Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou
Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.

Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.


Slovenská kuchyňa - recepty:

«2 3 4 ...833 »
Údené koleno s hríbmi v chrenovo-horčicovej omáčke (fotorecept) Údené koleno s hríbmi v chrenovo-horčicovej omáčke (fotorecept) Vaše

Keď už som bol tej blízkej dvornej udiarni, tak som sa rozhodol za polievkou niečo menšie a ľahšie si uvarím k tomu chrenu, nech ho využijem tak som si vybral malé kolienko bez kostí.

Recept bez obrázku Medový jablčník Vaše

Najprv si osupeme a nasledne nastruhame jablka. Dame bokom .V druhej mise si zmiesame spolu vsetky suche suroviny vajicka a mlieko . Vzpracujeme si cesto ktore dame aspon na pol hodiny do chladnicky aj hodina neuskodi. Cesto si rozdelime na dve casti jednu vyvalkame a vylozime nou plech .Na cesto si navrstvime jablka z ktorych sme pred tym vytlacili stavu pridali med podla chuti , orechy a skoricu . Na vrch kolacika nastruhame na struhadle s velkymi slzickami cesto . Dame do vyhriatej rury na 180 stupnov do ruzova . Pozor kolac rychlo mizne a je "navykovy ".Dobru chut

Chrenová polievka s údeným a vajcom Chrenová polievka s údeným a vajcom Vaše

Povedal som si dosť bolo sýtych jedál teraz uvarím niečo diétnejšie. Tak som si zašiel do blízkej dvornej udiarne priniesol som si klobásku a kuracie krídla údené. A na neďalekej jelenej lúke som bol po chren ak ho potvory parohaté všetok nevyžrali na šťastie ešte ho bolo dosť. Pre vajcia som bol dolnom klube kuríne kde mali jej obyvateľky veľkú diskusiu. musel som im nasilu zobrať 6 vajec. Ak kohút zazeral ale po informovaní že ak neprestane pôde nedeľu do polievky tak stíchol.

Termix podľa Kuku Termix podľa Kuku Vaše

Ten termix mi nedal pokoj...pátrala som po zložení toho spred pár desiatok rokov, experimentovala som s chuťami a tu je výsledok. Hádam sa nikto neurazí, ak pridám svoju verziu, nech je z čoho vyberať:-P

Kuracie prsia s ovocím a zeleninou (fotorecept) Kuracie prsia s ovocím a zeleninou (fotorecept) Vaše

Otvoril som mrazničku hneď sa na mňa usmiali kuracie prsia tak šup von. V chladničke som zazrel zeler a papriky ták nech im neskončí respiračná doba von. V komore otvorený slivkový kompót škoda ťa von s ním a jablka už sú dlho v komore von s nimi. A chúďa ružové víno v kúte v zadu regáli nik oň nezavadí ták nech nemá krivdu von s tebou. A teraz všetko na stole čo s tým? Nakoniec zvíťazila predstava jedla čo by som chcel na obed a tu je víťazná myšlienka.

Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept) Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept) Vaše

Keď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak. Ja som pripravila tieto škvarkovníky. A veru že pochutili :-). A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.

Recept bez obrázku Teľacie líčka na červenom víne so zemiakovým pyré Vaše

Tento veľmi chutný recept patrí k špecialitám Zdenka Pohlreicha od, ktorého to kopíruje celé Česko-Slovensko. náročnosťou patrí medzi tie stredne zložité aj keď časovo náročné, stačí zvládnuť začiatok a ostatok sa dorobí už sám.

Jablkový závin z vaľkaného cesta s dvomi plnkami (fotorecept) Jablkový závin z vaľkaného cesta s dvomi plnkami (fotorecept) Vaše

Upútala na plnka, ktorú pridala @pusta: http://varecha.pravda.sk/recepty/staromadarska-jablkova-strudla-fotorecept/54285- recept.html chcela som ju vyskúšať. Dva záviny som spravila podľa @pusta a dva jablkovo makovo višňové. Za cesto, ktoré som si privlastnila a robím len podľa neho, vďačím @sovka62 http://varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.html

Vyprážaný Encián v cestíčku s arašidami Vyprážaný Encián v cestíčku s arašidami Vaše

Jedla z Encianu mozem jest, aj kazdy den, :-))) mam ich velmi rada ... rychla a jednoducha bezmasita, ... premna pochutka.

Kapustník na plechu Kapustník na plechu Vaše

Jednoduché jesenné jedlo,dnes som ho pripravila k cícerovej polievke. Možno narobím chúťky práve Vám...

Kežmarský Jagerek (fotorecept) Kežmarský Jagerek (fotorecept) Vaše

Toto jedlo má byť pripravené hlavne z vnútornosti zveriny.Keďže vnútornosti zo zveriny neobľubujeme,urobila som na ten spôsob jedlo z bravčovej pečienky.Škoda,že som nemala aj srdiečko,bolo by sa mi veľmi hodilo. No ak si pečienku spravíte na tento spôsob,určite vám bude takto upravená chutiť.

Termix ako za starých čias (fotorecept) Termix ako za starých čias (fotorecept) Vaše

Tento recept som našla v časopise, mierne upravila a vyskúšala. A verte, ani tí s intoleranciou neodolali. Je výborný :-)

Dobré kura Šašula Bambula (fotorecept) Dobré kura Šašula Bambula (fotorecept) Vaše

Mal so vnučku na prázdninách zo škôlky ako to povedala ona. Pýtal som sa čo chce na obed, že dobre kura. Nuž a to je čo? Nech je dobre odpoveď a teraz mysli ako na ňu. Tak som sa jej opýtal zúbky a vlásky máš dobre, že nie tak som jej povedal deda ti uvarí kura od ktorého budeš mať zúbky veľké a silné a vlásky dlhé ako princezná môže byť. Ona Dobré, odpoveď krátka stručná. No zato sledovala každý pohyb ako robím.

Krkovička s uhorkovou omáčkou a zemiakmi Krkovička s uhorkovou omáčkou a zemiakmi Vaše

Takyto obed bol ,dnes u nás.

Bravčová panenka, opečené zemiaky a dusená zelenina (fotorecept) Bravčová panenka, opečené zemiaky a dusená zelenina (fotorecept) Vaše

Dnes som robila k obedu rýchlovku z bravčovej panenky. Aspoň mi zostane čas a v kľude môžem upiecť koláč.

Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept) Vaše

Polievku podľa tohoto mojeho rcp som uvaril ešte v apríli t. r.; ako to dokazujú rozkvitnuté narcisy na titulnom obrázku. Ale neplánovaná technická prestávka zapríčinila aj časový posun rcp až na dnešný posledný septembrový deň! Pred pol rokom som v špecializovanom obchode videl orezovanie aljašského lososa, ako prípravu jeho filetov na predaj. Videl som, ako v techologickom algoritme „porcovač” odložil zvyšky do kontajnera. Opäť sa prejavila moja „špekulatívna nátura šporovlivého gazdiniaka“...

Recept bez obrázku Najlepšia paradajková polievka Vaše

Veľmi jednoduchá príprava zdravej polievky.

«2 3 4 ...833 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Gurmánsky zážitok nielen pre milovníkov kávy + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Obľúbený rad Premium pudingov od Dr.Oetker sa rozširuje o špecialitu s obsahom prvotriedneho kávového extraktu.

Rebríček TOP nápadov mesiaca september 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca september 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.


Denný súhrn receptov Novinka!

« September
Október 2014
12345
6789101112
13141516171819
2021 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist