Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...849 »
Veľkonočná syrová plnka Veľkonočná syrová plnka Vaše

Túto veľkonočnú plnku som jedla prvýkrát pred rokom, keď mi ju na ochutnávku doniesol priateľ od svojej mamy. Už pri prvom zahryznutí mi strašne chutila a rozhodla som sa ju toho roku spraviť. Recept je od Haliny Pawlovskej a nikde na internete naňho nebol recept. Preto som si ho popýtala a rozhodla som sa s ním s vami podeliť...

Rizoto s medvedím cesnakom Rizoto s medvedím cesnakom Vaše

Keďže medvedí cesnak je teraz veľmi aktuálny a kto vie kde ho hľadať, tak vie že ho je aj veľmi, veľmi veľa.. aspoň u nás na východe :) A tak som sa rozhodla urobiť také trošku menej tradičné rizoto. Hádam, že bude aj Vám chutiť tak veľmi ako chutilo nám.

Veľkonočná hlávka (plnka, ...) Veľkonočná hlávka (plnka, ...) Vaše

Dnes som hlavku ako sa u nas na vychode tomu hovori piekla po prvy krat a podarila sa mi. Tak pridavam svoj jednduchy receptik aj pre zaciatocnikov :-)

Bodkované rezance so smotanou a jarnou cibuľkou (fotorecept) Bodkované rezance so smotanou a jarnou cibuľkou (fotorecept) Vaše

Nehľadala som na nete, či už niekto tieto rezance robil, jednoducho som si to vymyslela a urobila..veľmi vhodné jedlo na Veľký piatok a ešte aj chutné...

Veľkonočné škoricovníčky Veľkonočné škoricovníčky Vaše

Tieto škoricovníčky nesmú chýbať u nás na sviatky. Sú veľmi jemné a veľmi pekne voňajú, preto ich máme radi .

Pôstna kaša našich predkov Pôstna kaša našich predkov Vaše

Ja viem, že si všetci chcú užiť dobré sviatočné jedlo..ale viac si ho môžeme užiť po pôste :) Toto je trochu upravená "staroslovanská kaša".

Margarétky (fotorecept) Margarétky (fotorecept) Vaše

Vytvarovat je můžete vlastně z jakéhokoliv kynutého těsta, ale nejhezčí jsou z dalamánkového.
Určitě máte nějaké svoje oblíbené, pokud ne, zkuste tohle jednoduché. Z této dávky budou dva větší nebo tři menší kvítky...
Původní recept je na Pekárnománii....

Vajíčkovo-tvarohová pomazánka Vajíčkovo-tvarohová pomazánka Vaše

V období nadprůměrné konzumace vařených vajíček je jistě přínosem každý recept. Takových pomazánek je tu opravdu dost, ale tahle postrádá vegetu, tavený sýr i papriku a jiné doplňky. O to je lahodnější, jednodušší a chutná po celý rok.

Pohánka s makom a jabĺčkom Pohánka s makom a jabĺčkom Vaše

Túto mňamku v podobe pohánky s makom a jabĺčkom si robím na raňajky. Raňajky plné bielkovín, vlákniny a vitamínov... Super štart do nového rána. Príprava je veľmi jednoduchá a verím, že Vám to bude chutiť tak isto ako mne :)

Kachní játra v másle marinovaná Kachní játra v másle marinovaná Vaše

Delikatesa. Jemná, s chutí kachny.

Špenátové palacinky ako rezeň Špenátové palacinky ako rezeň Vaše

Nie je to nič neobvyklé. Obyčajné slané, špenátové - plnené palacinky, obalené ako rezeň. Určite sa fantázii medze nekladú a každý si môže recept prispôsobiť podľa vlastných predstáv a chute.

Kačacie pečienky na červenom víne (fotorecept) Kačacie pečienky na červenom víne (fotorecept) Vaše

Mali sme ich na obed v sobotu...veľmi chutné pečienky dusené na červenom víne..

Domáce rožky (fotorecept) Domáce rožky (fotorecept) Vaše

Z trocha mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.

Losos na zemiakovom hniezde s pórom Losos na zemiakovom hniezde s pórom Vaše

Veľmi rýchle a chutné jedlo..

Hovädzia roštenka s ryžou a pečenými zemiakmi (fotorecept) Hovädzia roštenka s ryžou a pečenými zemiakmi (fotorecept) Vaše

Hovädzie často nerobíme, ale keď už, tak si to vychutnáme.

Vajíčkový aspik (fotorecept) Vajíčkový aspik (fotorecept) Vaše

Aby si aj dcéruška(v zahraničí) vedela urobiť.:-)...Určite je tu viacej podobných receptov...ale tento máme doma obľúbený...

Moje pečené plnené šišky (fotorecept) Moje pečené plnené šišky (fotorecept) Vaše

Toto sú moje prvé pečené šišky. Robievam len smažené , ale dnes som vyskúšala pečené a stáli za to, chutili celej mojej rodinke.

Pšeno na póre so zeleninou Pšeno na póre so zeleninou Vaše

Voči pšenu má veľa ľudí predsudky. Aj ja som mala. A fakt odporúčam vyskúšať, ochutnať.. Dá sa robiť na množstvo spôsobov, ja dnes na obed so zeleninou, tak pridávam recept aj sem..

«2 3 4 ...849 »
Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže Najkrajšia veľkonočná kraslica 2015
Pozrite si 20 kraslíc, ktoré sa v našej tohtoročnej veľkonočnej súťaži najviac páčili užívateľom stránky Pravda.sk.

SÚŤAŽ: S farbami vás pečenie bude baviť + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Koláče a zákusky by nemali len dobre chutiť, ale aj lákavo vyzerať. Dr.Oetker teraz prináša novinku, ktorá poteší všetky milovníčky pečenia a zdobenia.

TOP 10 - Najlepšie nápady mesiaca marec 2015
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci marec 2015.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2015
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci marec.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Marec
Apríl 2015
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27 28 29 30

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist