Sušené slivky - záver

cajiky - bez fotkycajiky, 6. septembra 2010
Neviem, kde som urobila chybu, ale výsledný produkt konzistenciou pripomína medvediu
labu, ktorú si zálesáci s obľubou sušievali pod konským sedlom...teda, aspoň tak si ju
predstavujem: Ako niečo, čo sa absolútne nedá konzumovať skôr, ako po týždni
nepretržitého varenia...kyselina obsiahnutá v slinách a zrýchlené žuvanie sú
nepostačujúce,- strašný praskot sa ozýva z dutiny ústnej...
Ako ďalší problém sa javí skutočnosť, že sa do slivák neviem dostať: Po narezaní a vybratí
kôstok sa v rúre sústavne otvárali, tak som ich obviazala niťou, pretože ma to príšerne
iritovalo a mala som inú predstavu finálneho výrobku. Pred pár dňami ma v mojej pôvodnej
diskusii vyplašil prispievateľ možnosťou, že i v sušených slivkách sa môže objaviť pleseň, tak
som vybrala námatkovo 3 kúsky na kontrolu...boli okej a strašne dobré, hoci ešte trocha
šťavnaté...a zároveň to boli jediné kusy, ktoré sa dali normálne zjesť.

Vidím to tak, že kapustnicu začnem variť okolo 1. decembra, snáď sa v nej tie slivky do
Vianoc rozlezú...


@zareaguj


Diskusia k článku

samanka
som sa aj zasmiala @cajiky možno si ani chybu neurobila. Možno sú na vine slivky....:-)))) ale keď ich dáš do kapustnice, rýchlo sa uvaria...
cajiky
Áno, myslím, že v tej kyseline sa časom uvaria :-)) slivky ešte dostanem, chcela som do nich dať orechy, no ale po tejto skúsenosti myslím, že na vylámanie zubov stačia aj samotné...vďaka za podporu, ale slivky za to iste nemôžu...to nič, ďalšie už môžu byť iba lepšie :-))
ernest
Tak ty budeš hodne veselá kopa pri tvojom zážitku so psom ma trošku neudržala stolička a toto nemá chybu ,uprimne by som chcel vydiet ako presvedčuješ prirodzené potreby slivek zoschnúť po ich nabudúce skús kôstky len vytlačit stranou kostrnky :-))))))
sovka62
Nuž moja, asi si ich presušila. Ale netráp sa, bol to prvý pokus, nabudúce to určite dopadne lepšie. A v kapustnici sa uvaria určite. Môžeš si z nich spraviť aj kompót, stačí ich večer namočiť do vody, ráno pridať trošku cukru, celú škoricu a klinček a chvíľu prevariť. Vyhadzovať ich určite nemusíš.
cajiky
A možno, keby sa roztĺkli a prevarili s cukrom atď., mala by som hneď aj lekvár :-)))))))))))))) pravdaže ich nevyhodím, vybudovali sme si navzájom pekný vzťah počas tých 11 dní šnurovania a obracania (na pravú vieru, haha)
dobizu
Ale má to aj pozitívum, takto dokonale presušené vydržia aj stáročia - ako egyptské múmie!!! :-))))) Ja som s mojimi sušenými slivkami dopadla vlani rovnako - sušila som ich v sušičke - vraj lahodné, na jazyku sa rozplývajúce... no, figu borovú, tak ako ty som žula odušu - skoro som si tú dušu vyžula a po takej dobrej polhodinke sa mi začali asi čiastočným trávením kyselín a enzýmov obsiahnutých v slinách rozchádzať. Mám ich v takej dóze, a keď nimi zahrkám, rumbagule sa môžu schovať !!! Ešte som ich skúšala zopár hodiť do šálky ovocného čaju, ale to by musel byť ekrazit, aby ich pohol!!! A to som mala zámer užívať ich proti zápche!!!! Veď po ich konzumácii by mi vytiahlo všetku vodu z čriev!!! Takže slivky už asi sušiť nebudem. Len si lámem hlavu nad tým, ako ich tá moja starká mala také vynikajúce. No ale to bola klasika - sušenie v rúre šporáka na drevo! Žiadna technická vymoženosť!
Takže @cajiky , nezúfaj, nejaké tie slivky do vianočnej kapustnice zoženieš alebo kúpiš v obchode!
cajiky
Ale, veď im vlastne nič nechýba (iba ak dajaký liter vody)...už som pár namočila a zajtra bude šošovicová polievka :-)) Musím sa to naučiť, veď aj zo mňa bude niekedy "starká" .
kuchticka
@cajiky , ty si ale "vesela kopa"! Nasmiala som sa. Obdivujem tvoju vytrvalost dokazat, ze to spravis ako sa patri nabudce. Iste sa to podari. Zrejme musis tie slivky vybrat skor a nechat "dojst" iba v teplej kuchini aspon cely den kym ich budes uskladnovat.
kuchticka
Chcem vas - varechacky - poprosit o recept na kapustnicu so susenymi slivkami. nepoznam ten recept. Vdaka.
cajiky
@ernest : pokúsim sa vytlačiť tie kôstky stranou kostrnky, ale nemám ani šajn, čo to znamená...ani google nepomohol...výkladový slovník hlási, že kostrnka sa nachádza na vtáčom perí, zvyšku rastliny a na zle oholenej mužskej tvári...nová zásielka slivák dorazila dnes ráno...tak ich skúsim stláčať, možno tie kôstky odniekiaľ vylezú :o)))
cajiky
@kuchticka : Tvoja žiadosť je diskutabilná z toho dôvodu, že - iný kraj, iný mrav...ale zjednodušene sa dá tak, že do kapusty, v ktorej varíš údené, resp. klobásu hodíš hrsť sušených slivák...ono to trocha zmení chuť (+farbu) a slivky samotné dostanú vynikajúci šmak...inak, pokiaľ varíš so slivkami, hoď do kapusty aj čerstvé pokrájané jabĺčko...a sušené huby by tam tiež mali byť...korunuje to lyžica kyslej smotany už do taniera...dobrú chuť :-))
cajiky
@bambulka51 : Tentokrát s nimi zatočím !! Ale už ich neobtočím, keď sú to také individualistky :-))))
sovka62
Skvelá diskusia, Cajiky, ty sa nezdáš. Veľmi dobre som sa pobavila a to ie je škodoradosť, pobavil ma tvoj veselý prístup.
janger
Ked som citala nazov Susene slivky, tak som necakala taky humorny prispevok! Uz teraz som zvedava, ako dopadnu v tej kapustnici :-))) Tak dufam, ze bude pokracovanie!
ernest
TO u nás voláme tak tem malí tenkí zelený palička na čom slivka húpe :))))))))
cajiky
@janger : Suším ďalšiu várku, poletujem okolo rúry div nie so stopkami a verím, že budú FANTASTICKÉ !!...no ak sa niečo zvrtne (ako ma to často postihuje), iste túto tému ešte otvorím :-)) @ernest : Malí, tenkí a zelený ?? Tých poznám, aj také tykadielka majú na hlavičke...je to zlý, zlý nepěkná věc :-))
katka1967
chcem sa spytat ci ti nenapadla pliesen aj nite ktorymi si tie slivky omotavala

cajiky
Nie, zvonka sú úplne skvostné,- lesklé a čierne, len sa neviem pozrieť dovnútra (ako som sa sťažovala v predslove),- to by som ich musela rozlámať:-)) a ani nevidno, že boli zošnurované...jednoducho: Obal sa mimoriadne vydaril, Hosana !
zdezda
:-)))))))))))))))))))) je už noc, pri čítaní tvojho seriálu o sušených slivkách som svojím hoci udržiavaným, no neudržateľným rehotaním zobudila aj moju polovičku, zľakol sa, vraj čo mi je - pusa vyšklebená, tečúce slzy + vreckovka, no keďže zbadal NTB a môj posunok na varechu, už pochopil, že mi je fajn a bavím sa s vami. Cajiky, si super zábavná baba. Odteraz, keď budem jesť sušené slivky, vždy si na Teba spomeniem :-)



 



TOPlist