Futbalová legenda:
Dušan Tittel objavil novú vášeň – dal sa na pečenie!

Nora Krchňáková, TV Varecha, 7. marca 2021     5 minút čítania

Okrem mnohých športových úspechov, ktoré má na konte, robí Dušanovi Tittelovi radosť piecť pre rodinu. Hravo zvládne pripraviť šišky aj moravské koláče.



V TV Varecha nám Dušan Tittel pripravil svoje obľúbené šišky z kysnutého cesta.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Dušan Tittel v reprezentácii ako jeden z mála okúsil československý i slovenský dres a trikrát sa stal najlepším futbalistom roka. Otec 10–ročného Timoteja a 12–ročnej Karolínky miluje umenie, zbiera obrazy a rád pečie!

V TV Varecha ste nám pripravili skvelé šišky. Ako sa z futbalistu stane špecialista na pečenie?

S pečením som začal v chalupe na Orave počas prázdnin pred piatimi rokmi. Považujem sa za amatéra, ktorý sa rád učí nové recepty. Mám radosť, keď sa niečo dobré podarí a môjmu okoliu to chutí. S rokmi človek dozrie a získa určitý životný nadhľad a iný pohľad na veci, ktoré som v mladosti prehliadal. Počas aktívnej kariéry som si nevedel predstaviť stáť tri hodiny v kuchyni a hrať sa s kysnutým cestom – aj vzhľadom na množstvo tréningov či prísnu životosprávu. Dnes už je toho voľného času viac, pribudli deti, a tak radosť piecť pre rodinu je o to väčšia.

S ľahkosťou zvládnete aj kysnuté moravské koláče. Čo pečiete najradšej a kde ste sa to naučili?

Moravské koláče boli moje prvé. Naučila ma ich piecť moja svokra Milka Konečná z Kanianky. Po dobrej lyžovačke na chalupe ku krbu a s čajom sú priam ideálne, aj keď sú trošku náročnejšie na čas a prípravu. Najradšej pečiem moravské koláče a občas vymýšľam aj iné varianty z kysnutého cesta, aby to bolo pestré. Veľký úspech v rodine a medzi priateľmi majú aj šišky, ktoré patria tiež k mojim obľúbeným.

Okrem pečenia aj varíte? Aké jedlá najradšej pripravujete?

Vo varení som sa zlepšil hlavne za posledný rok, keďže počas pandémie veľa času trávim doma s deťmi. Dlhý čas sme všetci boli na Orave, a tak som sa musel vo varení zdokonaliť, aby to bolo zdravé, pestré a chutné, keďže deti nezjedia všetko. V ich veku som ale nebol iný. Mojím obľúbeným jedlom je segedínsky guláš a oravská kapustnica, ktorú ma naučila moja mamina. Deti obľubujú cestoviny, takže ich často varíme doma na rôzne spôsoby. Manželka lepšie varí a pečie ako ja, už dlhší čas kváskuje. Každý týždeň pečie domáci chlieb, tak sa mám doma od koho učiť.

Ako sa stravujete? Musíte sa obmedzovať, aby ste sa udržali v dobrej kondícii?

V mladosti som sa obmedzovať nemusel, keďže tých tréningov a zápasov bolo veľmi veľa. Teraz po skončení aktívnej kariéry už je to horšie, pravidelne sa vážim, aby som si ustrážil primeranú váhu. Veľmi nám chýba aktívny pohyb, a to nielen mne, ale aj deťom, keďže pri súčasných opatreniach je športovanie u nás takmer nemožné. Už sa veľmi teším na deň, keď deti začnú opäť trénovať vo svojich kluboch a ja budem vďačný za dobrú lyžovačku na Kubínskej holi.


Pozrite si videorecept, ktorý Dušan Tittel nakrútil v štúdiu TV Varecha:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist