Ak máte pochybnosti:
Môže sa jesť červená repa aj surová?

Jarmila Horváthová, 5. marca 2024     2 minúty čítania

Surová zelenina je zdravá, sú však aj druhy, ktoré sú bez tepelnej úpravy nejedlé a niektoré dokonca aj škodlivé. Ako je to s červenou repou, ktorá je považovaná za vitamínovú bombu?



Foto: Shutterstock

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že surová červená repa je nejedlá. To preto, lebo v obchodoch ju síce dostať aj surovú, ale v drvivej väčšine receptov sa používa buď predvarená červená repa, alebo sa odporúča ju najprv upiecť.

Ako to teda je?

Fakt je, že červenú repu možno používať aj v surovom stave a dokonca je vtedy mimoriadne zdravá. Aj z kulinárskeho hľadiska sa jej používanie za surova odporúča – je chrumkavá a má sviežu chuť.

Jediné, čo treba pred použitím urobiť, je buď ju ošúpať alebo veľmi dôkladne poumývať. A dávať si pozor napríklad na oblečenie, pretože šťava zo surovej červenej repy veľmi farbí a je mimoriadne odolná voči vyčisteniu.

Kam sa hodí surová?

Nenapadá vás, ako by ste surovú červenú repu využili? Môžete z nej urobiť šťavu, alebo ju pridať do smoothie, ale ešte lepšie je pridať ju do šalátov. Výborne sa hodí do takých, ktoré môžete servírovať ako ľahký obed alebo večeru. Napríklad skombinovať ju so šošovicou a feta či balkánskym syrom.



Foto: Shutterstock

Na takýto šalát stačí červená repa, uvarená alebo konzervovaná šošovica, mrkva, feta alebo balkánsky syr a zrniečka z granátového jablka – pomery si môže každý určiť sám. Stačí všetko nakrájať alebo nastrúhať a potom už len dochutiť soľou, korením, citrónovou šťavou, olivovým olejom a dobre premiešať. Rýchly obed, ktorý sa dá zobrať v škatuľke aj do práce, alebo rýchla večera sú na svete.



ANKETA: Kupujete radšej balenú predvarenú červenú repu než surovú?

16,1%



83,9%







Diskusia k článku

zinnajdha
Chcela by som vedieť, ako je najlepšie jesť cviklu.
Čítam o červenej repe, ale o cvikle ani slovo
Repu nemáme rádi, ale cvikla nám chutí. Ďakujem






 



TOPlist