Fedor Malík:
Dusená kapusta a maccheroni

Redakcia Varecha.sk, 26. novembra 2019     2 minúty čítania

A nepríjemnú sychravú jeseň máme opäť „na krku“. Ešte rýchlo urobiť poriadok v zeleninovej záhrade, pozbierať posledné tekvice a polozrelé paradajky uložiť do päťlitrových pohárov. Však ony do Vianoc dozrejú...



Zemiaky aj hlávkovú kapustu do zásoby, na zimu, však nakupovať nebudem. Bude toho dosť, budú toho plné regály v (našich) supermarketoch. Môžem si vyberať. Zemiaky slovenské, ružové francúzske, žltučké z česko–moravskej vysočiny. O kapuste ani nehovoriac. Tvrdé hlávky červenej budú k húske, ku kačici. A kapustu bielu schosnujeme na všetky možné spôsoby. Tradičné aj inovované. Z hrnca nám bude rozvoniavať plnený kapustný list, sarma, kapustové fliačky na slano aj na sladko, kapusta hlávková aj kvasená, kapustový „prejt“, kapustové fašírky...

Dnes vám ponúknem čosi, čo ste hádam doposiaľ nekuchtili. Aspoň nie v takej internacionalizovanej podobe. Prípravu dusenej kapusty zvládne hádam každý z vás. Kapustu nastrúhame, podlejeme slanou vodou a slabú štvrťhodinku podusíme s cibuľkou na oleji či na tuku. Kapustovú masu potom dusíme ešte pár minút domäkka. Kapusta nesmie chrumkať, nesmie byť „al dente“. To sa jednoducho „nenosí“... Našu dobrotu ešte trochu okoreníme, osolíme a upravíme lyžičkou mletej rasce. Keď je hotovo, do kapusty pridáme scedené varené cestoviny.

A teraz to príde. Nie hocaké! Navrhujem vám „maccheroni al ferreto“. Sú to také päť–šesťcentimetrové stlačené makaróny bez dierky, vyrobené z krupice z tvrdej pšenice. Varia sa až štvrťhodinu a majú ideálne nutričné zloženie. Nuž a chutia aj očami. Vyskúšal som ich aj v sladkej variácii. Nemalo to chyby–chybičky. Lenže pozor. V tomto prípade si treba do čaše naliať polosuchý či polosladký vínny produkt...

Diskusia k receptu



Pridaj komentár k článku:



TOPlist