to nejde aj vôbec, o tom sú prvé razy. O sklamaní, poučení a
povedaní si, že: Aha, tak nabudúce tam dám práškový
namiesto kryštálového, aby to pod zubami tak nechrumdžalo.
Moje prvé varenie nedopadlo najlepšie. Nemám na mysli
varenie čaju či párkov (i keď, aj tie na prvýkrát popraskali),
hovorím skôr o takom ozajstnom varení. Ozajstného mäsa.
Mala som pätnásť rokov, dom pre seba a pocit, že mi patrí
svet. Tak som si zavolala kamarátku a ako veľké ženy sme si
urobili ľadovú kávu, ohovárali sme spolužiačky, rozoberali
spolužiakov a potom sme sa rozhodli piecť. Kurča. V celku. Čo
za veľké ženy by sme boli, keby sme volali mamkám, že
potrebujeme radu... Nie, všetko sme sa rozhodli zvládnuť
samé.
Rozbalili sme kurča, opláchli ho a hodili na plech. Hodnú chvíľu
sme ho skúmavo pozorovali, potom sme naň vyliali olej a soľ a
hodili sme ho do trúby. Na hodinu. Počas hodiny sme uvarili
ryžu v sáčku.
Po hodine sme kurča vytiahli, vyzeralo relatívne dobre,
dotešovali sme sa, akú úžasnú vec sme práve pre spoločnosť
urobili - zrodili sme dve budúce kuchárky.
Odtrhli sme teda kuraťu nohy, s ryžou sme si ho naložili na
tanier a začali jesť. Chutilo divne. Vôbec nie ako kura od
mamky, skôr zvláštne žuvačkovo, miestami bez chuti a bolo
zvláštne ružové. Vôbec nám nenapadlo, že sme ho jednoducho
len nedopiekli a že ho treba ešte dať nazad do trúby.
Jednohlasne a dospelácky sme sa zhodli na tom, že je určite
pokazené a vyhodili sme ho. Celé. Jedli sme nakoniec chlieb s
maslom.
Dnes mi písal kamarát, že ide prvýkrát robiť kurča, podľa
môjho receptu - v tortille a so zeleninou. Potešilo ma to,
spomenula som si na svoje kuracie poprvé a držala som mu
palce. Najskôr sa spýtal, či sa kuracie prsia umývajú.
Popravde, my mäso umývame vždy. Ja neviem prečo, ale v
detstve mi na veľa vecí vravievali, že nikdy neviem, kto to
chytal predo mnou a tak som si to aplikovala i na kurčatá. Som
si istá, že to má rozumnejší dôvod, no môj sa mi celkom páči.
Kamarát mi asi po hodine napísal, že to bolo výborné, akurát
mu vôbec nenapadlo, že marináda sa robí osobitne. Mne zase
vôbec nenapadlo, že to mohlo niekomu nenapadnúť. No
vynašiel sa, dorovnal to chuťovo inými surovinami a mne
potom napadlo, že napíšem článok o "poprvé."
Takže:
- nie vždy to vyjde (ale keby hej, tešte sa z toho)
- treba sa zlepšovať, nevzdávať to a skúšať znovu (raz to isto
vyjde!)
- viem, že väčšina z vás nie sú kuchári- amatéri, ale možno
vás článok privedie k tomu, aby ste si spomenuli na svoje
vlastné kuchárske "poprvé" a podelíte sa oň... :)
Ale čo vtedy, aj teraz mi nie vždy všetko vyjde ako si to predstavujem, väčšinou hlavne čo sa týka vzhľadu jedla... Ale beriem to tak, že ešte stále sa učím a raz to predsa vyjde, ako si napísala i ty. :)