Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...852 »
Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) Zelerové karbonátky podľa Kuščika (fotorecept) Vaše

Kuščik, to je po „vihodňarski“ troška a Troška, Zdeněk, je réžisér a dobrý! Nie iba so svojimi filmami, ale aj s perom v ruke. Nedávno som kúpil a na „dúšok vypil“ jeho ďalšiu KK „Nebe v hubě 2, aneb Čertův švagr“. Tam, na str. 84, popisuje rcp. na mužský nenápadný životabudič, resp. „celerové karbanátky“. He_he_he, vraj popisuje. Ako je rozšafný vo filmových dejoch a v humore, slovom aj písmom, tak s rozpisovaním rcp si ťažkú hlavu nerobí. Pravdepodobne ráta s obrazotvornosťou „kuchára“.

Fašírka pečená vcelku (fotorecept) Fašírka pečená vcelku (fotorecept) Vaše

Očistila som jednu mrkvu, cibuľu a 6 strúčikov cesnaku. Mladú cuketu som len umyla, nešúpala som ju.

Falošná treska Falošná treska Vaše

Mrkvu očisíme na najemno nastrúhame,pridáme kyslé uhorky nastrúhane nahrubšie(ako na uhorkový šalát),vychladnuté vajcia tiež nahrubo nastrúhame,pridáme tvaroch,tatarku,koreie,trošku vegety a kyslu smotanu,alebo jogurt,horčicu a veeeľa cesnaku.Zmiešame,necháme odstáť a papáme na čerstvom chlebe.Dobrú chuť.

Rýchla cesnaková krémová polievka Rýchla cesnaková krémová polievka Vaše

Cesnak pretačíme a pražíme na oleji,pridáme múku a urobíme zápražku,ktorú potom zalejeme mliekom podľa želaného množstva a hustoty polievky,dochutíme korením,soľou a smotanu podľa chuti, a podávame v bosniaku,ktorý sme vydlabali a dali na 5 min zapiecť do vyhriatej rúry.Vrch posypeme syrom podľa chuti.

Paradajková kapusta s fašírkou Paradajková kapusta s fašírkou Vaše

Toto jedlo varila mamina pomerne casto keď som bola malá.Milujem ho dodnes

Krůti roláda bez rolování (fotorecept) Krůti roláda bez rolování (fotorecept) Vaše

Tento recept jsem samozřejmě viděl ,ale celý jsem si trošku poupravil podle sebe .Je to trošku složitější ,ale ne moc a navíc už se může tvářit slavnostněji .Prosím nedivte se ,že nedávám skoro žádné oblohy ,ale snažím se i v restauraci dát salát nebo něco jiného zvlášť mám to tak raději ,protože nechci mít studený zeleninový salát namočený ve šťávě z masa .Nikomu ale neříkám ,aby to dělal takto a také někdy paní majitelka trvá na ozdobě ,ale doma si mohu dělat co chci .

Večera priemernej pracujúcej Slovenky Večera priemernej pracujúcej Slovenky Vaše

Pracujem, bývam v paneláku, deti mám už (väčšinou) z domu, som odkázaná v prevažnej miere na dovoz z Európskej únie, cítim (hlavne zjari) potrebu zdravšieho stravovania. Vrátim sa navečer autom domov hladná, v zásobe zelenina z Lidla a zimou nadobudnuté pneumatiky. Po mäse z víkendu zostala len spomienka. Ako jediný bonus – čerstvé domáce vajíčka od kamarátov z dolniakov.

Kuracie krídla na zázvore s karamelizovanou cibuľkou Kuracie krídla na zázvore s karamelizovanou cibuľkou Vaše

Veru som kuracie krídla nerobila v mojej kuchyni veľmi dlho..mala som ich v mrazáku dosť dlho a teda som ich potrebovala minúť..robila som ich na zázvore s cesnakom a opekala som ich na panvici..vynikajúca chuť..

Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) Vaše

Jednoduchý koláč,ale marcipánová chuť vás očarí a určite tejto chutí neodoláte.

Voňavé kuriatko zapečené s hubami Voňavé kuriatko zapečené s hubami

Slovensko sa pýši pokladom v kuchyni. Bryndza, klobása, slaninka, držky, guláše, pirohy, fliačky, šúľance či „desiatové“ polievky... to sú špeciality, ktoré inde vo svete nenájdete.

Báleš so slaninkou (fotorecept) Báleš so slaninkou (fotorecept) Vaše

Mala som doma droždie, ale sladké som už mala napečené. Keďže mal manžel narodeniny tak som ho chcela nejako potešiť. A tak som vymyslela, takú moju "paródiou" na podplameník, ktorý je jeho srdcovka :-)

Slané sezamové rožky (fotorecept) Slané sezamové rožky (fotorecept) Vaše

Tieto slané rohlíky sú výborne s masťou,čo so salámou,alebo aj k šalátom.Sú jemné a veľmi chutné.Kto nechce slané môže si ich urobiť bez slanej za8ievky.

Polévka jako hlavní jídlo Polévka jako hlavní jídlo Vaše

Vzhledem k tomu ,že je hodně lidí a to i tady na Vareche ,kteří jedí méně ,nebo lehčeji ,tak přidám další polévku ,která je sice dost silná ,ale ne příliš zatěžující na noc .Je to na každou příležitost ale jako večeře ideální ,alespoň pro nás starší .

Paradajky plnené bryndzou a pečenou paprikou (fotorecept) Paradajky plnené bryndzou a pečenou paprikou (fotorecept) Vaše

Tento recept sa mi sníval :) Teda niečo podobné, že som jedla rajčiny plnené nejakou nátierkou. Takú chuť som na to dostala, že som musela niečo vymyslieť a po krátkej inšpirácii z netu aj zrealizovať :)

«2 3 4 ...852 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Hrajte o nový mixér s Rajo smotanami Extra! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Máte chuť dopriať si niečo extra? Vyskúšajte smotanovú novinku určenú všetkým gurmánom - Rajo smotany Extra s vyšším obsahom tuku.

Súťaž na máj o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v máji odmeňujeme autorov najobľúbenejších receptov na Varecha.sk v kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na máj o najlepší nápad, návod či fotopostup
Pripojte sa aj v máji do našej súťaže o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.

SÚŤAŽ: BB puding krupicový – jedinečná novinka od Dr.Oetker + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Asi niet gazdinky, ktorá by nepoznala tradičný BB puding kakaový. Tento rok prichádza Dr.Oetker s inováciou, ktorá vás určite poteší.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Apríl
Máj 2015
123
45678910
11121314151617
181920212223 24
25 26 27 28 29 30 31

Magazín

Európske gastronomické dedičstvo
Zoznámte sa so zaujímavými gastronomickými špecialitami z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.

7 nových toastových trendov
- Inzercia -
Verili by ste, že toasty a móda majú veľa spoločného? Keď sa Slovákmi obľúbeného jedla chopia módni blogeri a použijú kvalitné ingrediencie, bežný toast sa rázom premení na Fashion toast.

Bryndzové chuťovky
Tapas sú fenoménom španielskej kuchyne, španielskej pohostinnosti. Ide o malé chlebíky, hrianky či chuťovky, ktoré sa pripravujú na tisíce spôsobov.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 22/2015: Jahodový špeciál Jahodový špeciál
Časopis Varecha v piatok 29. mája v denníku Pravda.


TOPlist