Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Čerešňa za ten dlhý čas zdomácnela a ľudia ju majú radi. V čerstvom i v konzervovanom stave a sú dokonca i takí, ktorí ju obľubujú v štamperlíkovej forme... Pozri recepty na Jedlá pre štíhlu postavu Zdá sa, že statná „májovka“ v našej záhrade tohto roku riadne zarodí. V predjarí i pred kvetom som ju poctivo ošetril. Nehrozí tak, že jej plody budú znehodnotené živočíšnymi bielkovinami...
Na šťavnatých plodoch si pochutí celá rodina. Ujde sa i priateľom. Nuž a to, čo zostane, z toho urobím chutný čerešňový šmorn. Šmorn po modransky a trhanec po slovensky. Žĺtky vymiešam s práškovým cukrom, pridám sladkú i kyslú smotanu, trochu múky.
Z bielkov vyšľahám sneh a zmiešam ho s vykôstkovanými čerešňami. Obe zmesi premiešam a premiestnim na vymastený pekáč. Krátko pred upečením cesto na plechu vidličkami potrhám a nechám dopiecť.
Najchutnejšie sú tie fajnovo chrumkavé trhance. Poprášim ich vanilkovým cukrom a nalejem si k nim kalíštek žitavského prírodne sladkého tramínu...
Davno som si zymyslela opekat cersvo upecenu piskotovu babovku v toaster s chrumkacim pozitkom vyhryzala ako mysicka... nasi to nevedeli pochopit, ze preco "kazim" chut fajnovej babovky...
= Za mojich dievcenskych cias sa predavali v krabiciach 250 gr. balenia taketo piskotove suchare obalene v praskovom cukre a bolo ich dostat vzdy iba pod rukou - (po znamosti). dovazali sa z ceskej pekarne. Papkat ich bol Cisty pozitok.
= Zrazu po rokoch putovania svetom clovek zisti - ze ani toto nie je ziadnou novinkou, alebo samostatnym objavom, pretoze uz davno existuju trebarz take talianske Biscotti...
Ako dobre, ze v gastronomy je dnes tako povedat ze "objavil som nieco nove" , pretoze tie starodavne recepty maju v sebe nieco carovne aj okrem tych spomienok, ktore nas vracaju k starym materiam a detskemu zivotu...