Fedor Malík:
Cviklová fašírka

Fedor Malík, 16. mája 2023     2 minúty čítania

Darmo by ste v registroch kuchárskych kníh hľadali heslo „burger“. Napokon, ani ľudia za železnou oponou, fajnšmakeri z Markburgru, Duisburgru či Burgenlandu o týchto germánsko - amerických dobrotách veľa nevedeli.



Foto: Pravda

Mocná Amerika sa však časom presadila. Burger dnes kraľuje svetu. Denne sa ich skonzumuje na milióny ton. Sú ľudské množiny, ktoré na ne nedopustia krivého slova. Patríte k nim aj vy?

Predsa však... mleté mäso, bravčové, hovädzie, teľacie, zajačie, morčacie, hydinové, rybacie a v Kanade aj bobrie, tu bolo, je a aj bude. Nemusí to byť vždy nechutná fašírka „čo týždeň dal“ zo študentského Charitasu, či vývarovne pre bezdomovcov.

Môže to byť aj chutné čevapčiči z Dolnej zeme, Rettigovej karbanátky z falošnej sviečkovice (mäso pokrájať na slížiky, vyklepať, podusiť s koreňovou zeleninou, pridať víno, nepražiť, ale povariť), vajnorská zajačia sekanina na frankovke, či fašírky z droždia. To si však už žiada viac kuchárskej odvahy.

Mal som ju pred časom a tie ovsené zázraky som pripravil môjmu moravskému priateľovi Radekovi, ktorý ich zaradil do kategórie vesmírnych prekvapení. Nie som úhlavným nepriateľom burgerov, fašíriek, karbonátok.

Dva-tri razy mesačne sú aj na našom domácom tanieri. S mäsom neveľmi experimentujem. Je to zmes bravčového a hovädzieho. Tak jedna k jednej. Vlastný výber korenín, mojím favoritom je biele korenie, ďalej mletá rasca, dijonská hrubá horčica, himalájska červená soľ. A teraz to príde.

Do mletého mäsa som pridal za hrsť červenej repy a ovsených vločiek. Dobre som to premiešal, dochutil a hodinku nechal „predfermentovať“ v chladničke. Fašírky som potom vypražil na slnečnicovom oleji a mangalicovej masti. Bolo to fajn. Možno aj preto, že z čaše na mňa žmurkal mladý Dornfelder z našej vinice z honu Noviny...





Diskusia k článku







 



TOPlist