Aj takto sa to dá:
Ako pripraviť chrumkavé hranolky úplne bez tuku

Jarmila Horváthová, 4. júna 2023     3 minúty čítania

Ak neholdujete vyprážaným jedlám, ale občas na hranolky dostanete chuť, naučíme vás, ako si ich môžete urobiť zdravšie.



Foto: Shutterstock

Keď dostaneme chuť na zemiakové hranolky, zvyčajne sa uchýlime k mrazenému polotovaru a fritéze alebo panvici plnej oleja. Príprava hranoliek bez tuku je o niečo prácnejšia, ale stojí za vyskúšanie. Ako sa teda prepracovať k obľúbenej chuťovke na zdravší spôsob?

1. Použite zemiaky s minimom škrobu

Hranolky bez tuku sa pripravujú v rúre, takže najvhodnejší je na ne varný typ A, teda zemiaky, ktoré obsahujú málo škrobu.

2. Dôkladne ich umyte

Po tom ako zemiaky očistíte a nakrájate na rovnako veľké tyčinky, dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou. Premývajte ich dovtedy, kým odtekajúca voda nebude čistá.



Foto: Shutterstock

3. Tajná surovina - prášok do pečiva alebo ocot

Predtým, ako hranolky vložíte do rúry, zmiešajte ich s práškom do pečiva a zalejte horúcou vodou. Nechajte pôsobiť 15 minút. Hydrogénuhličitan sodný spôsobí, že povrch zemiakov bude pórovitý - zo zemiakov sa tak dostane von ešte viac škrobu.

Alebo môžete zemiaky pre samotným pečením povariť asi 8 minút vo vode ochutenej octom. Hranolky tak získajú peknú zlatistú farbu, tento postup zabráni ich oxidácii a zabezpečí, že pri pečení zhnednú rovnomerne a nie príliš tmavo.

4. Dobre ich osušte

Po kúpeli v prášku do pečiva alebo v octe dôkladne hranolky osušte kuchynskými papierovými utierkami, aby ste odstránili zvyšky škrobu. Ak na pečenie chcete predsa len použiť aj olej, teraz ich môžete jemne pokvapkať repkovým olejom – ale nemusíte.



Foto: Shutterstock

5. Pečte ich na mriežke na pečenie

Síce to tak asi nerobíte, ale hranolky sa odporúča piecť ideálne na mriežke na pečenie. Ak ich budete predsa len piecť na plechu, vysteľte ho najprv papierom na pečenie. Hranolky naň poukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Smerodajné je však ich sfarbenie. Počas pečenia rúru dvakrát na pár sekúnd otvorte, aby unikla para.

6. Soľte vždy až po upečení

Hranolky sa solia vždy až tesne pred podávaním. Je to preto, lebo soľ z nich vyťahuje vodu, ktorá sa usádza na povrchu hranoliek a bráni, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.





ANKETA: Uprednostňujete polotovarové mrazené hranolky pred domácimi?

34,1%



65,9%







Diskusia k článku

bugout
Nie, nedá sa to takto. Keď sa zemiaky upečú sú to skrátka pečené zemiaky, bez ohľadu na to ako sa nakrájajú. Určite sú výborné, pečené zemiaky mám veľmi rád. Ale vyprážanie to skrátka nenahradí.
klukodvody
Také dělám hranolky skoro na sucho, ale v horkovzdušné fritéze. Stejně jako tady nakrájím a namočím na 1/2 hodiny do studené vody, ocedím a pečlivě osuším, dám do fritézy a lehce jen rozprašovačem postříknu olejem. Solím až těsně před podáváním a vypadají takto.








 



TOPlist