Fedor Malík:
Diétna štyridsiatka

Fedor Malík, 28. apríla 2015     2 minúty čítania

Na Záhorí žijú moji štyria synovci. Ten najstarší je už riadne odrastený a nedávno oslavoval štyridsiatku.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Nie je to bohvieaký vek, predsa však, musíte sa ho dožiť. Mirko mal namále. Pred pár mesiacmi zvládol ťažkú operáciu a pár mesiacov sa už zotavuje. Stravuje sa striedmo a jednoducho. Tejto gastronomickej životnej stratégii sa prispôsobila aj jeho rodinná oslava. Oslava v nezvyčajnom záhoráckom diétnom štýle. Žiadna domáca zabíjačka, pečená hus, králik na slanine, šnicle z krkovičky. Mnohí ohŕňali nos, mne to však ladilo na jazyku.

Rascová polievka s vajcom bola voňavá a chutná. „Zelené fl íčky“ ste mohli pojedať nasladko i naslano. Nuž a „houí chuapci“ s tvarohom boli rovnako originálni. Hlavným jedlom bolo však varené kurča s paradajkovou omáčkou. Na bielej zápražke si pripravíte omáčku z pasírovaných i lúpaných talianskych paradajok. Tie sú najlepšie. Do kastróla pridajte pár klinčekov i pár bobuliek nového korenia. Omáčku dochuťte cukrom. Kurča uvarte domäkka v osolenej vode s kúskami koreňovej zeleniny. Potom ho naporciujte a podávajte s rajčiakovou omáčkou. Ako prílohu odporúčam varené nové zemiačky.

Iste to bude všetkým náramne chutiť. Malým i veľkým. A možno aj tým, ktorí milujú oslavy s misami nezdravého a tučného mäsa...



Diskusia k článku

venusa
Tie oslavy sa už nerobia také ťažké, vyprážané a mojanézové. Ba priam sa žiada vzmýšĺať ľahkosť aj k oku. Veď taký zemiakový šalát sa už ani zdravo vyčančať nedá, zato ľahšie pokrmy od fantázie. Len neviem, ako sa dá milovať jedlo. Ja mám na to poradový rebríček. Ľúbim tvaroh, no nič mi nevravia houí chuapci, tak čo je to ? U nás na horniakoch to nepoznáme.
aroooo
no ja by som povedala že bez nárečia Holý chlapci = šúlance s .....
lianka
Ja som sa pozastavila, že uvariť kurča v osolenej vode. Veď keď sa dá do vody zelenina a všetko čo patrí do masovej polievky je z toho fantastická polievka hodná na takú oslavu. A pritom dietna.
hubata
Aj zemiakový šalát sa robí na Záhorí diétne: bez majonézy len s octovo-cibuľovou zálievkou. Dosť sa divím že na takej diétnej oslave urobili paradajkovú omáčku namiesto chrenovej k varenému kurčaťu........Chrenovica s vareným kurčaťom sa robí aj na svadby.
SUPER p. Malík.






 



TOPlist