O pani Karlinskej a láske k angličtine

rea1 - bez fotkyrea1, 29. novembra 2012
Tak keď sme tu už mali ten štrajk učiteľov, zaspomínala som si na tých svojich. Mala som v živote šťastie na zopár skutočných velikánov učiteľského stavu. Ale hviezdou nad hviezdami, hviezdou najjasnejšou zo všetkých bola učiteľka angličtiny na ZDŠ, vďaka ktorej som na gympel prišla už ako plynule anglicky komunikujúci tvor. Čo bol v 1971-om dosť neobvyklý jav. Takže toto je moje poďakovanie a Óda na pani Karlinskú.

Pýtal sa ma Robo mailom z 28.2.2005:
ako tazis zo svojej anglictiny? . . . strasne. vzdy a vsade, kde sa len dalo som zdoraznovala ale veeelmi nenaaapadne, ze anglicky viem. ale v podstate naozaj viem. aj citat noviny a rozpravat do telefonu, co je obvykle zaujimave aj po slovensky. zacala som v miestnom kulturnom dome, kde som v 10-tich rokoch zvolila anglictinu preto, ze: nemecky sa ucili vsetci a ja som pomerne slusne vedela, ved jedna babka bola rakusanka, ale hlavne, anglina je lahka zozaciatku, pokracovanie s ktorym som ani nepocitala je uz horsie. u nemciny je to naopak, co ma znacne otravovalo. potom som isla do zds, kde sme mali 9 hodin tyzdenne anglictiny a moja prva profka bola anglicanka. ona sa ti zenska vydala za rusa a zili tu. Pôvodne vraj pracovala ako upratovacka, aspon tak nam povedala, pretoze slovensky sa naucila iba tym, co pocuvala. Takze to tak aj vyzeralo a jej jazyk bol znacne zaujimavy. (ty byt taaky slyy šiaak, ako skaredy to ty pisala - prelozene do jazyka sturovcov: ty si taky zly ziak, ako skaredo si to napisal :-)) ). skutocne tak rozpravala. aj s tymi sialenymi prizvukmi. neviem, ktoru pozehnanu hlavu napadlo ponuknut jej miesto ucitelky anglictiny na vyberovej skole, ale bol to goool. ta zenska mala dar od boha a dokazala nas naucit naozaj hrou. push = tlacit a ona tlacila stolicku po triede, pull=tahat a ona ju tahala a robila rachot ako na nadrazi, co jej vobec nevadilo. lihala si na katedru aby sme si zapamatali to lay on a ked prisla pani riaditelka, nasla nasu učku anžto vylieza spod katedroveho stola, pretoze sme sa ucili to be under. ani sa tomu nedivila. pani ucitelka si v pohode davala knihy na hlavu, behala po triede a robila ine psie kusy. ale to, co nas raz naucila, to bolo navzdy. mala som v zivote stastie na par profesorov, na ktorych budem spominat ako na bozich ludi a ona patrila medzi nich. a bola tak uprimne skareda, kostnata, bleda, pehava a rysava. :-) meno sice zopsula kazdemu, ale ked si ti klakla pri lavici, zopla ruky, oci obratila vzhůru k nebesům a predniesla vetu "ty byt taakyyy sly šiaaak..." no proste bola uzasna. Drahá naša missis Karlinská. Ak ešte žije, už má cez osemdesiat.
potom som sa uspesne ulievala z jazyka na gympli a chodila som do vecernej skoly pre pracujucich, kde sme mali pre zmenu profku kanadanku z vancouveru. tiez sa sem vydala. hovorila slovensky krajsie ako my a boli sme dobry kurz. jazykovka vtedy mala 4 roky + dva statnicove. my sme tam chodili v podstate nacierno 3 ci kolko rokov, lebo ona si nas vzdy nejako prepasirovala miesto prvakov. potom nam na to vrchnost dosla a kompletne nas vyrazili. statnicu som si spravila v 3. rocniku na gympli a ked sa vyberali volitelne predmety na maturitu, vybrala som si anglictinu z dovodu, ze aspon nieco sa nebudem musiet ucit. sice som sa potom ani ine nie, ale nevadi. a tak priebezne sa tu anglinu ucim cely zivot, lebo sa mi paci, bavi ma a vylepsovala som si ju aj tym, ze som vlastne uz na gympli doucovala spoluziakov za cigarety a iny mrzky obolus. mala som spoluziaka, on bol strasne jazykovo dreveny a vzdy si sadol ku mne aby mohol opisovat. ale chybicka se vloudila, moj krasopis nevedel citat, co mu znacne vadilo, tak ma stale dzubal, co zas vadilo mne. ja som sa kvoli nemu naucila rychlo pisat tlacenymi pismenami, aby mohol opisovat! dodnes sme dobri - velmi dobri - kamarati. v tretiaku mu hrozilo, ze prepadne, on bol naozaj duty ako bedna gitu, tak som isla k nim, sadli sme, babka napiekla plech buchiet a ja som mu foneticky prepisala polrocne ucivo z ucebnice, ktore sa on mal naucit. aj sa ho naucil. naspamat. Nie velmi vedel, co hovori ale vedel na aku otazku co priblizne odrecitovat. V tom momente to stacilo. i bol podla slubu p profesorky taseny pred tabulu, mierne koktavo ale vcelku uspesne zodpovedal vsetky dane otazky a ked mu slubila, ze ho teda prepadnut nenecha, cert ju potiahol za rukav a ona si vzala jeho ucebnicu, zlahka pohodenu na lavici. ked z nej vypadli tie komplet prepisane lekcie aj s vysvetlivkami, skoro ju porazilo, lebo moje pismo poznala. pravdaze. asi na mesiac nas vyrazila z hodin, potom ju to preslo a vsetko bolo o.k. ale tie tahaky ma dotycny predmetny schovane dodnes a dodnes sa pri vhodnych i menej vhodnych prilezitostiach na tom bavime. po case som este ucila deticky v skolke. dva roky. ucim kazdeho, kto sa ucit chce a kto sa nechce, toho kopem do hlavy, aby sa tu anglictinu ucil. asi tak. citam, mam celkom slusnu anglicku kniznicu pochadzajucu zo socialistickych antikvariatov - od knih pre deti az po child haroldovu put, sagu rodu forsythovcov a romantizmus vo versoch s teplym shellym na cele. a sejkspirove zobrane dielo. neviem, kto mu ho zobral ale som mu vdacna. takze asi tak. a co ma štve maximalne je to, ze aj ked som precestovala sveta kus, nikdy som nebola v anglicky hovoriacej krajine. fujtajbl!
Hoci ovládam niekoľko jazykov na celkom slušnej úrovni, základ, ten najzákladnejší základ mojej celoživotnej lásky k angličtine, ten mi dala učiteľka na základnej škole. Ďakujem, pani Karlinská.
@zareaguj


Diskusia k článku

medulienka122
rea1, škoda, že som ťa nespoznala ešte skôr, bola by si ma aspoň čo-to naučila anglicky, teraz by mi nepomohli ani kopance do hlavy, tiež som nemčinárka, ale anglicky neviem ani ceknúť, teraz mojou gebuľou už to ani nehne, nič nové do nej nevojde:-((, ale aspoň som sa na tom zasmiala:-)))
sovka62
A prečo by nepohlo, @medulienka ? To sa ti len zdá, začiatok by bol ťažší, ale mozog sa prisôsobí a zaberie, len sa neboj.
Ja som sa angličtinu začala seriózne učiť ako 50-ročná, pekne v jazykovej škole, zarovno napr. s maturantmi alebo vysokoškolákmi. Dosiahla som stupeň intermediate (stredne pokročilí) a tento rok som chcela pokračovať na univerzite tretieho veku. Žiaľ, otvárali angličtinu len pre začiatočníkov, tak si rok počkám.
A už ti napíšem len to, že to stálo za tú námahu, najväčší rozdiel pri cestovaní do zahraničia, dohodneš sa, vybavíš, vyreklamuješ, informuješ sa, skrátka si sebestačná.
1x radost
marianne
Ja si myslim,ze jazyk sa da naucit,ale musi sa pacit.Pre mna je anglictina krasna do ucha a vzdy som sa ju chcela naucit,lebo v skole som ju nemala.Rada ju citam,pocuvam,spievam si-falosne:-))pisem,rozpravam,aj ked s chybami...jednoducho ten jazyk mam velmi rada,paci sa mi. Zdokonalujem sa v nom a ucim, sadol mi a bavi ma.@medulienka122 ty by si sa mi zisla na doucko,nemcinu som sa ucila 2x dlhsie ako anglictinu skoro 10 rokov a nejde mi do huby...z nemcom sa budem rasdej rozpravat v anglictine.Stava sa mi velmi casto, hlavne na dovolenkach,ze sa mi prihovaraju v hoteloch alebo turisti nemecky,neviem,ci mam taky ksicht:-DD muz sa na tom dobre bavi a a vzdy prepneme do anglictiny.Esteze Nemci aj Rakusaci vedia anglicky velmi dobre..
sovka62
@rea1 , naozaj si mala šťastie, stretnúť takú skvelú učiteľku. A zážitok si pridala v aktuálnom čase, potvrdila si že áno, učitelia sú pre nás dôležití a dokážu človeka formovať na celý život a určite by si zaslúžili plat, z ktorého sa dá vyžiť. Za seba im držím palce.
marianne
..dokonca len a len koli anglictine som sa na 6 rokov prestahovala do UK,aby som sa ju ako tak naucila,to je laska,co?:-DD
marianne
mne sa mi pacil film: To Sir with love v obsadeni so Sidney Poitier.Aj mna velmi ovplyvnila profka tovaroznalkyna.Riadna sekera,ale my dve sme si sadli,tiez rada na nu spominam.
marianne
@sovka klobuk dolu,sikulka.Ja zacinam s francuzstinou a idem si jazyk v trojo polamat,katastrofa,neviem ci neprehodim odbocku na spanielcinu,zda sa mi lahsia...ale ked ta franzcustina sa mi tak paaaci..
medulienka122
Sovka, si neskutočná, že aj taký "beznádejný prípad", ako som ja, dokážeš povzbudiť, ja sa otočím, a keď to nemám napísané, zabudnem, že"čo som to vlastne chcela":-)), chcela som ísť na univerzitu 3. veku na môj milovaný odbor, ale život mi nachystal niečo iné, nič dobré, som "pochovaná " na valale, keby som aspoň mala vodičák, ale tak mi ostáva iba "samovzdelávanie", vďaka Bohu za internet.
marianne, nemčina ani mne nejde do "huby",xixi
fialka49
V Nemecku som spoznala pani, ktorá sa začala učiť angličtinu vo svojich deväťdesiatich rokoch. Keď som sa jej spýtala, prečo sa na to dala, odpovedala mi, že nechce umrieť nevzdelaná.
Bola to výnimočná žena, ostala mi vzorom. (Ako 36-ročná ovdovela a zostala sama so 4 malými deťmi, takže uznáte, že nemala život ako prechádzku rajom).
1x radost
2010
Ja uz ostanem nevzdelany po vela rokoch som prisiel k zaveru ze po anglicky neviem. -This maledicent ,jumentous person with gymnophoria stare...koniec citatu.
jozka2
Rea1 neplac,ze si nikdy nebola v kap.statoch.V USA sa v marci a zaciatkom septembra poriada zajazd okolo Ameriky mozes sa tam prihlasit,ja som to absolvovala a bolo tam 27 turistov z Polska.
avelvet
@rea1 fantastické čítanie všetkých Tvojich príbehov... mohla by si to zviazať do knihy
lusinkab
Krasne si to napisala,mala si stastie na tie ucitelky anglictiny.Ja som mala anglictinu 4 roky na strednej skole a ucitelka ma nenaucila vobec nic a to mi este na kazdej hodine zdoraznovala,ze aka som ja hlupa,ze ja po anglicky nikdy rozpravat nebudem,ze do tej mojej hlupej hlavy to vobec nejde,ze asi ten make up co si davam stale na tvar mi tlaci na mozog.Ale ja si myslim,ze skor mala nejaky ten komplex sama zo seba,raz ma videla s priatelom sa drzat za ruku a na druhy den hned pred celou triedou povedala,ze na co chodim do skoly nech sa vydam a mam pokoj,no ona si na mna akosi zasadla :-).Co cert nechcel po skonceni strednej skoly a pol roku na vysokej skole som si zbalila svoje veci a odysla do UK. Uz som mimo Slovenska 7 rokov,urobila som si hotelovy manazment kurz v anglictine,doma aj v robote hovorim len v anglictine takze ta moja hlava asi taka hlupa nie je :-).A len tak k tej nasej ucitelke spoluziacka mala same jednotky,drvila sa ju ako blazon a ked prisla do UK tak sa nevedela ani pohnut,takze taky sposob ucenia ako ti dala tvoja ucitelka na zakladnej skole je asi ten najlepsi aky si mohla dostat :-)
rea1
@jozka2 , nepochopila si ma. ja neplačem, že som nebola v kapitalistických štátoch, nielen súkromne ale aj pracovne som pochodila okrem europy aj časť afriky a azie, len som nikdy nebola v krajine, kde je angličtina úradným jazykom. I had never been in any english speaking country. :-)) ale na budúci rok sa chystám na aljašku, v meste Barrow, ktoré je najsevernejším mestom USA mám kamarátku, ktorá ma pozýva už snáď 5 rokov, takže konečne vyhoviem svojej nevysvetliteľnej a aj pre mňa nepochopiteľnej túžbe po "english speaking country" a aj po poriadnej zime. zimu milujem.
@marianne , hovorí sa, že ľudia, ktorí majú hudobný sluch, sa ľahšie učia cudzie jazyky. možno je to aj pravda. a áno, aby sa ti dobre učil, musí sa ti páčiť. ale čo, keď mne sa páčia všetky. :-))) v 50-tke som sa začala učiť rusínsky - len tak, lebo sa mi tá divná reč nesmierne páči. no a čo, beriem to ako ďalší cudzí jazyk, veď ani francúzovi či talianovi som kedysi nerozumela a teraz už hej. len francúza či taliana dnes stretnem oveľa častejšie, ako niekoho, kto rozpráva rusínsky. nevadí. :-)))
@lusinkab , ľudí, ako bola tvoja učiteľka angličtiny by mali zo školstva vykopať svinským krokom, nech si svoje komplexy liečia niekde inde, nie na deckách. taký pseudopedagóg dokáže dieťaťu znechutiť predmet niekedy doživotne.
marianne
@rea1 to by aj sedelo s tym hluchom:-DDD My Husakove deti odchovane na rustine,sme sa k anglictine nemali taku prilezitost dostat.Aspon teda u nas nebola na zakladke,na strednej len Nemcina.K jazykom som inklinovala vzdy,pravidelne recitovala Puskinove pametniky,maturovala z nej,na strednej skole sa ma profka pytala,ze kto ma ucil rustinu,ze vyborne rozpravam.Nikdy by ma nenapadlo,ze ju este niekedy v zivote vyuzijem a precvicim si ju.V UK je vela Litovcov a Lotysov a oni vedia skoro vsetci perfektne rusky.Dokonca som sa stetla casto s tym,ze Lotysi nevedia svoj lotyssky jazyk,ale len rusky.takze som privitala moznost sa prevetrat v rustine.Ale rusinsky jazyk je asi o niecom inom.Dokonca v Parizi ma chceli zobrat do prace do vychyrenej parfumerie Fragonard,pretoze som vedela rusky a anglicky,sice ani prd po francuzsky.Nato mi povedali,ze oni si francuzsky hovoriacich zakaznikov obsluzia,len potrebovali niekoho k Ruskym a vobec z vychodneho bloku zakaznikom.S francuzmi som komunikovala v anglictine-teda s majitelom.Maturovala mi dcera,neprichadzalo to so uvahy.
rea1
@marianne , my sme celá rodina tak akosi jazykovo potrafení. jedna babka rakúšanka, druhá babka maďarka, tak to sme mali ošetrené 2 jazyky automaticky. moja dcéra, keď končila ZŠ, vedela celkom slušne rozprávať ešte aj anglicky, španielsky, rusky a taliansky. fasa, nie? :-)) synov jazyky až tak nebrali. ale mojím, napriek všetkým jazykom a rečiam a čojaviemčomuešte, najmilovanejším predmetom bola vždy matematika, ktorej som sa upísala aj na gympli a následne na VŠ strojarine. lebo tam bolo veľa matiky a rysovania. čistý blázon, čo už. husákove deti - ja som na 2. stupeň ZDŠ nastupovala v r. 1967, a vtedy boli v bratislave dve tzv. výberové ZDŠ, kde sa učila angličtina. okrem ruštiny, samozrejme. ako to bolo s inými jazykmi a v iných mestách neviem. ale asi biedne. ruština, ruleez!
marianne
@rea1 Tak matematika ma nikdy sa srdce nechytila,potajomky som precitala pod lavicou vsetky diely Angeliky a Gricskej carodejnice.Neznasala som ju,nejaky sinus a cosinus mi bol srdecne ukradnuty, aj s tangensom a cotangesom.Moje kone boli:literatura zboznovala som ju,nebol problem sa naucit vsetko o spisovateloch,dielach.Samo mi to liezlo do hlavy.Citatelsky dennik som mala fakt vymakany.Aj dejepis,biologia,zemepis boli moje lasky....V 5 rokoch ma naucil otec citat a to sa mi stalo osudnym.Ked v skole citali zaciatok slabikara,ja koniec.Stale som vyrusovala,zabavala,som sa nudila.Tych poznamok.. Som schopna citat do oslepnutia.Boha prosim,aby mi oci uchoval zdrave:-)
medulienka122
lusinkab, musím sa pridať k tvojmu príbehu, viem, čo si zažívala, mne to robila profesorka na gympli, celé štyri roky ma neskutočne trápila s latinčinou, nič jej nebolo dobré, stále ma sekírovala kvôli vlasom -mala som ich po pás, husté, vlnité, a ona že čo si ich nedám ostrihať, až ma mama prosila, nech to urobím, aby mala dušu na mieste, ale ja som sa zaťala, a tak som musela znášať jej ponižovanie:-(. Ale na slovenčinárky som mala šťastie, tie boli "sekery" v tom dobrom zmysle:-)
hubata
Krásne vyznanie učiteľke, ale ak sem chodí pre recepty, tak sa maj na pozore @rea1 hehe .......
babav
@rea1 , vystihla si podstatu spravneho pristupu k vyucovaniu cudzich jazykov.Najvacsou chybou v minulosti a vela krat aj v sucastnosti je pasivne vyucovanie cudzich jazykov.Ja patrim do generacie ked sme sa museli povinne ucit rustinu od 4 triedy ludovej po maturitu a priznam sa,ze aj ked som recitovala cele slohy z ruskej poezie a literatury,dohovorit sa prakticky mi robilo problem.Mala som vybornu rustinarku , som jej dodnes vdacna za vedomosti,ktore mi zostali v pamati.Mala som ju velmi rada! Nemcinu nas ucil mily pan profesor,sposobom :precitat clanok,vypisat nove slovka,nabiflovat sa ich a prelozit clanok.Nasi spoluziaci vedeli ako profesora zabavit ,stacilo na zaciatku hodiny zahlasit ,ze Slovan krasne vyhral futbalovy zapas ...a bolo po hodine.Tak to vyzera aj s mojou nemcinou(0).
Anglictinu som sa zacala ucit privatne,rok pred odchodom zo Slovenska , moja ucitelka bola ako britva,ale jazyk ovladala perfektne .Na kazdu hodinu som chodila s brucha bolenim ,
aj ked som uz vtedy ucitelsku profesiu praktizovala sama.Nikdy nezabudnem ,ako mi so smiechom napisala do zosita moju reakciu
"ja sa z toho zblaznim",ked sa ma spytala ,"What are you talking about?"a ja som sa to snazila prelozit doslovne,co nedavalo zmysel.
Tym sa snazim povedat,ze cudzi jazyk sa treba ucit vo vetach ,nie slovkach ,nemat strach komunikovat ,aj ked ho este neovladame dokonale...co je aj tak nemozne.Najlepsie sa ho clovek nauci ked ma moznost hovorit v prislusnej krajine s "native speakers",tak ako ked neplavca hodime do hlbokej vody.Bud vyplava,alebo sa utopi;-)
Vsetkym ucitelom drzim palce,aby strajk pomohol,aj ked mi je luto studentov za strateny cas v skole...nikdy ho niet nadostac .Zial, pochopia to az ked sa dostanu do pracovneho zivota plneho povinosti a starosti .Potom radi spominaju na stare dobre casy v skolskych laviciach.
babidka
Ked uz spominame na tych nasich ucitelov anglictiny - ja som ich mala niekolko a najlepsia bola ....polnohospodarska inzinierka , ktora sa zacala ucit z knihy pre samoukov :-) ked zrusili JRD kde pracovala , prihlasila sa na akysi kurz pre velmi pokrocilych . mala stastie na lektora ktoreho zacala doslova kopirovat a kedze to bol nejaky inovator , tak vsetky jeho metody prebrala aj ona . Bola nezamestnana , zivnost na ucenie dostala akymsi zazrakom /v roku 1991:-)/ a tak si zalozila jazykovu skolu . Cuduj sa svete - jej hodiny boli to nazabavnejsie co som kedy v skole zazila . Bola som v skole najstarsia / mala som takmer 40/ a moji spoluziaci boli vo veku 10-15 rokov :-) Ale po roku som slusne rozpravala a bezne som uz aj citala odbornu medicinsku literaturu , casopisy a pozerala filmy bez dabingu . Potom som mala niekolkych americkych lektorov v roznych kurzoch a od tych som pochytila vzdy iny prizvuk .Dallasky ,
babidka
Ach jaj , kdesi kamsi mi to "preskocilo" este nedokoncene . Len som chcela este dodat ze lektori mi velmi nepomohli - ale aspon som sa naucila rozumiet Americanom ktori rozpravaju tiez vselijako :-) jeden cas som rozpravala ako texasanka z dallasu lebo moj lektor rozpraval tak tahavo ...a my vsetci v kurze s nim:-)))Dcera sa vydala za Americana a ten sa za tych 10 rokov od nej naucil po slovensky viac ako viem ja po anglicky . Ale - nestratim sa , dohovorim sa a precitam si vsetko co potrebujem . Vdaka mojej prvej ucitelke ....
tetrisss
Tak ja radsej tu matematiku, na jazyky som teda drevo, alebo co, ale jedna pani profesorka na tom nasom gympli- pani Stracarova ma veru rustinu naucila. Nikdy som sa jej uz nemala moznost podakovat, lebo v reale sme to brali ako neuveritelne tryznenie, ked som sa v prvom a polovici druheho rocnika neucila nic, len rustinu, kedze vplyvom prichodu ruskych vojsk a naslednom odpore k jazyku, co sa prejavilo aj vo vyucbe na zakladnej, nevedela ani figu. Ale pod vplyvom jej autority som sa veru dokazala naucit aj jazyk a to dokonca tak, ze na VSE som dostala skusku bez skusania.
rea1
@tetrisss , mňa učila Reháčková, ale Stračárová učila druhú polovicu triedy. Bola to vraj riadna sekera, tá dokázala naučiť každého. Ja sa priznám, že ja som nemala odpor k nijakému jazyku, ani k ruštine, nejako som to s rusmi nespájala, rusi boli rusi a okupanti boli vojaci a ruština bola ruština a príjemne znejúca reč a basta. Veríš, že Paulínyovú, ktorá učila latinu dodnes stretávam na miletičke na trhu? ona ma nepozná, nemá prečo ale pripadá mi to také milé. akoby sa trošku zastavil čas.
tetrisss
Ja som to tak nemyslela, mne sa nahodou rustina rovnako nepacila, ako akykolvek iny cudzi jazyk :), flakali to na ZDS v Karlovke. Inak to si pis, ze to bol brutal, v prvom rocniku sme mali vsetci same patky tri krat podciarknute, no ale malo to zmysel :).
rea1
@tetrisss , v Karlovke dolu pri Riviére alebo na Tilgnerke? :-))) Ha, to je prehľad, čo?
rea1
ja som v karlovke v 90-tych rokoch bývala, synovia chodili na tilgnerku, ale už vtedy tá škola žila iba z mena. ináč stála zaguvno. čí rodičia prispeli viac, tým lepším žiakom ich dietko bolo. a to pre mňa nie je, také neznášam.
celeblith
@rea1 a ved mohla by si aj teraz davat nejake hodiny, ja by som niekoho na taku lahku konverzaciu prijala :) uz som aj hladaa kade tade volajakeho native speakera, ake ti su predrazeni a ked si sa tu tak pekne pochvalila...nedohodneme sa? :))
honestka
@celbrith : najlahsiu konverzaciu dnes ziskas ZADARMO sposobom Skype.
Poziadaj par ludi ci by s tebou v tyzdni apon 1-2x neprehovorili.
Oni sa dozvedia veci od tebaako funguje zivot a ty ziskas dolezitu informaciu ucit sa anglictinu "do ucha".

Accent ma takmer kazdy.
Ci uz regionalny, alebo zahranicny takze nevadi, aspon skor porozumies kazdemu, lebo hovorova a knizna anlictina sa nedaju porovnat.
zolik
@rea1 Ahoj citam tvoje zazitky a nesmierne sa bavim. Az som narazila na tento. Mrs. Joyce Karlinska ucila na Nedbalke aj mna. Je pre mna nezabudnutelna: "Ty neucil, ty pätka". A co stvarala po triede je nezabudnutelne, len ja zial nemam ten dar ako Ty, to opisat. Skakala po katedre, tancovala na nej kankan, hadzala po nas spongiou atd. Z toho co som sa u nej naucila, som tazila pocas celej SES na Bierutke a este som aj bez problemov z anglictiny zmaturovala. Som jej nesmierne vdacna. A ano mas pravdu, mala dar od Pana Boha - a ucila bez osnovy. Tu si ona robila sama. Ale mi uz sme mali pana riaditela Passa a ten jej dal volnu ruku. Inak prve 3 roky som chodila na Tilgnerovu, vtedy to bola skola s velmi dobrym menom. O Nedbalke ani nehovorim - myslim ze v tom case ako vyberova ZDS asi najlepsia v Bratislave.
P.S.: Tvoje clanky su uzasne ;-) Vdaka
rea1
áno, bola úžasná. :-)) v ktorých rokoch si tam chodila? ja v 1967/68 - 1970/71. Mali sme riaditeľku, na meno si teraz nespomeniem, pochovaná je na Slávičom údolí. matematika - mistríková, fyzika - mosná, slovenčina - solovičová, a tak. :-)) boli v mojom čase v BA dve výberové angličtinové školy, nedbalka a bajkalská ale nedbalova, to bol creme de la creme, bajkalská nebola taká dobrá. hovorilo sa to, išli tam tí, ktorých nevzali na nedbalovu.
na tilgnerku chodili moji synovia v r. 1996 - +/-2002. pani riaditeľku som permanentne nasierala a robilo mi to veľmi dobre. škola chcela stále peniaze, peniaze, peniaze ale zlepšenia akéhokoľvek vidno nebolo. len pani riaditeľka mala stále iné auto a rôzne vymoženosti. ja som zásadne finančne neprispievala, ale napríklad som povedala synovej triednej: pani učiteľka, ja škole peniaze cash nedám ale pozrite, aké sú tu ošklbané a vyšisované závesy ... a do triedy, v ktorej sa učil môj syn som dala spraviť nové závesy. alebo som obstarala niečo iné, užitočné a potrebné, ale cielene pre triedu, v ktorej sa učil niektorý z mojich potomkov. :-) riaditeľka nemohla povedať ani mäkké f ale nemala ma rada. nemala. ani sa jej nedivím. :-))
ak sa ti moje príbehy a zážitky páčia, som len rada a ďakujem. rada bavím ľudí - hoci aj na vlastný účet.
zolik
@rea1 prepac ze sa ozyvam az tak neskoro. Moj posledny rok na Nedbalke bol 1980/81. V 81-vom sa Nedbalka stahovala na Jesenskeho. Ja som mala stastie, ze ma uz z 8. triedy prijali na strednu. Z ucitelov po mene si uz nepamätam skoro nikoho, okrem riaditela Passa - ucil ma zemepis, Solovicova -slovencinu. Matikarka bola taka mala hysterka a aj nasa triedna. Este ma ucila slovencinu ucitelka, ktora v nasej triede mala aj syna (ten bol tak blby, ze dodnes mi nie je jasne ako sa tam dostal ;-), Rustinu ma ucila rodena Ruska. No a nezabudnutelna bola, myslim, ze pre kazdeho koho kedy ucila - Mrs. Karlinska. Na Tilgnerku som chodila 1.-3. triedu ZDS, potom nas rozdelili podla adresy bydliska (my sme vtedy byvali na Fadruszovej) a musela som ist do 4. tr. na Borsku, potom rok na Cadrovej na Kramaroch, no a 6.-8. na Nedbalke. Pamätas si telocvik v kaplnke na 1.poschodi? Ako sa to tam vsetko triaslo a okenne tabulky rincali? Chudatka Ursulinky. Pekne spomienky. Prajem Ti pekny weekend
thepan
pani Karlinska bola super( ja som ju osobne nikdy nezazil ale moj otec o nej velmi vela hovoril) tak som sa aj dostal k tomuto clanku lebo som si missis Karlinsku googlil
rozpraval mi o nej kopu príhod napriklad ako hovorila jeho bratovi Petrovi ked sa smial na jej prízvuku ,,Pepi nesmej,, odvtedy sa na tom smejem ja
Vďaka za tento článok



 



TOPlist