Gastronomický surrealista Bob Blumer:
Varenie je tiež umenie! (Video)

Sandra Támerová, 3. júna 2010     6 minút čítania

Na Slovensko zavítala kuchárska celebrita najvyššieho kalibru - Bob Blumer. Rodák z Kanady so šibalským úsmevom predviedol Slovákom, ako sa doslova z ničoho dá pripraviť kulinárska lahôdka!


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Bob predstavuje dva rôzne spôsoby prípravy rezňa.


Bob Blumer netušil, akú revolúciu spôsobí jeho prvá kniha The Surreal Gourmet: Real Food for Pretend Chefs medzi kulinárskymi fanúšikmi. Úspech na seba nenechal dlho čakať a tak mu ponúkli vlastnú televíznu šou, kde predvádzal svoje „laické“ kuchárske umenie. Milovníkom varenia učaroval práve tým, že sám kuchársku vedu nikdy neštudoval.

Aj vo svojich ďalších dvoch rovnako úspešných knihách prezentoval svoju vášeň k surrealizmu. V knihe The Surreal Gourmet Entertains: High-Fun, Low-Stress Dinner Parties for 6 – 12 nadchol svojich fanúšikov tvrdením, že aj napriek tomu, že človek nemá na varenie ideálne podmienky a suroviny, môže vyčarovať lahodné pochúťky pre hostí.

Okrem účinkovania v rôznych televíznych show sa venuje aj porotcovaniu na svetových súťažiach vína. Pri svojich potulkách v obľúbenom karavane precestoval tie najznámejšie vinárske regióny a stal sa z neho doslova znalec vín. No a jeho surrealizmus v praxi sme mali možnosť zažiť aj my z redakcie Varecha.sk.

Na stretnutí s novinármi pôsobil tento výnimočný kuchársky mág veľmi príjemne, neustále sa totiž usmieval a žartoval, počas čakania na začiatok krátkej kulinárskej šou nám dokonca predviedol žonglovanie s citrónmi a tiež kúzelnícky trik s paradajkou.

Na začiatok nám Bob názorne predviedol, ako pripraviť obyčajný rezeň trochu inak. Počas prípravy nazýval rezeň celý čas veľmi milo – sničel (správne schnitzel, pozn.red). Poznamenal, že je pre neho vždy veľkou výzvou pripraviť z klasických jedál niečo, čo by nikto nečakal. Tento krát sa rozhodol obohatiť tradičné suroviny na prípravu kuracieho rezňa – múku, vajíčko a strúhanku o bylinky a parmezán.

Kuracie lízanky v podaní majstra kulinárie


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Kuracie lízanky a la Bob Blumer.


Jeho verziu rezňov nazval vtipne kuracie lízanky. Mäso trochu naklepal, pokrájal na menšie kúsky, nasolil, okorenil, a postupne obalil v trojobale – najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke, v ktorej boli primiešané tymian s oreganom a strúhaný parmezán.

Takto obalené kúsky potom oprážal na olivovom oleji a masle, nakoniec všetko pokvapkal citrónom. Vopred si stanovil čas prípravy na päť minút, je o ňom totiž známe, že miluje výzvy. Dokonca je aj držiteľom Guinessovho rekordu, kedy za jednu hodinu upražil 560 lievancov, ktoré potom podával poliate pravým kanadským javorovým sirupom.

Po veľkom aplauze, ktorým hostia ohodnotili Bobovu verziu rezňov, prišiel na rad dezert. Na prvý pohľad vyzeral ako vajíčko uvarené na mäkko, žiadne vajíčko to však nebolo. Bob ponúkol tento „zázračný“ zákusok na ochutnávku. Na tvárach ľudí sa zračilo prekvapenie, vo vnútri bol naozaj ukrytý sladučký dezert. Najlepšie však bolo rozuzlenie, keď nám Bob predviedol, ako sladkú dobrotu do škrupinky od vajíčka vpratal.

Záhada rozlúštená


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Bob prezradil fintu s vajíčkom prekvapenému
moderátorovi.


Pripravil si mousse z bielej čokolády a zmrazené maracujové pyré. Na vajíčku odklepol opatrne vršok, odstránil bielok a žĺtok, a škrupinku opláchol vodou. Do umytej a suchej škrupiny potom cukrárenským vreckom nastriekal bielu čokoládovú penu, pridal malý kúsok mrazeného ovocia, a zvyšok doplnil opäť čokoládovou penou. Mal sa tak vytvoriť efekt vajíčka uvareného na mäkko.

Takto pripravené vajíčko potom vložil do chladničky, ktorá už urobila zvyšok roboty za neho. Pena z čokolády stuhla, a mrazené pyré sa zas rozpustilo. Potom už stačilo ho naservírovať, tento krát ale pre zmenu dolu hlavou do stojančeka, a dokonalá ilúzia bola na svete!

Na záver nás ešte zaujímalo, čo všetko stihol tento šikovný kuchár u nás na Slovensku ochutnať. Keďže Bob túto otázku očakával, vytiahol papierik, a snažil sa čo najspisovnejšie ten zoznam prečítať. Ochutnať vraj stihol kurací perkelt, rôzne druhy alkoholu a tri druhy vína. A to všetko počas jedného večera!

Ako našťastie priznal, všetko mu nesmierne chutilo. Je známy tým, že v každej krajine, ktorú navštívi, absolvuje priam ochutnávací maratón, snaží sa totiž poznať čo najviac druhov jedla a pitia z daného regiónu. Tajne dúfame, že mu u nás chutilo a že sa na Slovensko opäť čoskoro vráti aj s ďalšími perfektnými tipmi na úpravu dobrôt od výmyslu sveta!




Diskusia k článku

tinca
S tými bylinkami a parmezánom je to dobrý nápad, vyskúšam. Niekedy dávam do strúhanky, ale tvrdý syr. Už na pohľad je to milý človek. To aranžmá v melóne nemá chybu, na párty ako stvorené.
sjuz
tinca - mňa oslovilo presne to isté :)
evanaaa
Bobyho poznám, aj keď len s televízie. Dávali ho na Spektre, jeho relácie a jedinečný spôsob varenia som si nenechala ujsť.Mám ho rada, i keď si trochu upravil účes - on mal totiž vlasy vyčesané navrch aspoň 10 cm., ako to nosí napr. Hamžík. Ale takto sa mi viac ľúbi. Pár jeho gastronomických " kreácií " som si opísala.Rada pozerám a čakaám, s čím zasa príde, on vytvára naozaj jedinečné recepty.
tinca
@evanaaa a ešte beží tá jeho relácia, ak áno ktorý deň a o koľkej, ja ho tiež zbožňujem. Nejako mi to už uniklo.
cinkla
Velmi sympaticke. Tie kuracie lizanky vyskusam . Mozna aj s patizonom, ktory takto zvyknem robit kazdu sezonu.
evanaaa
Tinca, momentálne ho nedávajú, stále sledujem program na Spektre, lebo rada pozerám všetky tie relácie kde varia ( Nigela, Jamie, Boby ale aj Antony Woral a ešte taký chutný austrálčan a iní) ale oni sa po čase - tie relácie zasa vracajú, takže treba len sledovať.
22janka22
cinkla, tak vy vravite, ze s patizonom? A to ho obalujete a vyprazate? ja ho robievam totiz len tak na prirodno s platkom nivy.






 



TOPlist