Foto: Shutterstock
Viete, koľko mililitrov je 100 gramov kryštálového cukru? Možno si poviete, načo by ste to mali vedieť, veď máte kuchynskú váhu. Presne táto informácia sa vám však hodí, ak v nej vypovedajú službu baterky alebo keď tam, kde sa práve nachádzate žiadna váha nie je.
Cukor na mililitre
Dobrým pomocníkom je vtedy kuchynská odmerka, a to aj v prípade, keď máte len takú obyčajnú, ktorá ukazuje len mililitre. Dôležité je si uvedomiť, že ak meriate cukor v mililitroch, meriate objem namiesto hmotnosti.Hustota cukru tu zohráva úlohu a 100 gramov cukru nezodpovedá presne jeho 100 mililitrom, ako to je v prípade vody. Úplne exaktne, 100 gramov kryštálového cukru zodpovedá 106 mililitrom v odmerke.
Keďže sme však v kuchyni, a nie v laboratóriu, pokojne môžeme povedať, že 100 g kryštálového cukru sa rovná 100 ml kryštálového cukru. Pri väčšom množstve je už odchýlka trochu väčšia, napríklad pri 200 g je to 212 ml a 300 g sa rovná 318 ml.
Foto: Shutterstock
Táto mierka sa vzťahuje len na kryštálový cukor, iné sypké suroviny, ako napríklad práškový cukor, múka či škrob, majú inú hustotu, a preto 100 mililitrov týchto surovín má rôznu hmotnosť, alebo naopak a jednoducho - 100 gramov týchto potravín nezodpovedá 106 ml ako je to pri kryštálovom cukre.
Cukor na lyžice a na šálky
Iným spôsobom, ako odvážiť kryštálový cukor (ale aj iné sypké suroviny), je merať ho na lyžice – to sa oplatí v prípade, ak ho nepotrebujete veľa.Foto: Shutterstock
1 ČL (zarovnaná) = 4 gramy cukru
1 ČL (vrchovatá) = 8 gramov cukru
1 PL (zarovnaná) = 12 gramov cukru
1 PL (vrchovatá) = 20 gramov cukru
Ak potrebujete väčšie množstvo cukru, môžete na jeho odmeranie použiť šálku. Do jednej 200 ml šálky sa zmestí približne 190 g kryštálového cukru, ak ju naplníte až po okraj. Ak použijete na váženie 250 ml šálku a potrebujete 200 g cukru, tak ju treba naplniť asi 1,5 cm pod okraj.
A na záver, ak sa na odmerke stretnete s označením unce (oz.), tak jedna unca je presne 28,35 gramov kryštálového cukru.
Ďalšie osožné spôsoby, ako odmeriavať suroviny bez váhy nájdete v tomto článku:
Diskusia k článku