Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...859 »
Parené buchty plnené marhuľami (fotorecept) Parené buchty plnené marhuľami (fotorecept) Vaše

Je čas marhúľ, tak sa ich snažím v kuchyni využiť. Dnes som robila sýtejšiu ragu polievku a parené buchty plnené marhuľami, posypané makom.

Karfiolové ružičky plnené jaternicou (fotorecept) Karfiolové ružičky plnené jaternicou (fotorecept) Vaše

Možno si poviete, uletený recept, ale táto kombinácia nemala chybu..

Kaša z instantnej pohánky (fotorecept) Kaša z instantnej pohánky (fotorecept) Vaše

Už som dávno nič nepridala,tak aby ste na mňa celkom nezabudli,pripomeniem sa tým náročným receptom.Nevadí,že je kaša hotová za 10 min.,veď je leto,horúčavy,kto by stál za sporákom,ak nemusí? A je variabilná,tak má niekto niečo proti tomu receptu?

Čučoriedky zasýpané cukrom s vajcovým koňakom (fotorecept) Čučoriedky zasýpané cukrom s vajcovým koňakom (fotorecept) Vaše

Každý rok zaváram čučoriedky a vždy rovnako presýpam cukrom, iba mením to, čím ich ochutím..tento rok som to skúsila s vajcovým koňakom..minulý rok som ich ochutila čerešňovicou..

Čerešňovy džem Čerešňovy džem Vaše

Tento rok máme dosť čerešní a tak som uvarila perfektný džem, ktorý zvládne aj začiatočník.

Lúskový krém so strateným vajcom Lúskový krém so strateným vajcom Vaše

Dostali sa mi do rúk od svokry čerstvé fazuľové lúsky, tak som pripravil tento krém- omáčku, ktorej sa neviem dojesť.

Kuracia pečienka na cibuli so zemiakovou kašou (fotorecept) Kuracia pečienka na cibuli so zemiakovou kašou (fotorecept) Vaše

Hľadala som na internete recept na kuraciu pečienku. Zapáčil sa mi recept od Jara Žídka

Bravčové na zelenine a smotane Bravčové na zelenine a smotane Vaše

Takýto obed bol dnes rýchly a výborny.

Vyprážané kuracie prsia plnené marhuľami (fotorecept) Vyprážané kuracie prsia plnené marhuľami (fotorecept) Vaše

Veľmi ľahký obed s kuracími prsiami , ktoré som naplnila čerstvými marhuľami a strúhaným syrom..podávala som s opekanými zemiakmi a paradajkovým šalátom..

Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) Vaše

Tak som sa dočkala prých tohoročných lúskov. Hneď som z nich spravila polievku a aj túto omáčku.

Domáce bravčové výpečky Domáce bravčové výpečky Vaše

Nedeľný obed v znamení výborného domáceho mäska..konečne mám domácu krkovičku a tak som nemohla odolať skvelému obedu z nej..

Nedeľný obed (fotorecept) Nedeľný obed (fotorecept) Vaše

Mala som na pláne na nedeľu spraviť nakladané mäso s petržlenovými zemiakmi a uhorkovým šalátom so smotanou pre Terezku. Cuketu som robila podľa @Pusty. Chlapom zapečená cuketa chutila, vnučka sa jej ani nedotkla.

Parené buchty plnené čerstvými jahodami, posypané Grankom (fotorecept) Parené buchty plnené čerstvými jahodami, posypané Grankom (fotorecept) Vaše

Terezka si rozkázala k obedu kôprovú omáčku s kysnutou knedľou a vareným vajíčkom. Chlapi si k nej dali aj cigánsku. Chcela piecť aj koláč, čo sa mne v tomto teple vôbec nechcelo. Tak som sa takto vynašla. Spravila som menšie knedle a jej tri jahodové parené buchty, aby mala po obede niečo sladké:-)

Nátierka z cukety s mrkvou (fotorecept) Nátierka z cukety s mrkvou (fotorecept) Vaše

Tento rok sa nám darí dopestovať cukety a tekvice. Tešila som sa na tekvicový prívarok. Varila som ho dva krát v týždni. Nevedela som sa ho dojesť. Už som robila z cukety placky, slaný cuketový koláč, grilovala som ju. Tiež som už robila polievku. Teraz som spravila pomazánku z cukety. Už fakt neviem, ako ju mám pripraviť.

Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept) Džem z čiernych ríbezlí (fotorecept) Vaše

Teraz je najvhodnejší čas, aby sme si pripravili takéto dobroty na zimu. Veľmi rada džemy pripravujem a páči sa mi, že sú bez pridania rôznych konzervantov a chutia vždy ako od babky ♥

Guľky z údeného mäsa v letnej kapuste (fotorecept) Guľky z údeného mäsa v letnej kapuste (fotorecept) Vaše

V letnom horúcom dni dobre padne kapusta a v nej guľky..dnes som ich robila z údeného mletého pliecka..

Cícerová polievka - šajtarská (fotorecept) Cícerová polievka - šajtarská (fotorecept) Vaše

Toto je tiež jedna polievok ktoré robila babka. Otec aj z dedom sa jej nevedeli dojesť. Babka im ju dávala do konvierika keď išli robiť šajty. To si pamätajú starší ľudia je to drevo rezané na meter a ukladané do výšky 1 metra. Teraz sa to menuje priestorový meter.

Rožky Rožky Vaše

Nič sa nevyrovná čerstvo upečeným rohlíkom.

Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) Držky zapekané pikantné s čiernym pivom (fotorecept) Vaše

Tento recept mal dnes premiéru no po jedení pri nej neostane. Takto upravené držky sú tak chuťovo dobré. Je to podstate perkelt na spôsob špekáčiky na čiernom pive od @kimlo , len upravený na držky. Robil som to rímskom hrnci ma to nevýhodu, že to dlhšie trvá zas na druhej strane netreba s tým nič iné robiť, len vytiahnuť hotové a jesť.

Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) Vaše

Tak ešte jeden lokálny receptík sem šupnem :) Kto má rád poctivé pagáčiky, tak odporúčam vyskúšať aj náš domaci recept, je mi jasné že ich je tu viacej :) Ja teda naň nedám dopustiť, aj keď príprava je zdĺhavejšia... a podľa toho, že vždy zmiznú ultrarýchlo a bezo zbytku, usudzujem, že sú asi fakt dobré... a tá vôňa keď sa pečú... ja vždy do nich skočím ešte za tepla a dúfam že to bruško rozchodí :D

«2 3 4 ...859 »
Aktuálne súťaže

Najlepšie nápady mesiaca júl 2015
Na stránke Napady.Pravda.sk prebieha každý mesiac súťaž o najzaujímavejší nápad. Pozrite si, aké nápady sa vám páčili v júli.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca júl 2015
Ponúkame Vám prehľad najobľúbenejších sladkých i nesladkých receptov v mesiaci júl na Varecha.sk.

Súťaž na august o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v auguste súťažíme o najobľúbenejší recept v kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na august o najlepší nápad, návod či fotopostup
Zapojte sa aj v auguste do našej súťaže o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady a vyhrajte.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Júl
August 2015
12
345 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Magazín

Modranské rakvičky
Nebojte sa, nepôjdeme na kar. „Po rozum“ pôjdeme do kuchyne Aničky Horáčkovej do Sudoměříc.

Červená grilovačka
Grilovanie (vraj) umožňuje šetrnejšiu prípravu potravín ako klasické vyprážanie alebo pečenie.

Šéfkuchár Oldřich Sahajdák: Chceme mať reštauráciu plnú spokojných ľudí
Pražská reštaurácia La Degustation Bohême Bourgeoise, v ktorej je šéfkuchárom a spolumajiteľom Oldřich Sahajdák, získala Michelinovu hviezdu prvý krát v roku 2012 a od tej doby si prestížne ocenenie každý rok obhájila.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 32/2015: Kuracina Kuracina
Časopis Varecha v piatok 7. júla v denníku Pravda.


TOPlist