Foto: Pravda - Robert Hüttner
Zelený štvrtok bude už tradične so špenátom, s vajíčkom a varenými zemiakmi. Na Veľký piatok to bude ešte o niečo striedmejšie. Zamýšľate sa už dlhší čas, čo sa ocitne na tanieri. Špekuloval som aj ja a nakoniec som urobil chybu, že som svoj recept nekonzultoval s našou pani farárkou. Je vraj dobrá kuchárka a navyše aj tolerantná. Možno bude variť podľa nás.
Pripravíme si veľkonočnú paradajkovú polievku. Na čerstvé paradajky si musíme počkať do leta, preto si zatiaľ vystačíme aj s pretlakom. Najlepšie talianskym. Dôverujem mu, veď Apeniny sú kráľovstvom tohto peruánskeho čuda. Preto bude mať celý recept taliansky rukopis. Do zápražky s jemne nakrájanou a do zlatista opečenou cibuľkou pridáme pol kila pretlaku a trocha vody. Vareška v kastróle kmitá a vôňa je neutrálna. Základ polievky treba zlepšiť. Mám to už odskúšané. Pridám ešte konzervu lúpaných paradajok, dve čajové lyžičky kapár, štipku korenia, tymianu a za hrsť cuketových kociek. Cuketa polievku náramne zlepší. Celé to uvediem do varu a pred servírovaním ešte posypem jemne nakrájanou čerstvou bazalkou.
Tanier ešte dozdobím kyslou smotanou a sušenou paradajkou. Žiadna ryža, žiadne cestoviny. Taká diétna, južná, talianska paradajková. Je chutná a robí dobre na duši aj na tele.
cestovinkou a nasekanou bazalkou. Ráda ju mám osladenú štipkou cukru...