Fedor Malík:
Benátske rezne

Fedor Malík, 23. júla 2024     2 minúty čítania

Také špinavé zviera a také dobré mäso z neho! Píšeme o prasati, o svini.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Sviňa je hanlivý slovenský výraz. Mäso z nej je však skvelé a to mnohí z nás zbožňujú. Patrím k ním aj ja. Bravčové nadovšetko… Mäsá sú však rôzne. Rôzne vyzerajú a voňajú, majú odlišné chute.

Za desiatky tokov som ochutnal kadečo. Našu divinu, grilované argentínske steaky, vareného kanadského bobra, írske aj japonské hovädzie, pečeného barana v Mostare, tuniaka v Seattli, pastrnku v Ohride, chobotnicu v Porte či slimákov v Lyone.

Bolo toho veľa a mnohé z toho mi nechutilo. Vždy som sa rád vrátil k bravčovému. A spolu s ním som objavoval jeho prekvapujúco chutné odóry aj šmaky. Napríklad benátske rezne.

Mal som ich na tanieri u priateľa Marca v Udine. Pripravme si ich. Potrebujeme 3-4 naklepané bravčové rezne, plátky šunky, maslo, tekvicu a strúhaný parmezán. Napred na masle rozvaríme kocky tekvice a premiešame ich s polovičkou syra. Na jenskú misu položíme plátky šunky a na ne uložíme rezne. Všetko to zalejeme tekvicovou kašou a zasypeme zvyškom syra. Benátske rezne potom v rúre zapečieme dozlatova.

Príloha bude prostá. Malé varené zemiačky posypané petržlenovou vňaťou. Abstinentom odporúčam acidofilné mlieko a my, Malokarpaťania si do čaše nalejeme akurátne vyzreté Burgundské biele ročníka 2023...



Diskusia k článku







 



TOPlist