Som Támar. Moje druhé meno je Covid-19. Tretie hepatitída. A štvrté zápal pľúc.

nephilim - fotkanephilim, 16. októbra 2020
Lebo keď sa darí, nech sa darí. Štýlovo. Však nezomriem na obyčajnú chrípku.
Viem, že toho máme všetci dosť. A preto to píšem. Ona tá Corona naozaj existuje. Verte mi. Nechcete ju dostať. Mne sa zadarilo.
V nemocnici som strávila päť mesiacov. Skúste ležať dva mesiace na chrbte. Tie preležaniny neprajem nikomu. V hrdle máte 1 cm hrubú hadičku. Na tvári kyslíkovú masku. Dusíte sa. Nespíte. Bojíte sa. Pretože čo ak sa už nezobudíte? Ležíte na lôžku. Opakujete: ja nechcem zomrieť.
Ochabne vám svalstvo. Mňa museli zdvíhať. Aby ma presunuli o pár cm na posteli. Postaviť sa? Nehrozí. Luxus? Ísť po troch mesiacoch sama do kúpeľne. Asi budem nechutná. Ale ten pocit: po troch mesiacoch si môžete sami utrieť zadok. Realita.
Mám o šestnásť kíl menej. Chodiaca kostra. Dávala som hodiny baletu. Nehrozí. Nezvládam to. Bolia ma svaly. Nemám stabilitu.
Nech je to vtipnejšie: nakazila som sa zápalom pľúc. Vraj sa to stáva. Ležiacim pacientom. Na oddelení sme ho mali asi všetci.
Vydala som sa. Druhýkrát. Museli sme požiadať o výnimku. Španielsky kráľovský pár povolil. Chcela som sa vydávať v zelených šatách. Na Islande. Nechala som si ešte pred Coronou zafarbiť baletné špičky. Nakoniec som vykašlala "áno." Na nemocničnom lôžku. A potom si nasadila kyslík.
Máti mi posiela fotky. Na SK to beriete zodpovedne. Nosíte rúška. Je to otrava. Ale je potrebná. Tu v Španielsku sa to brutálne podcenilo.
Moju iránsku nanu a švagriné som nevidela od januára. Lebo Corona. Sestra môjho prvého muža porodila. V máji. Jej syna som ešte nevidela. Nemôže ma prísť navštíviť mama. Brat. Sestrin popol ešte stále nemôžu rozsypať.
Nikomu neprajem tieto zážitky. Ale chráňte sa. Chránite druhých. Aj na mňa španielska svokra hľadela. Ako na blázna. Ja v rúšku. S rukavicami. Ibaže som po Covid-19. Po zápale pľúc.
A ak vám niekto bude tvrdiť, že Corona je blud, nakopte ho do Rimavskej Soboty.
@zareaguj


Diskusia k článku

mamec
Nechcem ti brať ilúzie, ale ani na Slovensku to veľa ľudí neberie zodpovedne. Väčšina síce rúška nosí, ale ako? Zásadne pod nosom a keď začnú rozprávať, tak si ich stiahnu pod bradu! A tie reči o chrípočke ...
Už to fakt ani nemôžem počúvať! Ľudstvo asi potrebuje poriadne prefackať a potom sa možno spamätáme a začneme sa správať zodpovedne.
Drž sa, zvládneš to!
mamec
@radost (18.10.2020 11:43)
Mňa to neteší a úprimne povedané, ani nedúfam, že sa niečo zmení k lepšiemu. Veď to vidno aj teraz. Nedokážeme si nič odoprieť. Dovolenka musí byť, veľká svadba musí byť, nákupy v Polsku ....
avuska
Ahoj,ja som taka rada,tak som dlho chodila pozerat ako sa mas,ako pokracuje tvoj pribeh,uz som si myslela,ze to skoncilo bez bodky,ale nakoniec to vyzera,ze sa vsetko na dobre obratilo a uz musi byt len dobre,verime,dufame,prajem skore navratenie kil vsetkych a do starych kolaji v zivote,uz bude len dobre
1x haji
2010
Prajem ti skore uplne uzdravenie, vidis naco si tam isla do tej europy u nas po mesiaci mame 1 pripad aj ten je 5 kilometrov na mori na nakladnej lodi,
ale zase tam nemate takych ako u nas vcera pri dverach co si sedel v kvetoch a rozmyslal koho pokuse.






1x haji
haji
@nephilim
Držím pěsti!
P.S. U nás v ČR zítra začíná tuhé opatření, že lockdown. Víc se mi psát nechce. Bo jedna informace potírá druhou a naopak, chaos má řád. Dění u nás není chaos. Ne-řád. Jeden se může spolehnout jen sám na sebe. uf
@2010 hady nemusím, ale tam alespoň jeden ví "vo co go". Musela jsem si foto zvětšit, bo had či hadice na fotu je fakt "šňůrka". U vás je teraz leto?
nephilim
@mamec Neberieš mi ilúzie. Dávno som o ne prišla. Iste. Všade natrafíš na dementorov. S kolty proklatě nízko. Ako hovorí šéf: trčí im vták z gatí. Nos. Mala som kolegu. Smial sa. Z Corony. Keď ho intubovali, už sa nesmial. Stále to beriete zodpovednejšie.
@2010 Európa. Lebo láska. Lebo sestra. Long story 4 morning glory. Hady mám rada. No bolo mi naznačené, že nie. A ďakujem.
@haji Hajimrška, drž sa. Počula som o tom lockdowne. Opäť to bude u vás vtipné.
@avuska. Ďakujem. Úprimne.

nephilim
Fuchuchu. Štyri dni v nemocnici. Krv. Testy. Krv. Testy.
Mám asi darcu. Pečene. Sme kompatibilní. Hajimrška, drž mi palce. Bojím sa. Neviem, ako sa s tým vyrovnať. Asi že sa o jeho/jej pečeň budem starať. Vzorne. Neviem, ako sa s tým vyrovnať. Bojím sa.
1x haji
haji
@nephilim (28.10.2020 19:42)
Dobrá zpráva, milá Tamarko! Držím palce aj pesti, horné aj dolné! Neboj se, ty to zvládneš, s Boží pomocí! Transplantace pečene je malý zázrak. Ještě nedávno si o tom mohli lidé nechat jenom zdát. Na dálku posílám co jen mohu. Lásku, důvěru a podporu. Jsi silná žena, Tamar! Dáš to ty aj pečen! Drž sa mi!!
avuska
Drzim vsetky palce,dopadne to dobre,hlavne ,ze je darca a jasne o dar sa treba starat 🙂,myslou sme pri tebe mnohi,po dazdi vzdy vyjde slniecko,lebo musi



 



TOPlist