Fedor Malík:
Diétna cesnaková polievka

Fedor Malík, 20. apríla 2010     2 minúty čítania

Hádam nemusím nikoho presviedčať, aký je cesnak zdravý.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Táto rastlina z čeľade ľaliovitých sa oddávna pestovala v Mezopotámii, v povodí Nílu a neskôr i v Stredomorí. Cesnak sa používal ako dôležité korenie, pripisovali sa mu liečivé vlastnosti.

Dávkoval sa staviteľom pyramíd i rímskym vojakom. Podnecoval pracovné i bojové nadšenie a na rozdiel od cibule nevyvolával u ľudí ani plynatosť. Napriek tomu po požití cesnaku sa ľuďom neodporúča chodiť do spoločnosti... Pozri recepty na Polievky pre každú chuť Substancie cesnaku majú však výrazné antimikrobiálne a antiseptické účinky. Sú ľudia, ktorí cesnak milujú a sú i takí, ktorí ho nenávidia. Ja patrím k tým prvým. Čerstvý maslový chlebík s nakrájanými plátkami cesnaku môžem už na raňajky.

Langoše s cesnakom mi chutia na obed a večer sa idem zadrhnúť cesnakovou polievkou, cesnačkou. Pozor však, musí byť diétna! Nie ako tá, ktorú som si nedávno dal vo Valtickej rychte na Morave. Bola pripravená na báze hovädzieho vývaru a mňa, „majiteľa dny", dva dni skrúcalo.

Píšem o diétnej a mám na mysli záhorácku cesnačku. Potrebujete liter vody, 3 – 4 väčšie zemiaky, cesnak, soľ, pažítku. Cesnak minuloročný a pažítku tohtoročnú. V osolenej vode uvarte napred na kocky nakrájané zemiaky. Strúčiky cesnaku očistite a prepasírujte.

Pažítku na drobno posekajte. Zemiačky vyberte z vody, opláchnite, pridajte cesnak a pažítku a všetko to zalejte čistou vriacou vodou. Číru polievku krátko povarte, dochuťte a podávajte s kockami nasucho opraženého tvrdého chleba...




Diskusia k článku

kutala
Ja ju tiež robím a je chutná,zdravá,skoro urobená.Využije sa voda z varenych zemiakov.
zabiatko66
Aj moja polovička varí cesnačku a je super. Dá tam strášne veľa cesnaku, ale aj pórik a cibuľku. Žiadne zemiaky. A opečieme si chlebík, ktorý sám doma pečie. Nie na masti, ale na hriankovači.
mňam....






 



TOPlist