma vytlačil do záhrady. Grilovalo sa tam malé kozliatko. Na tanier som dostal tie najlepšie kúsky. Sadol som si pod starý olivovník a do pohára si dal naliať „bylinkovú“ Malagouziu. Dal som si vtedy záväzok, že kozľacinu si raz pripravím i doma.
Utieklo desaťročie a sľub som splnil. Kozľacinu sme si ugrilovali pred Veľkou nocou u Paľa v Harmónii. Je to starý mládenec, doktor práv, poľovník, kuchár i gurmán. Zohnal kozliatko, nechal ho „odstáť“, napácoval a keď obschlo, dal ho na gril. Pieklo sa päť hodín. Pojedal sa k nemu ľadový šalát s novou cibuľkou a popíjal Malíkov soviňon ročníka 2008.
Bola pohoda. Ktosi prehodil, že nie sme jediní, komu kozľacina učarovala. V minulosti ju vraj miloval Martin Kukučín i Karl May... Milujú ju i Indovia (kozľacina Massala), vyhýbajú sa jej však Číňania. Tí vravia, že grilovaný mladý pes je oveľa chutnejší. Konzervatívni Modrania sa mračili.....
Diskusia k článku