Fedor Malík:
Doktor so syrom

Fedor Malík, 6. júla 2010     2 minúty čítania

Tento týždeň by to malo byť o chudnutí...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vraj „chudneme do plaviek". V mojom veku nereálne. Napokon ani plavky už nemám... a navyše som zimomravý. Napriek tomu sa pokúsim o prípravu čohosi zdravého, diétneho a ľahšieho.

Nedávno som mal sériu koštoviek svojich vín na východe republiky. Dopadla dobre, naše biele i červené moky východniarom chutili. Po poslednej degustácii prišiel za mnou milý pán a priznal sa mi, že je môj bývalý študent. Pozri recepty na Pochúťky pre štíhlu postavu Podaroval mi igelitku plnú syra. Pracuje totiž v istej mliekarni, ktorá pred časom začala opäť vyrábať populárny Volovec. Ide o polotvrdý syr tylžského typu vyrobený podľa švajčiarskej receptúry. Je to plnotučný kravský syr, ktorý niekoľko mesiacov zreje pod mazom.

Ten maz sympaticky smrdká a ten syr vynikajúco chutí... Pricestoval som domov a v našom obchodíku na rohu som si kúpil teplý bochník „doktora". To je zase názov nového pšenično–ražného chleba zo šenkvickej pekárne. Je posypaný ľanom, sezamom, ovsenými vločkami, lámankou a slnečnicou.

Odkrojil som si z neho dva krajíčky. Natrel som ich írskym maslom, posypal posekanou pažítkou a položil na ne po dva plátky Volovca. Bola to paráda! Už pri druhom zahryznutí som si však uvedomil, že mi v krku akosi vyschlo.

Na každú dieru je záplata. Tou aktuálnou bol tentoraz pohár vychladenej vajnorskej leánky. Bola rozhodne príťažlivejšia ako tá tradičná modranská...




Diskusia k článku

majsterka
LEÁNKA je fajn,ale ked je ozajstná.Minulý týždeň sme strávili deň v MAdarsku ,konkrétne v Egri , a cestou domov autobus automaticky zabočil do Údolia krásnych žien.Vraj preto ten názov,lebo po vypití určitého množstva božského moku je každá žena krásna.No bola to pravda ale nie to chcem povedať.Sadli sme si pred jednu pivnicu,kde sme predpokladali že bude dobré vínečko ,vínna karta obsahovala niekoľko druhov vín a po dohode sme si objednali dva krát Leánku,raz Muller Thurgau a Frankovku,verte alebo nie ale rozdiel bol iba vo farbe,všetko voňalo muškátom,len vo Frankovke bolo menej cukru ako v bielych vínach.
tinca
Ten syr volovec mám sľúbený, začala ho robiť mliekáreň na východe a v Novákoch majú predajňu, tento týždeň by mi ho mala priniesť koleg.sestra,ktorá tam robí. Vraj výborne sa hodí aj na zapekané jedlá. Majú otvoriť predajňu aj v PD, už sa teším, potom podám správu ako chutil.






 



TOPlist