4 tipy, ako si prenesiete vianočné trhy k vám domov

P.R. Servis, 9. novembra 2022     6 minút čítania

INZERCIA - Vôňa škorice a klinčekov, chuť perníkov, farebné svetielka a smejúce sa deti – to je len drobná časť príjemnej atmosféry dlho očakávaných vianočných trhov, ktoré si môžete užiť napríklad v Bratislave od 24.11.2022 do 21.12.2022, v Košiciach od 5.12.2022 do 23.12.2022 alebo v Nitre od 25.11.2022 do 23.12.2022. Avšak pre tých nedočkavých tu máme pár tipov, ako si preniesť vianočné trhy k vám domov.



Foto: Pixabay

1. Dekorácie

Svetielka, svetielka a svetielka! Ako málo stačí na vytvorenie skutočne krásneho prostredia – pár kusov farebných alebo žltých vianočných svetielok. Ďalšia vec na vašom zozname by mala byť rozhodne čečina! Vôňa čečiny spojená so zapálenými sviečkami navodí vianočnú náladu aj tomu najväčšiemu Grinchovi.

Pozor!: Dávajte si však pozor na plameň zo sviečok, aby sa príjemná atmosféra nepremenila na hasičskú akciu. Udržiavajte sviečky mimo dosahu detí a horľavých povrchov.

Pre niekoho je na vianočný stromček možno ešte skoro, avšak tí čo už máte ozdoby nakúpené nie je dôvod, prečo by ste ich nemohli vystaviť. Pri Vianociach sa kreativite medze nekladú!

2. Hudba

Čo by to bolo za vianočnú atmosféru bez hlasu Mariah Carey, zvuku rolničiek a tónov Tichej noci? V dnešnej dobe sa nemusíte spoliehať na jedno CD, ktoré je celý rok niekde zapatrošené a potom sa ho celá rodina v deň Vianoc snaží vypátrať. Teraz sa môžete poďakovať mainstreamovým hudobným službám, ktoré ponúkajú široké spektrum pesničiek podľa nálady. Nájdete tam ako moderné vianočné piesne, tak aj staré koledy.

3. Jedlo

Tak ako si Vianoce nevieme predstaviť bez stromčeka, tak ani vianočné trhy nemôžu byť bez stánkov plných chutného a voňavého jedla. Z každej strany cítiť opečené klobásky, čerstvú štrúdľu, mastné lokše, škoricové trdelníky, perníky a tú pravú slovenskú cigánsku! Ako si však toto všetko pripraviť doma?

Sladké – Najznámejšími a najtradičnejšími (a zároveň aj najlacnejšími) vianočnými pečenými dezertmi sú perníky a linecké koláče. V tomto prípade vám stačí kúpiť linecké alebo perníkové hotové cesto, vykrojiť si ľubovoľné tvary a ozdobiť ich najkreatívnejšie ako viete. Nielen chutné, ale aj rýchle a lacné!

Slané – Jednotkou na vianočných trhoch je rozhodne cigánska v žemli. Jej príprava je omnoho jednoduchšia, ako si môžete myslieť! Či už zvolíte bravčovú krkovičku, bravčové karé alebo vykostené kuracie stehienko, úspech máte zaručený! Postačí vám iba opražená biela cibuľa, čerstvá žemľa, mäso a horčica alebo kečup podľa chuti a voilà – cigánska je hotová!

4. Obľúbené zimné nápoje

Vianočné trhy si bez typických teplých nápojov ani nevieme predstaviť. Ten pocit držania šálky s horúcim voňavým (alkoholovým) nápojom je na nezaplatenie. Túto chvíľku pre seba si viete vytvoriť aj sami doma! Na výber máte množstvo rôznych druhov teplých vianočných nápojov.

Varené víno - Vďaka silnej vinárskej tradícii v Európe je varené víno už po stáročia obľúbeným nápojom. Pre ideálne dochutenie vareného vína použite aromatizovanú zmes korenia značky Kotányi na Varené víno. Delikátna vôňa škorice, vanilky, klinčekov a ďumbiera (zázvoru) dodajú každému varenému vínu tu správnu korenistú a sladkastú chuť. Môžete ju použiť aj napríklad do obľúbeného ovocného čaju či do horúcej jablkovej šťavy. Na prípravu potrebujete červené víno, cukor, pomarančovú šťavu, ovocie (pomaranč, jablko) a zmes korenia Kotányi. Na ozdobenie môžete pridať kúsky ovocia alebo badiánu.

Pozor!: S badiánom to nepreháňajte, jeho aróma je veľmi silná!

Punč - Pochádza z Indie, kde sa tradične pripravoval z piatich prísad – araku, cukru, citrónov, čaju alebo vody a korenín. Ako si vy môžete pripraviť doma tento chutný a horúci nápoj? Potrebujete červené víno, vodu, čierny čaj, šťavu z pomaranča a citróna, rum, trstinový cukor, ovocie (maliny, jablko, pomaranč) a zmes korenia Punč značky Kotányi. Telom sa vám bude šíriť teplo a chuť klinčekov, škorice, citrónovej a pomarančovej kôry, zázvoru a vanilky.

Pozor! : Nezabúdajte, že pri príprave je dôležité, aby nápoj neprešiel varom!

Krampampuli - Veľmi zaujímavý „horiaci“ vianočný nápoj. Pôvod slova je odvodený od slova crampus (diabol). Pôvodne vznikol na juhu Európy, ale dnes je obľúbený najmä v Maďarsku, Taliansku, Nemecku a jeho fanúšikov nájdeme aj u nás, na Slovensku. Vyskúšajte prípravu tohto „horiaceho“ nápoja s koreninovou zmesou Krampampuli značky Kotányi. Jeho základným prvkom je lahodné prepojenie korenistého a „žeravého“ rumu s jemným vínom a voňavým korením. Kotányi figuruje na trhu už viac ako 140 rokov a jeho kvalitu korenia potvrdzujú spokojní zákazníci a chutné a voňavé jedlá. Vysoká kvalita korenín, overení dodávatelia a moderná technológia výroby sú zárukou, že si svoj horúci nápoj užijete. Viac na: www.kotanyi.com/sk/



Foto: Kotányi










 



TOPlist