Fedor Malík:
Čevapčiči inak

Fedor Malík, 11. júna 2019     2 minúty čítania

Ráno som vstal nevrlý. Bol začiatok júna a počasie stále trucovalo. Už dva týždne je chladno, prší, vietor neľútostne búši do mladých letorastov viniča. Planty papriky a paradajok v záhrade sa ani nepohli. Slnka niet a fotosyntéza sa vzpiera. Modlíme sa, ale akosi to nepomáha...



Je víkend, má prísť návšteva z Prešporka, a ja stále neviem, čo im pripravím k obedu. Napadá mi spásonosná myšlienka. Idem na trh do Pezinka. Modrania tam chodia často. Možno tam stretnú aj pani prezidentku na trhu. Aj ona tam chodí.

Pezinský trh je bohatý, farebný a rozšafný. Ponuka ovocia a zeleniny je úžasná. Najmä teraz na prelome roka. I ja som sa tam cítil ako v rozprávke. Nakúpil som hrášok, mladú koreňovú zeleninu, karfiol, špargľu, papriku, paradajky. Naložil som nákup do auta a cestou domov som u nášho mäsiara kúpil mleté morčacie a bravčové mäso. Rozložil som sa v kuchyni a začal tvoriť.

K obedu bude srbské čevapčiči s anglickou dusenou zeleninou. Mäso, jedno aj druhé, som osolil, okorenil, pridal za lyžicu horčice, dobre premiešal a hodinku nechal odstáť. Potom som z neho vyformoval šúľky tak 5 až 8 cm dlhé. Tie som potom tak akurát dozlata opiekol v elektrickom grile.

Na Balkáne sa k nim podáva šalát z grilovaných červených paprík s cesnakom. Zvolil som inú prílohu. Mladú dusenú zeleninku. Drobnú mrkvičku, mladý hrášok (ten dal najviac práce), kúsky zelenej špargle, za pol hrste mladého bôbu a zopár kúskov mladej kukuričky. Hralo to farbami, voňalo to a prenáramne chutilo. Deťom i starcom. Tí majú totiž približne rovnaké chute. Akurát, že ten drobizg po obede popíjal sviežu citrónovo–bazovú limonádu, nuž a tí „dosluhujúci" sŕkali z čaše vychladený modranský muškát...



Diskusia k článku

nephilim
@Marienka44 Skús sa riadiť zdravým rozumom. Skúsenosťami. Z tvojich komentárov mám občas pocit, že si kuchyňu ani sporák nevidela.
paradis1
Marienka44 asi fakt spadla z oblakov......mohla by vysvetliť, ako to myslela (...VYMAZANÉ REDAKCIOU...)
haji
No tak, trocha tolerance a úcty ke starší dámě by sa zišla. Narozdíl od jiných, Marienka to nemyslí zle, jen chce přesnost vždy a všude. To se dá přijat, pochopit. Přeji všem hezký letní podvečer!
nephilim
@Haji Tentokrát sa nezhodneme. Mám rada presnosť. Osemsmerovky lúštim s pravítkom. Na krížovky používam "zabieľovátko" (=korektor). Ale v kuchyni sa orientujem bez nich. Lebo skúsenosti. Pokusy. Omyly. Úspechy. Inštinkt.






 



TOPlist