Fedor Malík:
Fašírkové guľôčky

Fedor Malík, 28. septembra 2010     2 minúty čítania

Každý rok, koncom augusta, sa zúčastňujem na degustácii vín vo falckom Neustadte.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Tohtoročný jubilejný desiaty ročník predstihoval tie predchádzajúce. I vín bolo v súťaži akosi viac, takmer sedemtisíc – zo Slovenska len sedem, i organizátori sa viac usmievali,
i pohostenie bolo bohatšie.

Skvelá bola večera v bádenskom Waldulme a ešte lepšia u Arthura Metza v alsaskom Marlenheime. Pohostenie po skončení konkurzu však už za veľa nestálo. Ľudia sa ponáhľali domov a obedovalo sa „len tak“ postojačky. Kto si čo uchmatol. Pozri recepty na Jedlá z jedného hrnca Grilované huby s baklažánovým krémom na lyžičke ma nevzrušili. Čerstvý mušličkový šalát s opraženým lístkom artičoku bol už zaujímavejší a mini-knedľa s hubami v smotanovej omáčke už naozaj chutila.

Carpaccio so šampiňónmi a koriandrovým olejom vyhľadávali Taliani a Francúzi sa išli „zadrhnúť“ marinovanými krevetami v avokádovom kréme. Degustátori z bývalého Rakúsko–Uhorska papkali opäť spolu.

To najjednoduchšie a najlepšie. Napriek tomu, že sa to vznešene francúzsky volalo „Boulettes de viande hachée a la mediterranéenne au fromage de brebis“, i keď išlo o obyčajné fašírkové guľôčky posypané strúhaným syrom.

Zapíjali sme ich obyčajným Gutedelom, čo zase nie je nič iné ako víno z „našej“ chrupky, nášho bieleho strapáka...




Diskusia k článku







 



TOPlist