Fedor Malík:
A mätová citronáda...

Fedor Malík, 31. mája 2019     2 minúty čítania

Studený máj, v stodole raj. Smoklí, prší, vietor fúka, je nepríjemne studeno. Poľnohospodári sú spokojní, no naše deti sú nevrlé.



Dá sa hrať futbal v pršiplášťoch? Dá sa ísť na vychádzku, dá sa hrať na pieskovisku? Nedá. Vonku je mrzuto. Každý deň sledujeme v televízii predpoveď počasia a nádejame sa, že naši „malí" budú môcť už zajtra, pozajtra vybehnúť von v krátkych tričkách. Nevieme sa dočkať teplých dní. Veríme, že už, už konečne prídu. Najneskôr prvého júna, veď je Medzinárodný deň detí. Nuž a ten treba osláviť, ako sa patrí...

Prídu k nám naši vnuci. Pripravím im pohostenie. Také, na aké sú zvyknutí zo školy, zo škôlky. Bude to kuracina. Kúpil som tri balenia kuracieho filé z vnútorného prsného svalu. Tie kúsky voňavého mäsa podusím na masle a cibuľke, dochutím soľou, sladkou červenou paprikou a štipkou, ozaj len štipkou čierneho korenia. Kurací výpek zhomogenizujem s kyslou smotanou a jedlo budem podávať s drobnými cestovinovými kolienkami. Tie majú naši vnuci najradšej. Kastról kuracieho paprikáša zmizne zo stola za pár minút.

Kuracinu treba však zapiť. Nie hocičím. Čímsi špeciálnym. Bude sa podávať domáca citronáda, s označením home made. Voda zo studničky na Zochovej chate, vlastné vypestované citróny, omamne voňajúce súkvetia bazy čiernej a lístky našej záhradnej mäty. Tie vrchné, tie najjemnejšie, tzv. first flush (znalci čaju vedia, o čom píšem...). Mätová citronáda bude v krčahu, jemne bude osladená medom a decentne ochladená kockami ľadu.

A potom sa pôjde na modranské námestie. Na zmrzlinu. V Modre máme troch zmrzlinárov. Jeden lepší ako druhý. Okoštujeme u každého. Akoby aj nie?! Veď je detský sviatok, Medzinárodný deň detí...



Diskusia k článku

chorvatka
Rada citam vase prispevky a v mysli sa vracim na moje rodné Slovensko. Mam vsak navrh k tej citronovej limonade. Co keby ste tam miesto mâty dali medunku ? Moja mama davala i na hydinu, ba aj do salatov.
Co vy na to pan Malik ?
Prajem este vela vydrze do dalsieho pisania. vdaka.






 



TOPlist