Slané chuťovky
Slané chuťovky

Lístkové motýliky s vajíčkovým šalátom

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 1. apríla 2024
Lístkové motýliky s vajíčkovým šalátom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vajíčkový šalát môžete podávať veľmi efektne v takýchto slaných chuťovkách z lístkového cesta.

9
porcií
20 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks (2x275 g) rozvaľkané
Na potretie:
1 ks
Vajíčkový šalát:
4 ks
1 ks malá
4 ks
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Z rozvaľkaného lístkového cesta vykrojíme väčšou formičkou jednotlivé tvary. My sme použili formičku v tvare motýľa s priemerom asi 8–10 cm. Do polovice vykrojených motýlikov vykrojíme ešte v strede väčšie okrúhle otvory.

  2. 2

    Na plech s papierom na pečenie poukladáme plné motýliky a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Na tieto prilepíme v strede vykrojené motýliky a tiež ich potrieme vajíčkom.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 10–12 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Stredy upečených motýlikov jemne zatlačíme napríklad dnom malého pohárika smerom nadol, aby bolo miesto na naplnenie vajíčkovým šalátom.

  4. 4

    Vajíčkový šalát: Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame nadrobno. Ošúpanú cibuľu a kyslé uhorky tiež nakrájame nadrobno. Všetko spolu zmiešame v miske, pridáme soľ, korenie, majonézu a kyslú smotanu. Dobre premiešaný šalát necháme odležať v chlade a tesne pred podávaním ním naplníme upečené motýliky.

  5. 5

    Zo zvyškov cesta môžeme vykrojiť ľubovoľné tvary, potrieť ich vajíčkom, posypať semienkami či nastrúhaným syrom a upiecť. Využijeme ich tiež ako pohostenie alebo len tak na chrumkanie.

Diskusia k receptu