Foto: Pravda - Ivan Majerský
Informáciu o nej mám zo strany 323 druhého zväzku diela slovenskej všeobecnej encyklopédie "Encyclopaedia Beliana" z roku 2001 (EÚ SAV Bratislava). Píše sa v nej: "Brassica oleracea convar. italica, kapusta obyč. špargľová - druh pestovaný pre zelené súkvetie drobných kvetných púčikov, prechodná forma medzi karfiolom a i. hlúbovou zeleninou. Má mohutnejšiu zhrubnutú stopku.
Je to zelenina nenáročná na pestovanie, bohatá na obsah minerálnych látok a vitamínov, najmä C, E a provitamínu A". Priznajme, v našej kuchyni nie je favoritkou. Občas si s ňou vylepším polievku, občas si dve-tri zelené ružičky pridám do duseného hovädzieho. Tentokrát to bude inak. Skúsme si pripraviť brokolicový vyprážaný "mozoček".
Brokolicu predvarte, jej kúsky ošetrite trojobalom a na rozpálenom tuku vysmažte dozlatista. Podávajte so zemiakovou kašou, tatarskou omáčkou a ľadovým šalátom. Možnosť druhá, hádam lákavejšia.
Nepravý mozoček z kombinácie kúskov karfiolu a brokolice. Obe zeleniny najprv uvarte, rozdrobte a osmažte na cibuli. Keď sa masa prehreje, zapracujte do nej jedno-dve vajcia. "Mozoček" potom posypte nastrúhaným tvrdým syrom a napokon posekanou pažítkou. Podávajte s hriankou z bieleho chleba. Nuž a do "skla" si nalejte čosi, čo sa bude akurátne páriť s farbou jedla. Odporúčam vyzreté Silvánske alebo Veltlínske zelené...
Diskusia k článku