Okra - jedlý ibištek.

furdica - bez fotkyfurdica, 26. augusta 2011
Známi boli v Turecku a znalí mojich zahradkárskych pokusov a velkej chuti do jedla ,mi priniesli semeno okry . Vraj sa to da jest. No a ja som začala pestovat. S uspechom som vypestovala plantičky, posadila ,polievala a vytešovala sa, ako pekne rastie to čudo. No a samozrejme som sa tulala po nete ,že čo a ako s tou vecou čo mam na zahrade. :Vyrastla mi krasna rastlina ,nadherne kvitla, presne ako ibištek ,či už mate.sýrsky,kralovsky, alebo v retazci kupeny. Ale na žlto. A potom sa začali tvorit take male papričky .A rastli ,až do velkosti asi 20 cm . Tak som to skusila jest. Fuj, nechutne ,tvrde slizke k tomu. To viete ,bola som sklamana. Tak som znova na net zabrusila, reku ked to turkom chutí aj mne to bude,ja jeho turecku gebulu, No a zistila som . Okra sa obera mlada do 10 cm . a potom sa konzumuje presne ako paprika. Tak som sa s vervou do toho pustila Jedla som ich surove s rajčinami, ako lečo dusene. No a najviac mi chutí ked si orku pripravím ako dip na zimu , podusenu s cibulkou, paprikou paradajkou na olivovom oleji je fantastická . Len tak na topinku ,k udenemu alebo s chlebikom. Možno ma niekto aj iný recept na okru , tak sem s ním ,prosím , ale fakticky tu zeleninu využivam na vela sposobov. Je pravda trochu slizká,pri krajaní ,ale na chuti to nič nemení. Dobra zelenina
@zareaguj


Diskusia k článku

michsamant
Okra sa obera mlada, tvrda je prezreta. Skusa sa tak, ze sa spicka plodu zlomi, ak sa zlomi je dobra, ak sa len ohne a nezlomi sa je uz stara a zla. O jedeni surovej som este nepocula, ale tiez nemusim vediet vsetko :) Slizka je, ked sa spoji s tekutinou (ak je slizka pri krajani, mozno noz bol troska vlhky), preto sa opeka bud nasucho a pred upravou ju treba dobre vysusit. Alebo sa pouziva do kari a tym, ze je slizka, zahusti omacku. Tiez ako radi @2010 sa vypraza vcelku, aj sa plni.
hubata
Jooj, aby som už mala tú záhradu ...... aj ibištek by som vyskúšala pestovať.
michsamant
Inak ktosi sa niekde pod receptom pytal ako sa Okra zavara, tak som nasla celkom fajn navod  adventuressheart.blogspot.com/2011/06/pickled-okra.html...

Online prekladac mi to prelozil takto:

Tak tu to je, som pridal pár zvratov z mojej vlastnej, a uvidíme, ako to chutí za 10 dní!


Nakladané Ibištek

- 1 Mason JAR
- 1 libra mladé, malé a ponuky okra struky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malé paradajka (zaistí, že je dosť malý na to, aby sa zmestili do hornej časti nádoby)

- 1 / 2 lyžičky korenia kurie oká
- 2 polievkové lyžice soli kóšer, alebo morenie
- 1 šálka vody
- 1 šálka octu

Spustiť poháre cez umývačku, alebo čisté a suché je dobre po ruke. Vyňatie pôdy z produkcie.

Umyte si dobre okrás a suché. Pripravte si všetky ostatné ingrediencie.

V malej panvici priniesť tieto ingrediencie do varu:

1 šálka vody
1 šálka octu
2 lyžice soli kóšer, alebo morenie


V JAR:
Pridajte svoj paradajky, strúčiky cesnaku, korenia a začať usporiadať okrás vnútri. Akonáhle sú všetky zabalené a svoju zmes nad prišiel revúci varu a pomaly nalejte na okra v JAR.

Kliknite na stranách, takže všetky bubliny môže byť prepustený a potom ešte raz nevidíte viac navrch ešte sa žiadne ďalšie tekutiny. Uzavrite a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Dajte pohár do chladničky na tomto mieste po dobu 10 dní! Tie by mala trvať do chladničky na 1 mesiac pre Vás tešiť!



* Nebojte sa zmeny receptúry okolo Ak chcete pridať viac cesnaku či iné morenie korenie alebo kôpor. Chcel som to veľmi jednoduché a inšpirovaná mojimi konzervy okrás.

Vďaka niekoľkým varí pre inšpiráciu a pokyny pre recept.



Nižšie Uvidíte tiež aktuálne informácie o mojej kvaka uhorky (recipe!), je to už 10 dní a farba je úžasná! Myslím, že mám jar, je tmavší, než ten, ktorý som robil pre svoje sestry. Nechal som viečko mierne uvoľnené plyny tak, aby mohla uniknúť a teraz, keď idem sa pozrieť na to by som povedal, že smrdí len o pravdu, ako som si to. Za 4 dni to bude ísť do chladničky a taky by malo byť pripravené, aby si krátko na to.

michsamant
Pozream, ze prekladac funguje "fantasticky"... tak nie "kurie oka" ale gulate cierne korenie.
julica
... reku ked to turkom chutí aj mne to bude,ja jeho turecku gebulu. :)))
kilingac
Okra celkom netypicky na naše podmienky: nakrájať na kolieska do 1 cm, zľahka osmahnúť s cibuľkou, naozaj len chvíľu. Zaliať (prekryť) kokosovým mliekom (najlepšie je kúpiť v tetrapaku, konzervové sú zahusťované). Soľ, pomletá kurkuma (môže byť Madras kari), bylinky a redukovať do stavu riedkej praženice. Výborná príloha k stejkom či k rybe.



 



TOPlist