Jedlo musí voňať
Zvončeky, vetvičky ani sviečky u Starého Otca nenájdete. V zime funguje atmosféra predovšetkým zmenou sortimentu. Presne podľa toho, čo jedli naši predkovia. Do ponuky pridávajú tradičné linecké pečivo, kyslú kapustu a ďalšie produkty tradične spájané s vôňou vianočného stola. Predajne sú naplnené vôňou týchto zimných jedál, pretože sa väčšinou aj degustuje.Zimné chute?
Príroda je teda mocná čarodejka a mnohokrát si s našimi chuťami pohráva. Sezónnosť – striedanie leta a zimy jej nahráva. „V obchodoch Starý Otec cítiť zvýšený záujem o mastnejšie, hutnejšie jedlá, hovorí Jozef Piroško, zástupca tradičnej výroby mäsových produktov zo siete predajní Starý Otec. “Ak porovnáme letnú sezónu so zimnou, tak buď sú to produkty, ktoré v lete pre malý záujem vôbec nepredávame, napríklad jaternice, krvavnice, tlačenka, bôčik, alebo je nárast predaja oproti letu niekoľkonásobný – klobásky, slanina, šunka. V letných horúčavách ľudia vyhľadávajú prirodzene skôr niečo ľahšie, s nadchádzajúcou zimou sa už neboja naložiť si na tanier aj klobásku, či jaterničku.“
Klobáska pod lupou
Otázka, či si máme a môžeme dopriať v zime klobásku a slaninku a koľko, je asi na mieste. Všetkého samozrejme s mierou. Nie je to však len záležitosť množstva, ale aj toho, či jeme klobásku vyrobenú poctivo, tak, ako ju kedysi vyrábali naši starí otcovia. Pre zdravie je asi dôležité, koľko má v sebe prídavných látok, ktoré jej dávajú farbu, predĺženú spotrebu, konzistenciu... Jozef Piroško dopĺňa: “Vo všeobecnosti pre tieto mäsové produkty platí, že čím viac obsahujú mäsa a čím menej ostatných zložiek, tým sú kvalitnejšie. Na kvalitnú šunku vystačíte s piatimi zložkami vrátane korenín, na kvalitnú klobásku vám v pohode stačia tri: mäso, koreniny, soľ. Všetko ostatné je tam zbytočné. Ani naši starí otcovia nepotrebovali sypať do klobás napríklad fosforečnany a aké boli úžasné.“
Sme to, čo jeme
Máme tu dlhé zimné večery, nálada je predvianočná a dobré jedlo je jedna z vecí, ktoré to dokáže spríjemniť. Ak sa vyberiete hľadať dobré jedlo, Starý Otec je rozhodne obchod, ktorý by ste nemali obísť. Obzvlášť pred Vianocami, kedy tam okrem iného nájdete med, sušené hríby, údené mäsá (karé, stehno, krkovička) a spomínané rôzne čerstvé klobásky do kapustnice, kvasenú kapustu, oblátky, medovinu, či tradičné linecké pečivo.Tipy na Vianočné dobroty:
Klobásky a jaterničky
Sušené bravčové klobásy z vlastnej produkcie Starého Otca - nesú označenie Jablonická klobása a sú v troch variantoch - jemná, pikantná a diabolská. Jaterničky, typicky sezónne jedlo, ktoré sa spája so zabíjačkou a ktorú Slováci, najmä muži, milujú.
Ryba – slovenská a čistá
Čerstvých rýb v našej potrave nikdy nebolo dosť a preto skúste filet zdravej ryby Klárky, Sumčeka afrického. Dodávateľom je poľnohospodársky podnik AGRO-BIO Hubice. Ide o čistý slovenský chov rýb, bez medikácie, chémie a čistiacich prostriedkov – tzv. akvakultúrny chov rýb.
Lekváre
Džemy sú u Sarého Otca pripravované klasickým odparovaním v kotli. Tak ako to robili naše babičky.
Kde v Bratislave nájdete predajne Starý Otec?
OC Vajnoria, Pri Starom letisku 3/V, Bratislava
OD Saratov, Saratovská 13, Bratislava
Polus City Center, Vajnorská 100, Bratislava
Gercenova 4, Bratislava - Petržalka
OD Centrum, Zohorská 1, Bratislava - Karlova Ves
Avion Shopping Park, Ivánska cesta 12, Bratislava
Šustekova 4-6, Bratislava - Petržalka
OC Cubicon, Mlynská dolina, Bratislava
Central, Metodova 6, Bratislava
Malokarpatské nám. 7, Bratislava - Lamač
Aupark Shopping Center, Einsteinova 18, Bratislava
Retro Shopping Gallery, Nevädzová 6, Bratislava
Viac info nájdete na http://staryotec.sk