Čo pivnica, to iné víno. Lákavé farby, decentné vône, rozmanité chute. Vína smrekovsky kyslé, hečkovsky červené. Vína priemerné i vína skvelé. Každý vinár vás bude chcieť presvedčiť. Nielen svojimi mokmi, ale aj dobrotami vlastnej kuchyne. Bryndzové chlebíčky, syrové tyčinky, oškvarkové pagáčiky, zlatisté praclíky, cibuľové kolieska, slaninové a kôprové smotanové osúchy...
Na čosi typické sme však zabudli. Na malokarpatské scískanice. Za tými najlepšími treba vyraziť na Dubovú alebo do Budmeríc. Jedny i druhé sú predobré. Miesta však máme málo. Dnes dáme prednosť rodisku Vinca Šikulu. Po jeho sestre Bete zostal takýto recept.
Do zemiakového cesta pridajte štipku kvasníc, vyvaľkajte ho a povrch potrite bravčovou masťou s rozdrvenými oškvarkami. Povrch posypte ešte hrubou krupicou, čiernym korením a soľou. Cesto potom narežte na triangle, každý z nich zrolujte a okraje zalomte pod telíčko takéhoto šúľanca. Ten potom prstami oboch rúk oproti sebe stisnite. Potom už stačí len scískanice naukladať na plech a nechať ich v rozpálenej rúre do zlata upiecť. Keď chladnú, zapíjajte ich vychladeným dubovským zelenákom. To je, prosím, po modransky „zelený muškatel“ a po slovensky Veltlínske zelené...
Diskusia k článku