Foto: Pravda
Fedor Malík
Nedávno som mal sériu koštoviek svojich vín na východe republiky. Dopadla dobre, naše biele i červené moky východniarom chutili. Po poslednej degustácii prišiel za mnou milý pán a priznal sa mi, že je môj bývalý študent. Pozri recepty na Pochúťky pre štíhlu postavu Podaroval mi igelitku plnú syra. Pracuje totiž v istej mliekarni, ktorá pred časom začala opäť vyrábať populárny Volovec. Ide o polotvrdý syr tylžského typu vyrobený podľa švajčiarskej receptúry. Je to plnotučný kravský syr, ktorý niekoľko mesiacov zreje pod mazom.
Ten maz sympaticky smrdká a ten syr vynikajúco chutí... Pricestoval som domov a v našom obchodíku na rohu som si kúpil teplý bochník „doktora". To je zase názov nového pšenično–ražného chleba zo šenkvickej pekárne. Je posypaný ľanom, sezamom, ovsenými vločkami, lámankou a slnečnicou.
Odkrojil som si z neho dva krajíčky. Natrel som ich írskym maslom, posypal posekanou pažítkou a položil na ne po dva plátky Volovca. Bola to paráda! Už pri druhom zahryznutí som si však uvedomil, že mi v krku akosi vyschlo.
Na každú dieru je záplata. Tou aktuálnou bol tentoraz pohár vychladenej vajnorskej leánky. Bola rozhodne príťažlivejšia ako tá tradičná modranská...
Diskusia k článku