Do džemu aj detskej výživy:
Ako olúpať marhule takmer bez námahy

Redakcia Varecha.sk, 13. júla 2023     3 minúty čítania

Prekážajú vám v marhuľovom koláči alebo kompóte šupky? Takto jednoducho sa ich pred spracovaním ovocia môžete zbaviť.



Foto: Shutterstock

Marhule nepatria medzi ovocie, ktoré by bolo treba pred použitím nevyhnutne šúpať, niekomu však kúsky šupiek napríklad v džeme, kompóte, knedličkách alebo koláči prekážajú. Marhule sa odporúča ošúpať aj pri príprave detskej ovocnej výživy alebo pyré zo zrelých marhúľ, ktoré je účinným prostriedkom na zápchu u dojčiat a batoliat.

Aj zákusky budú krajšie

A je tu aj nezanedbateľné estetické hľadisko. Pri krájaní marhuľových koláčov alebo zákuskov húževnatá šupka spôsobuje problémy, ťažko sa úhľadne prekrojí a výsledkom sú nevzhľadné rezy. Na mieste je teda otázka, ako marhule pred použitím ošúpať?



Foto: Shutterstock

Pomôže vám voda

Na to, aby sa dala šupka z marhúľ ľahko odstrániť, musia byť plody celkom zrelé. Šupku na strane plodu, kde nemá stopku, narežeme ostrým nožom do kríža, ale nie hlbokým rezom.

Narezané marhule vložíme do hrnca alebo misy s horúcou vodu, odkiaľ ich po 1–2 minútach vyberieme a ihneď vložíme do druhej nádoby s ľadovou vodou. Sparením a následným prudkým ochladením sa šupka na marhuliach uvoľní a jednoduchšie ju stiahnete dole.

Táto technika sa v gastronomickom svete nazýva blanšírovanie a používa sa napríklad aj na šúpanie napríklad broskýň, paradajok alebo mandlí.

V našej TV Varecha sme techniku blanšírovania využili pri lúpaní paradajok. Pozrite si názorné video, podobne môžete postupovať aj pri marhuliach:







ANKETA: Šúpete marhule, z ktorých sa chystáte robiť džem?

6,8%



93,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist