Fedor Malík:
Deti v chotári

Fedor Malík, 4. júla 2017     2 minúty čítania

Hore nad Modrou, v opustených viniciach honu Ingle, bolo v polovici júna príjemne a veselo.



Tucet mladých modranských vinárov zo združenia Víno z Modry zorganizovalo cez víkend po roku opäť , tak sa dnes hovorí, pekný event. Vinári v chotári, tak sa to volalo.

Koštovali sa modranské moky, špacírovalo sa po prírode, obdivovali sa historické traktory Paľka Matuškoviča a krajom hučala hlučná muzika. Chudery srnky ušli hlboko do lesa...

Z nadmorskej výšky tristo metrov bol nádherný pohľad na mesto. Horské lipy dokvitali a pasúce sa koníky z neďalekej Farmy pod Gaštankou šťastím erdžali. Rodiny s deťmi po dva dni putovali nahor do kopca. Rodičia koštovali mladé i staršie vína s mierou a i deti boli spokojné. V stánkoch sa vypekalo, podával sa guláš, slané pórkové koláče i čerstvé oškvarkové pagáče.

Hitom podujatia bol však grilovaný kozí syr Mateja Kratochvílu. Nuž napíšem vám, že takú koziu dobrotu som už dávno nemal v papuľke! Syr voňal, bol šťavnatý a mal decentný pikantný došmak. Deti sa ho nevedeli dojesť. Rodičia im ho nakladali na papierovú tácku a deti v kŕdľoch behali do stánku modranského vinára Jožka Kmeťa. Ten ponúkal odrodové hroznové kompóty a lekváre. Dobrých dvadsať druhov.

Moravskomuškátový lekvár s jahodami, kabernetový s ríbezľami, iršajový s ďumbierom, alibernetový s čili. Jeden lepší ako druhý. Rodičia s deťmi boli vo vytržení. S takou dobrotou v živote nemali skúsenosti. Napokon, kto by to v konzervatívnej Modre kedy povedal. Kozí syr s „lekvárem“? Naši prarodičia sa v hroboch iste obracali. Naši vnuci však boli šťastní. Doby sa menia...



Diskusia k článku







 



TOPlist