Fedor Malík:
Dukátové buchtičky a šodó

Fedor Malík, 13. marca 2018     2 minúty čítania

Ako ste oslávili ôsmy marec, sviatok žien? Bolo veselo, bolo fajn? Dobroty voňali, vína boli správne vychladené a bublinky sektov vyskakovali z vysokých pohárov ako divé...



„MDŽ“ bol kedysi celonárodný sviatok. Dnes je to trochu inak. Povinností a starostí je čoraz viac. Kapitalizmus je neľútostný a bezohľadný. Učíme sa s ním žiť. K sviatkom a oslavám sa však aj dnes radi vraciame. O pár dní tu bude už čas veľkonočný. Zase sa budú pod dobrotami prehýbať stoly. Dovtedy by si mal náš žalúdok aspoň trochu oddýchnuť. Žiadalo by si to ponúknuť v tom čase čosi ľahšie a vzletnejšie.

Zostanem vinárom i maškrtníkom. Ponúkam vám dukátové buchtičky a šodó. Prípravu buchtičiek vám pripomeniem. Napred si pripravíme „buchtičkové“ cesto. Potrebujeme pol kila polohrubej múky, pol kila práškového cukru, pol litra vlažného mlieka, dve–tri vajcia a dva prášky do pečiva. Keď je cesto nadýchnuté, čajovou lyžičkou ho vyberáme a kladieme ho kúsok vedľa kúska na vymastený plech. Buchtičky pri pečení bruchatejú a navzájom sa spájajú. Dva – tri razy v rúre ich potierame roztopeným maslom. Pečieme ich do zlatova. Ešte horúce ich delíme od seba a vykladáme na misu. Berieme si ich na tanier a veľkou lyžicou ich zdobíme vínnym šodó.

Ak sa vám po čase zunovali buchtičky biele, upečte si „čierne“. Stačí do cesta pridať desať deka nastrúhanej čiernej horkej čokolády...

Urobiť dobré šodó, to je však umenie. Do kastrólika nalej štvrťku bieleho. Najlepšie polosladkého otonelu. Pridaj trochu vody, šesť žĺtkov, jedno celé vajce, dvanásť deka cukru a vanilku. Kastról postav na oheň a jeho obsah šľahaj a šľahaj až do prvého varu. Šodó odstav z platne a ešte chvíľku ho jemne láskaj. Podávaj ho ešte teplé a na jazyku ho prekladaj dukátovými buchtičkami.



Diskusia k článku

garanco
Pol kila pr. cukru na pol kila múky sa mi zdá trochu veľa, a určite dať do múky aj soľ...






 



TOPlist