Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...820 »
Bravčové rebierka na červenom víne (fotorecept) Bravčové rebierka na červenom víne (fotorecept) Vaše

Na dnešný obed som pripravila rebierka na červenom víne..jednoduché a veľmi chutné..ako prílohu som ponúkla varené zemiaky s petržlenovou vňaťkou..oblohou boli zavárané plnené papriky..

Hubová panvica Hubová panvica Vaše

Nič náročné, ale rýchle a veľmi chutné, pre tých čo majú radi huby.

Kysnutý závin plnený pudingom Kysnutý závin plnený pudingom Vaše

Robim ho veľmi rada ,pri pečeni sa mi vracaju spomienky na detstvo,keď som netrpezlivo čakala kedy bude hotovy.

Liptácka polovina Liptácka polovina Vaše

Jedlo našich predkov.Jednoduché,rýchle,lacné a chutné:-)

Plnené zemiačiky bryndzovo-tvarohové Plnené zemiačiky bryndzovo-tvarohové Vaše

Tieto zemiačiky som robila len raz a mali veľký úspech , kto má rád tradičné jedlá , ktoré zasýtia, nech určite vyskúša :D Postup som nefotila, lebo som nevedala že sa mi to podarí nad moje očakávania :D

Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) Bryndzové pirohy ako od starej mamy (fotorecept) Vaše

Myslím že každí z nás má rád bryndzové pirohy , ale odrádza nás čas strávený prípravou. Tieto ma učila moja starká, recept som si upravila podla seba a môžem povedať že vždy sa mi podaria a čím častejšie ich robím, tým mi to kratšie trvá :D Možno sa Vám bude zdať väčšie množstvo surovín, ale keď už pirohy tak veľa, kľudne môžete robiť z polovičky.

Zemiakový skladaný šalát Zemiakový skladaný šalát Vaše

Tento šalát ma vracia do detstva, často ho mamina robila. Ak sa vrátim 50 r.späť, tak vtedy nebol v móde majonézový šalát a tak gazdinky skúšali rôzne varianty. Pamätám sa, že aj neskôr na vianoce museli byť obidva, aby sa každému vyhovelo.

Fenyklová houbová polévka (fotorecept) Fenyklová houbová polévka (fotorecept) Vaše

Jednoduchá, lahodná polévka pro milovníky fenyklu.

Škoricové osie hniezda Škoricové osie hniezda Vaše

Neaký čas som hľadala recept na škoricové osie hniezda,ktoré by boli fakt najlepšie,,,Nakoniec som dala dokopy 3 recepty a vzniklo toto :)) Sú fakt perfektné ! ..(toto je môj prvý recept na Vareche,tak prepáčte ,ak bude niečo zle napisané,nejasne a tak,kľudne mi dajte vedieť,,snažila som sa písať to tak,aby tomu pochopil každý,ja recept aj postup poznám naspamäť,tak som možno aj na niečo zabudla )

Žemľovka plnená ovocím Žemľovka plnená ovocím Vaše

Robim ju doma pre malych aj veľkych je to obľubene u nas doma po buchtach na pare.

Chrumkavý jablkovo-škoricový koláčik Chrumkavý jablkovo-škoricový koláčik Vaše

Rýchly koláč z lístkového cesta, ktorý vynikajúco chutí, je ľahký na prípravu a nestojí vás skoro nič .. Volám ho aj spájač rodiny, nádherne totižto rozvoniava a láka všetkých príslušníkov domu do kuchyne :) Zjedený je za 5 minút.

Taliansky biely chlebík (fotorecept) Taliansky biely chlebík (fotorecept) Vaše

Vyskúšala som upiecť chlieb, lebo v poslednom čase moji známi tiež začali s pečením chleba. Tak si v duchu hovorím, keď to im ide vyskúšam aj ja. A čuduj sa svetu taký chutný chlieb som upiekla, že sme ho štyria na posedenie zjedli :))) Tak sa podelím aj s vami o recept :)))

Koláč z cukiny so šunkou a syrom (fotorecept) Koláč z cukiny so šunkou a syrom (fotorecept) Vaše

Piekla som koláč. Tak som si povedala , že miniem aj cukinu z chladničky. Rozhodla som sa spraviť aj z cukiny slaný koláč. Všetko potrebné som doma mala. Mám šikovného manžela. Chodí na rehabilitáciu. Tak som mu zavolala , nech skočí do obchodu. Chlapec nakúpil okrem smotany , ktorú som chcela , 2 nákupné tašky tovaru , ktorý rozhodne potrebujeme. Kúpil 5 druhov salámy a ešte iné " potrebné veci " . Tak som sa poučila , nech si idem nakupovať sama :-)

Výborná brokolicová polievka Výborná brokolicová polievka Vaše

Je taka dobra ,že po navareni nič z nej neostane.

Vianočka Vianočka Vaše

Kedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko vzdy pripomenie. A co je lepsie ako ranajkova Vianocka? :) Tento recept je naozaj nenarocny, odporucam vsetkym zaciatocnikom,lebo vzdy(ano, naozaj vzdy) sa podari :) Dobru chut!

Nevařený kompot z muškátové dýně a jablek (fotorecept) Nevařený kompot z muškátové dýně a jablek (fotorecept) Vaše

Kdo ochutnal muškátovou dýni (viz foto) za syrova jistě uzná, že jiná syrová dýně takhle lahodná, není. V kombinaci s jablky a citronem, kořením, je osvěžující a výborný kompot bez vaření

muškátová (máslová) dýně tady

«2 3 4 ...820 »
Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Marec
Apríl 2014
123456
78910111213
14151617181920
2122232425 26 27
28 29 30

Ďalšie veľkonočné vajíčka »
Magazín

Slovak Food Festival 2014
Od 22. do 25. mája 2014 najväčší food festival na Slovensku už po piaty raz na Bratislavskom hrade.

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist