Foto: Pravda
Fedor Malík
Dávkoval sa staviteľom pyramíd i rímskym vojakom. Podnecoval pracovné i bojové nadšenie a na rozdiel od cibule nevyvolával u ľudí ani plynatosť. Napriek tomu po požití cesnaku sa ľuďom neodporúča chodiť do spoločnosti... Pozri recepty na Polievky pre každú chuť Substancie cesnaku majú však výrazné antimikrobiálne a antiseptické účinky. Sú ľudia, ktorí cesnak milujú a sú i takí, ktorí ho nenávidia. Ja patrím k tým prvým. Čerstvý maslový chlebík s nakrájanými plátkami cesnaku môžem už na raňajky.
Langoše s cesnakom mi chutia na obed a večer sa idem zadrhnúť cesnakovou polievkou, cesnačkou. Pozor však, musí byť diétna! Nie ako tá, ktorú som si nedávno dal vo Valtickej rychte na Morave. Bola pripravená na báze hovädzieho vývaru a mňa, „majiteľa dny", dva dni skrúcalo.
Píšem o diétnej a mám na mysli záhorácku cesnačku. Potrebujete liter vody, 3 – 4 väčšie zemiaky, cesnak, soľ, pažítku. Cesnak minuloročný a pažítku tohtoročnú. V osolenej vode uvarte napred na kocky nakrájané zemiaky. Strúčiky cesnaku očistite a prepasírujte.
Pažítku na drobno posekajte. Zemiačky vyberte z vody, opláchnite, pridajte cesnak a pažítku a všetko to zalejte čistou vriacou vodou. Číru polievku krátko povarte, dochuťte a podávajte s kockami nasucho opraženého tvrdého chleba...
mňam....