Vinobranie

leela15 - bez fotkyleela15, 12. septembra 2013
Už sa to zasa začína. Pracujem v Modre, no minulý rok ma vinobranie úplne obišlo. Hneď dnes ráno bolo mesto uzavreté a tak sa muselo ísť až od zástavky KINO MIER. Dobre, povedala som si. No teraz sa to už začína. Predajcovia sa rozbaľujú a prekládajú, vykládajú, prehadzujú, vyťahujú.....a ostatné -hujú... Hluk, prach a veľa ľudí. Rovno pred mojou prácou práve vyťahujú nejaký kebab /alebo čo to má byť/ stánok. Chápem, že každý sa nejako živí a je to aj príjemná oddychovka / hlavne je veľa ľudí, cez ktorých sa treba doslova predierať/. No idem k podstate....Môj otec a aj môj muž, jeho otec, brat adď sú vinári. Takže pre nich to znamená, že sa len oberačky začínajú, čiže stres, náháňanie sa, príprava... Nemyslím si, že ,,meštania,, vedia, čo je to klasická oberačka...možno niektorí, nehovorím, že všetci...Možno ma niektorí pochopia, nehovorím, že vinobranie ako také je zlé. No akosi ja na ňom nič nevidím. Víno si môžem dať kedykoľvek, kebab takisto, no ten hluk mi chýbať nebude. Ani kolotoče. Zbytočne tam ľudia míňajú peniaze. Osobne nie som na takéto akcie.
No napokon, proti gustu ....
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
My už nejaký čas an vinobranie chodíme, chodilai sme aj do Modry a potom do Pezinka, keď sme bývali v BA, tak aj do Rače a práve zajtra je aj v Modre aj v Rači, ale počasie sa neukazuje pekné, možno na druhý týždeň v Pezinku bude lepšie (?), len neviem, či aj tento rok pôjdeme, lebo mužovi sa nejak nechce a ja by som šla. Mne nevadí dav ľudí, ide o tú atmosféru tam, aj keď je to každý rok rovnaké, predsa sa mi to páči ( raz som napísala o tom aj do Zážitku). My víno nepijeme ( a alkohol ako taký vôbec), oberačku a prácu okolo toho si viem predstaviť, no paradoxné je, ža keď si konečne, po tých zahraničných dovozových chcem kúpiť domáce hrozno, je ho pomenej, treba dokonca hľadať. A ani burčiak nepijeme, na kolotoče nejdeme, stačí, keď sa pozeráme a prejdeme.
luss44
Vinobranie to sú oberačkové slávnosti, ktorých história sa datuje už od 13.storočia. Je to zavŕšenie celoročnej práce vinohradníkov, oslavy úrody, ktoré sa konajú v rôznych vinárskych oblastiach. Bola som na Znojemskom historickom vinobraní, keď mestom prechádzal sprievod krála Jana Luxemburského s celou družinou, bolo to veľmi pekné. Aj v Modre býva v nedeľu doobeda alegorický sprievod na čele s Bakchusom - bohom vína. Takže môj názor je, že takéto veci treba vnímať na vinobraní, to že sa stretneme so známymi pri burčiaku či mastenej lokši, deti si užijú kolotoče, zájdeme na niektorý z koncertov či výstavu a podobne. A hluk, veľa ľudí, kebab a veci podobné treba brať že to k vinobraniu patrí, sú to len 3 dni v roku, tak prečo si ich neužiť. Týmto Vás pozývam k nám do Modry na Vinobranie 2013, priatelia :)
fialka49
Pridávam sa k luss44. Zažila som niekoľkokrát aj zber hrozna vo vinohrade aj oberačkové slávnosti, hoci nie som z vinohradníckej oblasti. Oboje je nádherné. Treba zažiť a vychutnať atmosféru. Som za to, aby ťažká práca vo vinohrade bola oslávená.
arasidka
A nezabúdajte, že zajtra začína aj Trnavský jarmok. Takže víkend čo víkend za sebou sa bude množstvo ľudí sťahovať z jedného miesta na druhé, aby si prišli na svoje. A predávajúci hlavne. Veď s burčiakom sa dá dobre zarobiť, poznala som jedného šikulu, ktorý dorobil burčiak rovno v stánku, ak mu zostalo v "demižóne " veľa kvasníc, jednoducho prilial vody, cukor, zamiešal a predávalo sa jedna radosť.Vôňa burčiaku sa prelína s pachom prepáleného oleja a ceny cigánskej, lokší a husaciny každým rokom o niečo narastú. Neveríte? Vinobranie zažívam už od útleho detstva, keď kolotoče stáli jednu korunu a cukrová vata tiež. Nechce sa mi veriť, že rodičia dokážu svojím deťom zaplatiť za každú jazdu autíčkom, či kolotoč, či čo to ponúkajú, toľké peniaze.Nech mi odpustia tí, ktorým sa to páči. V piatok začne ceremónia, pomazané hlavy mesta v historických oblekoch zahája vinobranie, budú sa usmievať - oooo akí sú "ľudoví"...ech.... Ale i napriek tomu , kto sa zúčastní , vítam vás v našom "slobodnom kráľovskom meste Bazin", prajem vám krásne počasie a možno sa stretneme. Pôjdem sa raz prejsť ulicami a keď nám náhoda dopraje, tam kde sa najviac bude kričať:"Kupujte scííískanyce, dubovské scííííískanyce, pote, ochutnajte..." a tak podobne, možno tam budem postávať a klebetiť s tecinkami z Dubovej, ktoré si túto príležitosť nikdy nedajú ujsť. A ochutnajte, dzifčence to poctivo pečú a fakt je to dobré.No a pohárik dobrého burčiaku k tomu pasuje.
Apropo, ak dobre burčiak nepoznáte, najprv trošku ochutnajte a vyberajte si pekný žltučký a nie tie hnedé patoky.
Poznávacie znamenie: kuknyte na avatar :))))))))))))
sovka62
Veru tak, aj Trnavský jarmok začína. Máme ho div nie na dvore. Ale neláka ma, pre mňa jarmok znamená, že prídu všetky deti s rodinami, bude nás plný dom, komu sa žiada, bude odbiehať na kolotoče a po burčiak a ja si budem lebediť, že ich mám všetkých pokope.
marikafil
Ja si tiež myslím, že vinobranie a jarmok patrí k životu, dôležité je, že sa tam stretnú ľudia, čo sa už dlho nevideli. Račianske vinobranie má už pravidelne termín v čase, keď sa zhorší počasie a ani si nepamätám, kedy počas neho nepršalo. Ale aj tak sa mi vždy páčilo. Teraz bývame už pár rokov v Sládkovičove, u nás jarmoky ani vinobranie nebývajú, ale zato super klobáskový festival!
arasidka
Sovka moja, no vidíš, zase trnavský jarmok a jeho blahorodie bapka Al rašídka tam nebude. Dnes večer odvezie auto nášmu opravárovi a vlakom sa mi síce dá ísť pohodlne, len to má jeden problém - nenašiel sa ešte taký opravár, čo by mi cez víkend opravil "podvozok", v mojom prípade nohy. Já uš enem na krátke trace , čo by sa dalo konštatovať slovami, že : od stánku - ge stánku ... A lavička pri mne :)
rea1
@sovka , na trnavskom jarmoku som bola raz, asi pred 3 - 4 rokmi. páčilo sa mi, aj som nejaké tie eurošky minula, veď to sa patrí. ale hlavne som synovi vyhlásila, že raz, keď ma moja milovaná rodná bratislava už definitívne nase***, odsťahujem sa - do trnavy! prečo práve tam? také čisté, upravené a voňavé mestské hajzle na aké som naďabila v trnave, nie sú ani v mnohých hoteloch vyššej kategórie! tak preto. :-)))
sovka62
No nehovor, @rea , a kde konkrétne také máme? Ja netuším, bývame v centre, takže podobné zariadenia používam doma, ale zišlo by sa vedieť, ak sa náhodou bude pýtať pocestný.
hubata
Ja sa stotožňujem s @leela15 : hrozno milujem len ako posledné ovocie pred dlhou zimou, ale výrobu akéhokoľvek alkoholu teda aj vína by som úplne zakázala: sú z neho len nešťastné rodiny a hlavne deti. Ja na vinobraní vidím len jedno pozitívum: že prídu rodáci do Pezinka a stretnú sa.
arasidka
a tak sa napijúúúúúúúúúúú, až no. Ale kukám oknom von - slniečko od rána svieti. Modrané, doprajem vám ho, neny ništ horšé jak ket sa ci šmýka pod nohama né len od slopanyci. Takto ket si unavený,sedneš pod gaštan, natáhneš nohy a dočkáš, až sa bude zem ménej krúcit. A ket tam budete tré a vydržíte do noci a nebude pršat, móže sa vám stat jak s týma troma, jak išli z hodú domú. Necenganý jak havrany... A jak boly taký unavený, sedly si pod hrušku a že bola pekná noc, mesáček svícil naplno, nejako sa Jano rozcícíl: Kuknyte sa chlapci na ten mesác, jaký je krásny zelený...
- Ale ic, prehovoril Mišo, mne sa zdá, že je modrý...
A Francek to nakonec úplne dorazil, kukel hore na Mesác , chvílu je cicho, šteluje sa očama raz nalevo hlavu skloný, potom napravo, až nakonec z neho vyleze:"Ná, chlapci, a kerý myslýte , ten pravý, alebo ten levý..."
arasidka
A už to frčí aj v našom meste, ešte do večera a už budú mať šoféri problém dostať sa domov zvyčajnou cestou, lebo mesto sa uzatvára. Len ako to bude s počasím, to uvidíme.
jerica
@arasidka , veru máš pravdu s tým počasím, je to akoby naschvál, nedopriane, ale tí čo chcú, neodradí ani zychr & sychravé počasí:-(
Ja si pamätám ako sa začali slávnosti pri 800tom výročí v Modre to královského mestečka . Od toho času sa tradujú slávnosti vinobrania, striedavo to bolo Pezinok a o rok v Modra. Teraz sa to nestrieda. Kde nie sú slávnosti vinobrania, veru sa vždy nájde dôvod na oslavu
"kolbás,gulášu,atď.. " aj u nás boli dni obce, široko ďaleko vysušená slnečnica a kukurica.
arasidka
Tak sa nám sobota prehupla do večera. Obloha jak zberné suroviny - mračná z celého okresu stoja nad mestom. Striedavo cez deň vykuklo slnko, a keď hrialo viac ako 5 minút, kabáty,bundy a mikiny všetkých sa vyzliekali. Len čo sa zamračilo, brrr.Než som dnes doobeda prišla domov na bicykli od mamy kde som túto noc spala aj s vnučkou, som dvakrát jemne zmokla aj keď slnko svietilo. Ale čert vem počasíčko! Trošku som si to obzrela, stačilo mi prejsť hlavnou ulicou, a mala som dosť. Nie, že by sa mi nepáčilo, ale moje nohy odmietali ďalší špacírung pomedzi pribúdajúci dav ľudí. Konzumovať som nemohla nič - na obed bola pečená kačka s fajnovými lokšami a ešte chutnejšou červenou kapustou. Obedňajšia dávka vystačila doteraz, nepociťujem hlad a priznám sa, že ma to štve!!!! Jak já bych si dala makovo-lekvárové lokše, no čo už, musím ešte počkať, až tie obedňajšie strovím! Jedným okom som si mrkla aj na kolotoče - váááu - 2,5 euro stojí klasika, a tie zložitejšie konštrukcie, ktoré vyzerajú priam jak hororové monštrá - 5 eury , slovom "pet", za chvíľku krútenia a vrzgotania. A tak som si povedala, že za 51 rokov, čo som naposledy sedela na "hinčuške", som veru ušporila peknú kopu peňazí, hm........... len neviem, kde som si ich uložila :))))
A tak som si za sobotňajší deň užila 2 deci hroznového muštu za 8O centi!!!! Marinujeho!
A tak som dopriala mojim trom vnučkám trošku radosti, Paťke, ktorá spala so mnou u babičky som kúpila nášničky, ako sme sa prechádzali tým hlavným drotoárom našla som " Bižu na stanovačke", pod celtovou strechou sa cingrlátka leskli a teda šak nekukni,ne? Vravím mladej, či také chce, že jej babka kúpi. Bola by sprostá, keby nechcela, ne? A vravím jej, nech si vyberie. Vybrala si a potichu mi zašepkala do ucha:" Babi, ale ja mám tri dierky!"Marinujeho - ozaj! A tak som pekne nahlas povedala:" Nále, to mi hovoríš aš fčuleky? Kebych to bola vedzela, račik ci kúpim skalický trdelnýk, bolo by ma to vyšlo mén!" Aj predavačka mala hneď lepšiu náladu a aby nepovedala, že jej nedáme zarobiť, tak som si kúpila pre seba klipsne. A tak sme sa "vyšperkovali" do nového a bolo po paráde. A nech ostanú pekné spomínky na babku, dvom vnučkám som dala nejaké euríčka so slovami, nech ich pánbochchráni minúť ich na kolotočoch. Šak nebudem precik podporuvat "těšký prúmysl". Reku, dzifčence, kúpte si nečo pekné , čo vám ostane aj na dlhší jak na tri minúty. A tu ti zrazu Paťka poradí tým dvom:" Aaaale čo, všelijaké veci sa dajú kúpiť celý rok, ale ,baby, kolotoč je v meste len raz v roku!"
Na............... a bolo oblíčené, aj obrobnané.
A zajtra? Nebudem ja veru nykemu zavadzat, nech sa len špacírujú ostatní aj bezemna.
radox1
vcera som bol na vinobrani v pezinku,no burciaku som sa tam nedockal.co to o vine viem,ale tie patoky co tam predavaju nemaju s burciakom nic spolocne,a to som pozorne vyberal asi 12 vzoriek a pil som po 1dl.ako tak sa este dal pit od vinarstva Pavelka.moj starky -vinar vravel:zajtra dojdi poobede na burciak,ale ked prides pozajtra,tak ho zmeskas.nakoniec som skoncil pri degustacii vin.este aj na plnenej loksi ma oje..li,husacia pecienka zriedena kuracou v pomere 1 ku 3.



 



TOPlist