Foto: Shutterstock
Marhule nepatria medzi ovocie, ktoré by bolo treba pred použitím nevyhnutne šúpať, niekomu však kúsky šupiek napríklad v džeme, kompóte, knedličkách alebo koláči prekážajú. Marhule sa odporúča ošúpať aj pri príprave detskej ovocnej výživy alebo pyré zo zrelých marhúľ, ktoré je účinným prostriedkom na zápchu u dojčiat a batoliat.
Aj zákusky budú krajšie
A je tu aj nezanedbateľné estetické hľadisko. Pri krájaní marhuľových koláčov alebo zákuskov húževnatá šupka spôsobuje problémy, ťažko sa úhľadne prekrojí a výsledkom sú nevzhľadné rezy. Na mieste je teda otázka, ako marhule pred použitím ošúpať?Foto: Shutterstock
Pomôže vám voda
Na to, aby sa dala šupka z marhúľ ľahko odstrániť, musia byť plody celkom zrelé. Šupku na strane plodu, kde nemá stopku, narežeme ostrým nožom do kríža, ale nie hlbokým rezom.Narezané marhule vložíme do hrnca alebo misy s horúcou vodu, odkiaľ ich po 1–2 minútach vyberieme a ihneď vložíme do druhej nádoby s ľadovou vodou. Sparením a následným prudkým ochladením sa šupka na marhuliach uvoľní a jednoduchšie ju stiahnete dole.
Táto technika sa v gastronomickom svete nazýva blanšírovanie a používa sa napríklad aj na šúpanie napríklad broskýň, paradajok alebo mandlí.
V našej TV Varecha sme techniku blanšírovania využili pri lúpaní paradajok. Pozrite si názorné video, podobne môžete postupovať aj pri marhuliach:
Diskusia k článku