Chce to trocha cviku:
Krájajte cibuľu ako profík! Keď dodržíte tento postup, dokážete to ako Gordon Ramsay

Jarmila Horváthová, 19. septembra 2023     5 minút čítania

Krájanie cibule k vareniu neodmysliteľne patrí a túto základnú zručnosť musí ovládať každý kuchár. Aj vy sa to môžete naučiť, stačí si zapamätať pár pravidiel a mať dostatok cviku.



Foto: Shutterstock

1. Šúpanie cibule

Predtým než začneme cibuľu krájať, treba ju ošúpať. V prvom kroku odkrojte stopku (vrchnú časť) cibule. Odkrojením získate rovnú plochu, na ktorú môžete cibuľu postaviť a zabránite jej v pohybe. Potom cibuľu rozkrojte napoly. Bude sa ľahšie šúpať.

Aby sa potom lepšie aj krájala, neodkrajujte pri šúpaní jej korienok, teda spodnú časť. Ten drží počas krájania jednotlivé vrstvy cibule pohromade.

2. Ostrý nôž a stabilná doska sú základ

Na krájanie cibule potrebujete dve veci. Prvou je veľmi ostrý nôž, ktorý by mal byť radšej väčší ako menší. Tupším nožom bunky cibule rozmliaždite a tak uvoľňujú viac látok, ktoré spôsobujú štípanie očí. Ostrým ich rozseknete a látok sa uvoľňuje menej.

Druhou pomôckou je doska na krájanie, ktorá sa nekĺže. Aby sa doska pri krájaní neposúvala po pracovnej ploche, položte pod ňu utierku.

Podľa možnosti sa vyhnite používaniu drevených dosiek, pretože z tých sa pach cibule ťažko odstraňuje, resp. na krájanie cibule používajte tú istú. Ak chcete pach zminimalizovať, môžete dosku pred použitím natrieť octom – treba však mať na pamäti, že to ovplyvní chuť cibule. Je však vhodná napríklad do šalátov.



Foto: Shutterstock

3. Tlačte palcom

Pri krájaní by tlak na nôž mal vychádzať z palca , v ktorom je viac sily, nie z ukazováka položenom na hornej tupej strane čepele. Koniec čepele noža (špička) by mala pri krájaní smerovať vždy k pracovnej doske – tak to aspoň robia profesionálni kuchári.

4. Krájanie na kocky

Ak chcete pokrájať cibuľu na kocky, polovicu ošúpanej cibule položte rovnou plochou na dosku. Smerom od korienka nakrájajte cibuľu zvislo, kolmo na dosku. Potom cibuľu pootočte o 90 stupňov a vodorovne ju 2-3-krát (podľa veľkosti cibule) narežte. Nedokrajujte až ku korienku, ten by mal cibuľu stále trocha držať pohromade.

Nakoniec cibuľu nakrájajte nadrobno kolmo na predchádzajúce rezy. S rezmi začnite na strane kde bola stopka a pokračujte, až sa dostanete ku korienku. Korienok na záver odstráňte.

Pozrite si názorné video, ako krája cibuľu svetoznámy šéfkuchár Gordon Ramsay:



Zdroj: Youtube Gordon Ramsay

5. Krájanie na prúžky

Na prúžky nakrájaná cibuľa sa skvele hodí napríklad do zeleninových šalátov alebo na tlačenku či do burgera. Polovicu ošúpanej cibule položte na pracovnú dosku. Smerom od miesta, kde bola stopka ku korienku veďte kolmo na dosku jeden rez vedľa druhého. Získate tenké polkolieska, ktoré ľahko rozdelíte na prúžky.



Foto: Shutterstock

6. Krájanie na krúžky

Pri príprave obľúbených vyprážaných cibuľových krúžkov nemusíte cibuľu pred krájaním šúpať (ale môžete). Stačí potom z nakrájaných krúžkov odstrániť vrchnú šupku a prvú vrstvu cibule.

Odkrojte stopku a cibuľu ponechajte vcelku. Postavte ju na dosku a mierne ju z jedného boku zrežte. Postavte ju na zrezanú časť –⁠ odkrojená plocha zaistí cibuli stabilitu. Teraz krájajte cibuľu na plátky (kolieska) smerom od miesta, kde bola stopka ku korienku. Nakrájané plátky opatrne rozoberte na jednotlivé krúžky. No a ak máte chuť, potom už stačí krúžky obaliť v trojobale a dozlatista vypražiť v horúcom oleji.



Foto: Shutterstock

Ku krájaniu cibule patrí väčšinou a slzenie a štípanie očí. Na webe si môžete prečítať desiatky rád, ako tento nepríjemný efekt zmierniť. Ak sa vám ich nechce skúšať ale nechcete ani plakať, začnite používať namiesto klasickej cibule šalotku. Tá neštípe, resp. štípe menej.



ANKETA: Plačete pri krájaní cibule?

53,9%



46,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist