Foto: Shutterstock
Majú hneď niekoľko výhod – domáce dresingy a zálievky sú vždy lepšie ako kupované, ušetríte peniaze, ktoré by ste minuli v obchode, sú rýchlo hotové a keďže sa všetko robí v jednom pohári, nezašpiníte nijaký riad.
Vinaigrette z olejového nálevu
Ak vám zostane olejový nálev – napríklad z nakladaného cesnaku, sušených paradajok, feta syra a podobne, môžete z neho pripraviť vinaigrette zálievku na zeleninový šalát.Na jeho prípravu stačí 150 ml olejového nálevu, 100 ml octu (napr. bieleho vínneho alebo jablčného), 1 ČL horčice, 1 ČL medu či cukru, 1 ČL soli a 1/2 ČL mletého čierneho korenia.
Foto: Shutterstock
Dresing z uhorkového nálevu
Nálev z uhoriek tiež nemusíte vylievať do výlevky. Je dobre ochutený a dá sa z neho urobiť výborný krémový dresing, ktorý môže byť náhradou majonézy. K nálevu stačí pridať pastu z kešu orieškov, z mandlí alebo sezamovú pastu tahini, ktoré dostať kúpiť v oddeleniach so zdravou výživou alebo v obchodoch s týmto zameraním. Na 150 ml uhorkového nálevu potrebujete 1-2 PL pasty, soľ a korenie. Nádobu s ingredienciami zatvorte a silno pretrepte. Prípravu môžete urýchliť tak, že všetko rozmixujeme tyčovým mixérom.Foto: Shutterstock
Dresing zo zvyškov jogurtu, horčice a medu
Na dresing môžete využiť aj zvyšky bieleho jogurtu. Do pohára so zvyškom jogurtu pridajte 1-2 PL olivového alebo ochuteného bylinkového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti (napr. pažítka, kôpor a petržlenová vňať), mleté čierne korenie, soľ a štipku cukru. Pohár uzatvorte a silno ním potraste, kým sa nevytvorí krémová omáčka. Dresing môžete použiť napríklad na zemiakový šalát.Foto: Shutterstock
Zo zvyškov horčice zase môžete pripraviť medovo-horčicový dresing, ktorý sa hodí napríklad k ľahkému rukolovému šalátu. Do takmer vyprázdnenej nádoby od horčice pridajte tekutý med, rastlinný olej, ocot, korenie, soľ a podľa chuti aj trochu prelisovaného cesnaku. V závislosti od druhu horčice môže byť omáčka pikantná, sladká alebo skôr ostrá.
Medovo-horčicový dresing môžete pripraviť aj zo zvyškov v pohári s medom, keď doň pridáte rovnaké prísady a horčicu. Ak je med v pohári stuhnutý, treba ho najprv roztopiť buď v mikrovlnke alebo v teplej vode. Zase stačí poháre uzatvoriť a všetko pretrepať.
Zálievka zo zvyškov z marmelády
Zálievku na šalát možno podobným spôsobom urobiť aj zo zvyškov z marmelády. K nim pridajte rastlinný olej, ocot, korenie a soľ. Marmeláda alebo džem dodajú dresingu ovocno-sladký alebo sladkokyslý nádych.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku