Fedor Malík:
Dve letné dobroty

Fedor Malík, 18. júla 2017     2 minúty čítania

Nebýva zvykom, aby som vám jedným dychom hneď priniesol dva recepty. Urobím však letnú výnimku.



Naša záhrada je plná plodov. Niektoré rastú priamo z poctivo obrobenej zeme, iné sa na vás usmievajú zo stromov... Tekvice i cukety u nás pestujeme už dlhé roky. Keď sú plody mladé, je s nimi radosť pracovať.

Dnes si pripravíme cuketovú „buchtu“. Dve menšie cukety olúpeme a jemne nastrúhame. Pridáme 30 deka polohrubej múky, štvrť kila práškového cukru, dve vajcia, prášok do pečiva a štyri lyžice oleja. Všetko dobre rozmiešame a premiestnime na pomastený plech vysypaný múkou. Cuketa je všemocná, chuťovo sa o všetko postará. Ak vás to neuspokojí, do cesta pridajte škoricu alebo kakao. Povrch „buchty“ napokon potrite maslom a pečte do zlatista... Za necelú hodinku je hotovo.

Zostal nám tak čas na prípravu druhého sladkého chodu. Veď príde celá rodina! Urobíme si morušovú bublaninu. Jediný problém nastane s morušami. Nemáte ich v záhrade, nekúpite ich na trhu. Naša moruša je však každý rok obsypaná plodmi. Sú voňavé, chutné, len sa veľmi ťažko oberajú...

Pätnásť deka múky, pätnásť práškového cukru, tri vajcia a 12 deka masla zhomogenizujte s práškom do pečiva. Vypracované cesto potom rozotrite na papier na pečenie na plechu. Jeho povrch ozdobte husto naukladanými plodmi moruše. Pečte dvadsať minút. Ak poznáte bublaninu čerešňovú, višňovú, ríbezľovú či malinovú, zistíte, že táto morušová je najlepšia. Možno i preto, že naša moruša trnavská je prevzácny strom...



Diskusia k článku

venusa
Buchta? Česky vyraz pre piškótove cesto, koláč. Takze buchtuje sa tu.






 



TOPlist