Priznávam, je to moja slabosť. Tá vychádza z môjho „krajčírskeho“ vzdelania. Košeľa je blízka kabátu, však to poznáte...
Vstúpil som si do svedomia a mením sa. Už dnes. Prinášam vám recept s pivom. Návod to nie je hocijaký. Recept na bravčové mäso na pive uvádza už v roku 1825 vo svojej Domácej kuchárke legendárna Léna Dobromila Rettigová. Máme tu len jediný problém. Nevieme, aké pivo sa v tom čase v Čechách čapovalo. Nič to, ideme na to...
Úhľadné kocky bravčového mäsa osolíme, okoreníme, ocesnakujeme, „orascujeme“ a opražíme na bravčovej masti. Mäso zalejeme pivom – rezákom, zmesou bieleho a čierneho moku. Nie je od veci pridať do hrnca 2 - 3 údené bravčové klobásy. Keď je dusenie v polovici, do kastróla pridáme dve hrste strúhanky a čajovú lyžičku citrónovej kôry. Mäso nevaríme dlho, nesmie sa rozpadávať. Jeho kocky musia byť „priznané“. Tie potom (aj s klobáskou) vyberieme na tanier a podlejeme ich hustou strúhankovou omáčkou.
Budeme to jesť staročesky a zapíjať, akože inak, dobrým vidieckym pivom. Najlepšie „rezákom“...
Diskusia k článku