Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...839 »
Perník (fotorecept) Perník (fotorecept) Vaše

Dnes som mala rýchle varenie. K obedu som upiekla jaternice. Tak som si pomyslela, že spravím na poobedie aj niečo sladké. Rozhodla som sa pre hrnčekový perník. Použila som hrnček s objemom 250 ml.

Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) Cigániky-presne ako od babičky (fotorecept) Vaše

Prastarý recept od naších prababičiek,známi ako lokše,gruľovniky a u nás to boli cigániky.Väčšinou sa u nás robili na sladko na večeru.Na spiši ich veľa poznajú ako špišské gruľovníky.Ja ich najčastejšie robím vtedy,ak sa mi zvyšia varené dusené zemiaky.Veľa ludí na tieto gruľovníky pozabudlo a mladý už ani nevedia čo je to za jedlo,tak dúfam,že pripomeniem a že si niekto aj tento recept osvojí. Tieto gruľovníky sa piekli na platni-bľache na sporáku.

Medovníčky od Božky Medovníčky od Božky Vaše

Tento recept som dostala od mojej kamarátky nakoľko som sa musela naučiť piecť pre školkárku medovníčky a tak tri roky pečiem len tieto . Je to jednoduché pre také pološikovnice ako som já .

Pečené rebrá s krúpkovo-petržlenovým šalátom Pečené rebrá s krúpkovo-petržlenovým šalátom

Zabíjačka patrí medzi slovenské gurmánske tradície a hostia tieto jedlá stále vyhľadávajú. Kvalitné, dobré a čerstvé zakáľačkové suroviny v nich najlepšie vyniknú prostredníctvom jednoduchej úpravy.

Vajíčkový šalát (fotorecept) Vajíčkový šalát (fotorecept) Vaše

Keďže sme nakúpili krásne a čerstvé vajíčka už na vianočné pečenie a použitie,nedalo mi,aby sme si dnes na olovrant neurobili chutný a čerstvý,vajíčkový šalát. Nerobila som ho možno aj tri roky.Nie je to recept na váhu,ale na kusy a na lyžice.

Recept bez obrázku Krupicová kaša 1, 3, 7 - nemocničná Vaše

Je to klasická krupičná kaša, ale z nemocnice a pre rôzne zdravotné diéty.

Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) Fazuľová kyslá polievka (fotorecept) Vaše

Strukoviny sú dôležitou súčasťou jedálnička a často zanedbávané. Pritom sú z nich jedlá také chutné a výdatné.

Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) Vaše

Do jedla po uši zaľúbeného „gurmána a feinschmeckra“ poznáte aj podľa jeho dychtivého pohľadu na fantastický kúsok „tip_top“ prerasteného mäsa! Tak akosi som určite vyzeral aj ja, keď som na polici v obchode uvidel, už naporcované a do priehľadnej fólie zabalené, dva rezy „lapocki“, to je pomenovanie rodeného a vodou z Hornádu krsteného Košičana, pre bravčové pliecko. Už tam, v „kšefte“ som vedel, čo s ním a ako ho pripravím na „lukulské hody“! Kto rád viac mäsa ako prílohy, nech sa pridá k nám!

Slifčanka (fotorecept) Slifčanka (fotorecept) Vaše

Slifčanka, je staré jedlo-polievočka,ktorú by som zaradila,keby bol taký nik,pod recepty starých materí.Varila sa v našom regione bežne ,skoro v každej rodine.Je to jednoduchá ,chutná a voňavá polievočka.Je bez jednej kvapky mastí,či oleja.

Nugetky z morčacieho prsíčka so zemiakovým pyré (fotorecept) Nugetky z morčacieho prsíčka so zemiakovým pyré (fotorecept) Vaše

No a toto som mala dnes na obed ja. Hoci sme len dvaja, nelení sa mi variť dva druhy obedov. Keby som dala mužovi vysmážané, tak by frflal, že som znovu pokazila mäso. Ja som si teda spravila len pre seba a pochutnala som si:-)

Morčacie prsia s hlivou, paradajkou a syrom (fotorecept) Morčacie prsia s hlivou, paradajkou a syrom (fotorecept) Vaše

Dnes som manželovi na obed pripravila tieto morčacie prsíčka. Neviem, či zabudol jedlo ochutnať, ale naložil si dva krát:-) Ja som si spravila tiež morčacie prsíčka, ale na môj "diétny" spôsob:-) Kúpila som 850 gramové prsia. Polovicu som spravila manželovi s hlivou.

Grilážky orechové Grilážky orechové Vaše

Vianoce sa blížia a bol by hriech nepripraviť grilážky. Mám na ne veľa receptov, ale tento sa mi najviac páči.

Prekladané koláčiky so syrom (fotorecept) Prekladané koláčiky so syrom (fotorecept) Vaše

Krásne sa lístkujú ako škvarkové.

Toplianske medové rezy (fotorecept) Toplianske medové rezy (fotorecept) Vaše

Recept na tento výborný zákusok som našala v kalendári Gazdinka..

Černicové rezy so šľahačkou Černicové rezy so šľahačkou Vaše

Tento zákusok som piekla dávnejšie, nemala som čas pridať recept...nefotila som postup..

Maslové halušky (fotorecept) Maslové halušky (fotorecept) Vaše

Jednoduché, typicky slovenské a poctivé. Domáce maslové halušky žiaden polotovar nenahradí.

Babičkine šúľané praclíky Babičkine šúľané praclíky Vaše

... tradičné, nezameniteľné... skrátka babičkine...

«2 3 4 ...839 »
Aktuálne súťaže

Rebríček TOP 15 nápadov mesiaca november 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca november 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

SÚŤAŽ: Pravý punč zahreje po tele i na duši + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Chladné sychravé počasie nemusí určovať atmosféru zimných dní. Moc nahradiť nedostatok slnka má napríklad láska, ale aj originálne teplé drinky.

SÚŤAŽ: Vianočné pohostenie s výrobkami Mecom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Máme tu december a s ním sviatky Vianoc. Práve na toto obdobie je ako stvorená vianočná šunka spolu s originálnym receptom, ktorú pre Vás pripravil Mecom. Stačí zapojiť sa do súťaže!


Denný súhrn receptov Novinka!

« November
December 2014
1234567
891011121314
15161718192021
2223 24 25 26 27 28
29 30 31

Magazín

Tlučková vám dá posledný diktát. Na konci vás čaká prekvapenie
- Inzercia -
Naposledy v tomto roku sa môžete vrátiť do virtuálnej triedy, ktorej vládne Zuzana Tlučková. Prísna pedagogička aj v posledných predvianočných dňoch rozčúlená opravuje diktáty.

Čo sme jedli pre 25 rokmi
Pred nedávnom sme si pripomenuli 25. výročie Nežnej revolúcie. Tá priviala zmenu nielen do politiky, ale do každého aspektu nášho života, gastronómiu nevynímajúc.

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist