Dobré trávenie:
Grilmajster Fedyr

Fedor Malík, 25. júna 2019     2 minúty čítania

Slnko už pomaly zapadalo za hory, no mesto sa stále dováralo v júnových horúčavách. Reštaurácie, kaviarne aj putiky boli natrieskané ľuďmi. Pivá tiekli potokom. Na zmrzlinu sa stálo v radoch. Ľudia však boli pokojní a usmievali sa. Veď sa začína leto, budú prázdniny, bude pohoda...



Aj v záhradnej reštaurácii Astra, nalepenej na prešovské mestské múry, bol pekný strapec ľudí. Slováci, Moraváci, Taliani, Francúzi, Gruzínci, Maďari, Poliaci, Rusi. Všetko znalci vína, enológovia a degustátori, ktorí sa do metropoly Šariša zišli na 24. ročník medzinárodného konkurzu vín.

Po namáhavej ceste riadne vyhladli a vysmädli. Pulty boli plné vychladených mokov, pili sa vína Valihrachove, Balounove, Dudove, Ostrožovičove. Smäd bol uhasený a ozval sa žalúdok. Bolo z čoho vyberať.

Pri grile sa zvŕtal šikovný ukrajinský kuchár Fedyr. Po pár minútach sa ukázalo, že to je zdatný majster. Grilmajster s veľkým „G". Grilované plátky hydinového, bravčového i hovädzieho mäsa boli šťavnaté a medové. Medom sa bonifikovali aj kúsky lososa, pstruha či tuniaka. Grilovaná zelenina bola od výmyslu gastronomického sveta. A k tomu grilovaný oštiepok, neúdená parenica, anglický čedar, neutrálne tofu. Všetko to hralo farbami, voňalo to a prenáramne chutilo. Kto mal málo, siahol ešte po šarišských klobáskach či párkoch zo Spiša.

Poviete si, že tam bolo akosi pomenej šalátov. Na to som pozabudol. Grilované paradajky, alma papriky s kvasenou kapustou. A ešte čosi. Skvelé zeleninové šaláty majstra Fedyra. Základom bola mladá hlávková kapusta premiešaná s kúskami mladého cesnaku, cherry paradajkami a mladou kukuričkou. Šalát bol ozdobený grilovanými slížikmi z mladých kačacích a kuracích pŕs. Paráda. Úžasný svet gastronomických vôní a chutí. Len aby nám žalúdok ešte nejaký čas vydržal. Aspoň do konca leta...



Diskusia k článku







 



TOPlist