Fedor Malík:
Čerešňový šmorn

Fedor Malík, 24. mája 2011     2 minúty čítania

Pred týždňom sme sa venovali májovým hubám – májovkám.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Dnes si májovky zopakujeme. Nebudú to „májovky“ Karla Maya, ale májovky zo stromu. Z čerešne. Pochádzajú z Anatólie a do Európy ich pred dvetisíc rokmi priniesol chamtivý rímsky vojvodca Lucullus...

Čerešňa za ten dlhý čas zdomácnela a ľudia ju majú radi. V čerstvom i v konzervovanom stave a sú dokonca i takí, ktorí ju obľubujú v štamperlíkovej forme... Pozri recepty na Jedlá pre štíhlu postavu Zdá sa, že statná „májovka“ v našej záhrade tohto roku riadne zarodí. V predjarí i pred kvetom som ju poctivo ošetril. Nehrozí tak, že jej plody budú znehodnotené živočíšnymi bielkovinami...

Na šťavnatých plodoch si pochutí celá rodina. Ujde sa i priateľom. Nuž a to, čo zostane, z toho urobím chutný čerešňový šmorn. Šmorn po modransky a trhanec po slovensky. Žĺtky vymiešam s práškovým cukrom, pridám sladkú i kyslú smotanu, trochu múky.

Z bielkov vyšľahám sneh a zmiešam ho s vykôstkovanými čerešňami. Obe zmesi premiešam a premiestnim na vymastený pekáč. Krátko pred upečením cesto na plechu vidličkami potrhám a nechám dopiecť.

Najchutnejšie sú tie fajnovo chrumkavé trhance. Poprášim ich vanilkovým cukrom a nalejem si k nim kalíštek žitavského prírodne sladkého tramínu...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, vy nas tu normalne "trapite". Ved kto by nemal rad ceresne a trhanec z nich? Mam naaaaaramnu chut na oboje.
honestka
veru, pridavam sa - taky piskotovy trhanec je fajnotka a to vase meno "Šmorn" je perfect.
Davno som si zymyslela opekat cersvo upecenu piskotovu babovku v toaster s chrumkacim pozitkom vyhryzala ako mysicka... nasi to nevedeli pochopit, ze preco "kazim" chut fajnovej babovky...

= Za mojich dievcenskych cias sa predavali v krabiciach 250 gr. balenia taketo piskotove suchare obalene v praskovom cukre a bolo ich dostat vzdy iba pod rukou - (po znamosti). dovazali sa z ceskej pekarne. Papkat ich bol Cisty pozitok.
= Zrazu po rokoch putovania svetom clovek zisti - ze ani toto nie je ziadnou novinkou, alebo samostatnym objavom, pretoze uz davno existuju trebarz take talianske Biscotti...
Ako dobre, ze v gastronomy je dnes tako povedat ze "objavil som nieco nove" , pretoze tie starodavne recepty maju v sebe nieco carovne aj okrem tych spomienok, ktore nas vracaju k starym materiam a detskemu zivotu...
modrykamen
V tej symbióze jedla a vína mám ešte rezervy. Preto vďaka vám pán Malík objavujem nové "nebíčka v papuľke". Vďaka!
hannah22
vďaka za pripomenutie, u nás sú čerešne neskôr ale už sa teším na tento čarovný recept.... :))






 



TOPlist