Fedor Malík:
Čierne rizoto

Fedor Malík, 17. júla 2018     3 minúty čítania

Pred mojou cestou do Číny som u skúsených cestovateľov zisťoval, čo sa tam „oplatí". Vraveli, že skvelé a lacné látky na pánske obleky, figúrky terakotovej armády a v neposlednom rade i čaje.



Čaje zelené, čierne, fermentované, lisované, vákuovo balené, sypané. Čaje celkom iné ako tie produkty cejlónske, indické, anglické či africké...

Na kufor na viedenskom letisku som čakal takmer hodinu. Na gumovom páse prišiel posledný a rozbitý. Napriek tomu, že nebol ťažký. Žiaden alkohol, žiaden kameň z Čínskeho múru. Len tie čaje a... a ešte čosi. Čínske sušené huby! Takmer tri kilá.

Dehydratované šitake, reishi, chaga, maitake. Samé sušené a zdraviu prospešné zázraky. Číňania s nimi v kuchyni i v apatéke narábajú už viac ako dvetisíc rokov. Sú súčasťou ich stravy i nezastupiteľným prostriedkom ľudového liečiteľstva. Majú výrazné antibakteriálne aj antikarcenogénne vlastnosti. Vychytávajú v tele voľné radikály a majú pozoruhodné adsorbčné účinky na lúče radiačného žiarenia. Celá Čína verí, že ich nevzhľadne vyzerajúce huby znižujú krvný tlak, liečia zapálené kĺby a zvyšujú i potenciu...

Počas tých pár dní môjho čínskeho pobytu som mágii húb aj ja podľahol. Okoštoval som hubové polievky aj omáčky, hubovú pizzu, marinované huby, huby s arašidmi, huby grilované, cestoviny s hubovým pestom, rezance aj gnocchi s hubami čiernymi, šedými i hnedými. Mimoriadne chutná bola huba šitake. Šitake v pivnom cestíčku, s krevetami, s lososom...

Prišiel som domov a varilo sa v tónine húževnatca jedlého. To je, prosím, slovenský názov drevokaznej huby šitake.

Suché huby chvíľu povarte, osušte, nakrájajte na kúsky a dve minútky opražte na masle s kúskami feniklu, paradajky a cukety. Čiernu ryžu neoplachujte, pridajte do nej trikrát toľko vody a tú nechajte pri slabom vare odpariť. Keď je po pol hodine hotovo, ryžu premiešajte s hubovou zeleninou. Ryžu, huby i zeleninu pripravujte bez soli. Tou upravujte rizoto až na záver. Čierne rizoto zapíjajte vychladenou čiernou dvanástkou. Bude to chutné a bude to fajn...



Diskusia k článku







 



TOPlist