Anketa:
Na aké pochúťky lákate hostí

7. septembra 2009     5 minút čítania

Slovenská kuchyňa je vynikajúca. Ale ľudia radi ochutnajú aj špeciality z cudzích kuchýň. Aké majú chute návštevníci hotelov a reštaurácií, sme sa opýtali v ankete.



? 1. Na aké jedlá lákate turistov teraz cez leto?
? 2. Ktoré jedlo z vašej ponuky si hostia najviac obľúbili?
? 3. Aké hlavné jedlo je u vás najlacnejšie, koľko stojí?
? 4. Pripravujete aj špeciality vášho regiónu?
? 5. Aké jedlo je typické pre váš región?



Antónia Štupáková, riaditeľka hotela Tatra v Poprade

1. Regionálne jedlá, hotové jedlá a šaláty.
2. Spišský tanier, čo sú halušky s kapustou a bryndzou, alebo pirohy s bryndzou, kurací rezeň Cézar.
3. Rizoto s hubami za 1,7 €.
4. Áno a sú stále viac žiadané. Napríklad jedlá s omáčkou a bezmäsité jedlá.
5. Spišské jedlá z mäsa, zo zemiakov a z kapusty, ale aj bezmäsité cestoviny s kapustou, bryndzou, zemiakmi. Ako všade na severnom Slovensku.


Vincent Andraško, generálny riaditeľ Wellnes hotela Patince

1. V lete ponúkame jedlá zamerané na oddelenú stravu a racionálnu výživu s krátkym časom tepelnej úpravy.
2. Hostia si najviac obľúbili kurací steak plnený parmskou šunkou a syrom s modrou plesňou na syrovej omáčke s olivami.
3. Naše najlacnejšie jedlo sú marinované kuracie prsia v jogurte.
4. Ako typickú polievku pre tento región ponúkame halászlé. Ako hlavné jedlo
plátky bravčovej panenky prekladané plackou zo strúhaných zemiakov, restovanými paradajkami a paprikami so strúhaným syrom.
5. Jedlá typické pre južné Slovensko sú halászlé ako tradičná polievka a palacinky s údeným kolenom a šampiňónmi. A maďarský guláš.


Peter Hain, generálny riaditeľ Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici

1. Lákame hostí na úspešné Tatranské kulinárske dni. V máji sme robili tradičnú májovú špargľu, jún sme zamerali na cestoviny zo všetkých kútov zeme, leto spestríme šalátmi s názvom Vitalita.
2. Jednoznačne kraľujú steaky a číslom jeden je bravčová panenka v slaninke s domácimi zemiakovými plackami prekladanými dusenou kapustou.
3. Ak je myslené hlavné jedlo, tak šalát je od 6,61 eura, cestovinové jedlo tortellini s ricottou, špenátom a parmezánom stojí 7,60 eura, bryndzové pirohy 4,85 eura, kuracie prsia v orechovo–paradajkovej kruste s feniklovým chutney (čatní) 11,62 eura.
4. Jedlá z regiónu sú zaradené v á la carte ponuke ako slovenské špeciality po celý rok. Priebežne ich obmieňame. Počas sviatkov ponúkame regionálne špeciality ako napríklad tradičný makovo–orechový koláč – veľkonočná pascha – čo je rusínska špecialita, ale aj tá mala počas veľkonočných sviatkov úspech.
5. K Tatrám ako k regiónu si veľa ľudí viaže v mysli jedlá ako napríklad halušky, pirohy, sýte polievky, zabíjačkové špeciality. Tieto jedlá sú v ponuke 4-hviezdičkových hotelov ako krajové alebo slovenské špeciality.

Mária Mačugová, hotel Willi v Púchove

1. Pripravujeme špeciálnu ponuku letných šalátov, grilovaných špecialít a bagiet, ktoré pečieme a plníme čerstvými surovinami.
2. Hostia majú radi naše grilované klobásky, kuracie steaky a všeobecne hydinové jedlá.
3. Výborne sa dá najesť počas obeda, keď ponúkame denné menu za 3,62 € alebo strapačky s kapustou za 2,30 €.
4. Áno. Pravidelne máme v ponuke Púchovskú ihlu a syry z blízkeho salaša.
5. Typické pre púchovský región sú mäsité jedlá.


Iveta Chovanová, Hotel Tri studničky v Liptovskom Mikuláši

1. V súčasnom menu máme zastúpenú medzinárodnú kuchyňu, trendom však zostáva slovenská kuchyňa. Počas letných mesiacov od mája do októbra ponúkame projekt Tatranské kulinárske dni ako doplnok k aktuálnemu menu.
2. Najviac sú obľúbené čučoriedkové pirohy so strúhanými orechmi a horúcou čučoriedkovou omáčkou zo sekcie slovenských špecialít, z polievok je to jednoznačne hubová krémová na kyslo a z jedál dubákové rizoto s pečenými kačacími prsičkami a zeleninovými perlami.
3. Vyprážaný hermelín s ananásom a brusnicami za 5 eur.
4. Tradične robíme liptovské bryndzové halušky so slaninkou, údenú bravčovú krkovičku na grile s kapustovými strapačkami a slaninkou.
5. Jedlá zo zemiakov, jedlá s bryndzou, kyslou kapustou.


Jozef Bendžala, riaditeľ Koliby hotela Patria na Štrbskom Plese

1. Hostí lákame na jedlá slovenskej kuchyne.
2. Kapustnica s hubami, s klobáskou a so smotanou, bryndzové halušky s údenou slaninkou.
3. Šúľance s makom a maslom – 3,40 €.
4. Celá Koliba je zameraná na špeciality nášho regiónu.
5. Jedlá pripravované zo zemiakového cesta, bravčové, kuracie a jahňacie mäso pripravované na grile, na prírodno, s bohatými prílohami.



Diskusia k článku







 



TOPlist