Jedálny lístok

babidka - fotkababidka, 24. marca 2010
Hromadia sa mi recepty /hlavne odkedy som na Vareche/ a stale pribudajú nové...A ako sledujem komentáre k receptom , tak ste na tom rovnako ako ja :-))))
Už dávnejšie som si začala robit jedálny lístok na celý týždeň aby som vniesla trochu poriadku do mojho / predtým trošku živelného/ varenia .Nebol to môj vlastný nápad , "odkukala" som som to od dcéry. Ona je taká akurátna, všetko ma rada usporiadané , zoradené , naplánované ... Jej odôvodnenie : " radšej sa teraz potrápim polhodinku ako každý deň od rána rozmýšľať čo detom na obed , olovrant a večeru a potom ešte behať za surovinami" . Je to naozaj dobrý systém , ocenila som ho už po pár dňoch . V zime si robím jedálniček na celý mesiac , v lete iba na týždeň lebo si jedlá prispôsobujem "ponuke" našej záhrady .
A recepty ? Zoberiem si staršie jedálne lístky aby sa mi recepty príliš často neopakovali , otvorím si zoznam receptov a vyberám , preberám až sa nakoniec rozhodnem . Tak sa dostane do " obehu " veľa zaujímavých receptov na ktoré by som možno časom zabudla . Samozrejme moje menu nie je dogma , občas ho nečakane zmením - hlavne kvôli niektorým vašim neodolateľným receptom...:-))))
Keď tak rozumne uvažujete , koľko receptov ste schopní/é vyskúšať mesačne za bežných okolností ? Mne vyšlo toto : keď zoberiem do úvahy recepty- stálice , ktoré u nás "musia byť" / halušky, pirohy, kuracia polievka , strukoviny na x-spôsobov , koláče z kysnutého cesta / tak mi reálne vyjde asi 20 obedov ...4 -6 druhov zákuskov ...nejaké nátierky a šaláty / u nás na večeru/ a hotovo . No a ešte "vlastná tvorba" ktorú máme Vareškári tiež veľmi radi ...
Práve preto vám odporúčam aby ste skúsili urobiť jedálny lístok .Je to aj praktické z toho dôvodu , že nenakúpite zbytočne veľa surovín ktoré potom nestihnete minúť alebo uvaríte niečo iba preto , lebo nechcete aby sa vám nejaká surovina pokazila .
Aké máte s tým skúsenosti vy? Možno ma niekto vysmeje ....:-)))

Príspevok z diskusie:

bozulka dnes 19:42
babidka prečo-vysmeje? Ja obdivujem každého kto si pripravý jedálniček aspoň na týždeň.Ja som to robila tak,že som si večer pozrela čo je doma a čo je treba dokúpiť a podľa toho som varila.Preto sa u nás stávalo,že niektoré jedlá som nerobila aj niekoľko mesjacov ba aj rokov.Ja som sa učila variť podľa kuchárskej knihy/aspoň väčšinou/ zatvorila som oči a išla som prstom po zozname a kde som sa zastavila to som sa snažila uvariť.Niekedy to bol horor hlavne pre suroviny s ktorými boli dosť problémy v mojich začiatkoch/17.4. to bude 50 rokov/,ale aspoň ma to donútilo byť "kreatívna" ako je to dnes moderné a vždy to chutilo hoci som mala občas predsudky.Napríklad file na pomerančoch zaliate smotanou posypané syrom a zapečené,vtedy som to nedokázala ani ochutnať hoci manželovi a potom aj susedom to veľmi chutilo.
A kam som sa to zase dostala !
Robíš to výborne máš môj obdiv aj Tvoja dcera. Potom sa Ti nestane to čo sa stáva mne ,že keď idem do potravín tak beriem hlava-nehlava.To bol ešte poznatok zo socíku.Ja som dávala do vozíka a manžel vyberal a vracal do regálov -toto netreba to máme....Bolo to občas veselé občas som sa rozčulovala,ale stále mám problém pri návšteve potravín v marketoch.Ja by som sa rada tohoto neduhu zbavila!!!!!!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

michsamant
Ja chodim raz do tyzdna na nakup zelelniny a potravin. V nedelu sadnem, naplanujem obedy, vecere na cely tyzden a vypisem suroviny, ktore potrebujem dokupit. Do tyzdna skusim asi 1 novy recept, ale tiez sa stane,ze dcerka pride a chce krupicovu kasu, palacinky alebo rajcinovy polievku, takze plan porusim. tiez som chcela trosku spestrit jedalnicek,ale moc som neuspela, takze ten 1x do tyzdna ked urobim nieco ine, vsetkym to staci :) Co je niekedy skoda,lebo obcas natrafim aj na 3 dobre recepty naraz a skusila by som ich najradsej hned.
sjuz
Jedálniček? To obdivujem:) - ale nie je to nič pre mňa :)) - my varíme to, na čo máme chuť. Máme veľký mraziak:), ktorý dopľňame priebežne, takže sa tam vždy nájde z každého druhu mäsa, mrazená zelenina.. V pivnici dve vrecia zemiakov, cibuľa, cesnak, mlieko... Takže kupujem väčšinou len chlieb, maslo,jogurty, ovocie a zeleninu. A varím každý deň, keď prídem z práce. Nezvyknem varievať na dva a viac dní, no stane sa - hlavne, keď je niečo ako guláš:) Dokonca, omáčky sú jediné jedlo, ktoré môj muž neje, takže ke´d mám chuť na omáčku, jemu varím iné a mne a synovi omáčku :) Vačšinou však varím 5-6x do týždňa..:)
sjuz
A som šťastná, že "mám" Varechu a vaše skvelé recepty ako inšpiráciu:)!
brituska
Navrhla som to pred chvíľou manželovi, lebo u nás varí hlavne on. Spýtal sa ma či som videla "Pelíšky", že on toho vola robiť nebude. Tak teraz neviem, čo tým myslel.
alena45
bože, kam sa na Vás hrabem. Nakupovať chodím bez lístka, hoci si priebežne zapisujem na lístok, čo sa minulo, ale nikdy ho nevezmem so sebou. Veľakrát som sa vrátila domov a nekúpila som to čo som potrebovala. Takto som napríklad horčicu kupovala skoro mesiac. Lístok si píšem len pred Vianocami alebo väčšou návštevou. Jedálny lístok som robila len občas, keď boli deti malé a peňazí málo. Teraz varím to, na čo mám chuť, cestou z práce nakúpim potrebné aj nepotrebné. A peniažky sa kotúľajú... Najhoršie je ísť nakupovať hladná, ale to iste viaceré poznáte.
Moja svokra si dodnes zapisuje každý výdavok, ja to obdivujem.
milan2
My s manželkou sa stravujeme cez týždeň v robote, večere si robím väčšinou len pre seba, lebo moja drahá sa bojí, že priberie a tak si plánujeme čo budeme variť len na víkend. Ale kde sa bez jedálnička nezaobídeme, to sú dovolenky. Už roky chodíme na dovolenky spolu s bratom, teda dve rodiny. Prenajmeme si väčší apartmán, kde je kuchynka a varíme si sami. Teda my chlapi varíme a naše polovičky a deťúrence sa stravujú. Doma si naplánujeme viac-menej detailnejší jedálny lístok na celý pobyt, nakúpime suroviny a už to máme také premakané, že v posledný deň minieme posledné zásoby. Ale nie vždy to bolo také. Keď sme išli na prvú dovolenku a plánovali sme si prvý jedálny lístok na dvojtýždňový pobyt, vyzeralo to asi takto:
„Ideme na dva týždne, mínus cesta, takže budeme variť 10 obedov. Čo budeme variť? Rizoto. Fajn, takže pol kila ryže krát desať dní, to máme 5 kilo ryže. Čo ďalej? Paprikáš krumple. Dobre, teda poldruha kila krumplí krát desať dní rovná sa 15 kilo krumplí. Ďalšie? Špagety. Jeden balíček na jedenkrát stačí. Krát desať dní.....“ a tak ďalej. Takto sne si samozrejme naplánovali aj raňajky a večere a samozrejme aj jedlo na cestu. Keď sme do áut nabalili žrádlo a pitie (na desať dní) ostalo miesto už len na plávky, slnečné okuliare a foťák. Viete si predstaviť ako to asi dopadlo. Na konci dvojtýždňovej dovolenky sme ešte mali suroviny na ďalšie tri týždne pobytu. Takže to sú moje skúsenosti s jedálnym lístkom.
babidka
tak to som sa dobre zasmiala:-))))
aj manzel sa stravuje v robote , ale robotu ma doma...:-)
no ale konecne stretavam niekoho , komu nevadi na dovolenke varit ! Mne priatelky vzdy vravievali : co je to za dovolenka ked tam musis denne varit ! vobec nechapu , ze kto vari rad , ten vari rad aj na dovolenke ...
jezibabka1
@babidka skúšala som to tak robiť, ale keďže som "nenažratý" človek, tak to hocikedy dopadlo tak, že som mrkla do jedálnička :" o cestovina s tvarohom (aj keď ju mám rada), ďalšie mrknutie do peňaženky a poďho do obchodu kúpiť niečo menej zdravé (čiže mäsko)" :))))))))))))))
verka1
Milan, presne viem o čom píšeš. My sme šli po 6 rokoch manželstva v 1984 do Juhošky. Tiež sme špekulovali čo nakúpiť. čo uvariť. Kúpili sme v obchode zemiaky v prášku a konzervy s párkami a klbáskami, všetko maďarské. Sme to doma vyskúšali, dcére tiež chutilo, tak sme nakúpili na 20 dní, t.j. 20 zemiakovej kaše a po 10 s každej konzervy. No a špagety a pašteky a.... Sme sa smiali, že keby sa niečo stalo tak napíšu, že obchodní cestujúci s konzervami mali problém. Ale super bolo, že tie konzervy a pyré boli tak dobré a rýchle. že sme to jedli každý deň a nevadilo. No a všetko ostatné sme dopratali zase domov. A bolo z čoho variť, hihi
samanka
keďže nerada nakupujem, mám doma zásoby potravín najmenej na 2-3 týždne a tak sa pomerne ľahko rozhodujem, čo uvariť. Len je to horšie so zamrznutým mäsom..:-))) ale, obchod mám poceste z práce...
egreska
to ja by som tiež nevedela fungovat podla vopred naplanovaneho rozpisu,pretoze varím a improvizujem kazdy den a to podla toho na čo mame chut,podobne ako sjuz..
jerica
Pri čítaní každého príbehu čo píšete sa usmievam "pod fúzy" lebo aj ja sa v tých príbehoch vidím,či je to dovolenka , nákupy s papierom popísaným , polovičku nenakúpené,len jeden rozdiel je , môj manžel nemá páru o varení.
Dnes moje nakupovanie je oveľa racionálnejšie , pri každom rozhodovaní čo nakúpiť , pozastavím sa , sama sa seba spýtam "či to potrebujem , či to, čo mám doma ešte vystačí " potom sa rázne rozhodnem či to vložím do koša (vozíka). Snažím sa nekupovať veci , ktoré viem , že nebudem potrebovať , hoci reklama vťahuje na "to sa oplatí" . Je to síce ťažké , ale dá sa to.
cistinka
Ja som ako Sjuz a Egreska, improvizujem denne podľa toho, na čo máme chuť prihliadnuc k tomu, čo treba zlikvidovať v chladničke a špajzi. Zásoby nerobím skoro žiadne, nakupujem podľa potreby a hlavne podľa toho, čo ma zrovna ráno napadne. Možno tak robím preto, lebo vo svojom živote nemám rada nič dopredu naplánované a neuznávam žiadne rozpisy a direktívy. Som kreatívny človek a mám rada zmenu :-)))
michsamant
Ja musim planovat kvoli tomu,ze mam take vacsie,poriadne potraviny dost daleko a musim chodit riksou, co tiez musim zaplatit, takze z ekonomickeho hladiska musim planovat...inak by som zaplatila viac za riksu ako za nakupy, ak by som sla kazdy den :(
verka1
Miši, neviem sa na to Tvoje dieťa vynadívať. A ako sa volá? Asi som prehliadla.
babidka
@michsamant naozaj je krasna...a ked na nu pozriem , spomeniem si na vnucku a vnuka ...
ja som v podobnej :-) situacii -ked sa odstahujete na dedinu, kde je jeden ubohy obchod/ ani predvcerom nemali pernik ked som ho "surne" potrebovala do malinovych hrebenov od Cistinky!/ a moj "riksiar" je prilis zamestnany svojou pracou aby ma vozieval do 10 km vzdialeneho supermarketu musite planovat ...
Ale ja som myslela aj na ine v svojom prispevku - ked si stale odkladam tie vsetky uzasne recepty , bez planovania nie som schopna odskusat v skutocnosti ani desatinu stiahnutych receptov ...:-(
janaalizibolenova
ja osobne neplanujem, co navarim napr. na tyzden, rozhodnem sa den predtym, alebo v ten den , na co nam ide chut a mam vzdy doma zasoby, raz do mesiaca si napisem dlhyyy zoznam a s manzelom ideme na nakup do carefouru, nakupime , co treba, po ceste sa pripadne stavime v dalsom obchode , kde maju dobre maso a mame nakupene na mesiac a viac dopredu, takymto sposobom som napriklad kupovala naposledy cestoviny pred vyse polrokom :-D, ryza to iste, mozem potom vymyslat o dusu spasenu, co navarim, lebo mam vsetko doma, co mi treba :-)
veronika353
My vaříme každý den, manžel má dvě dvanáctky a potom dva dni volna a tak když je doma, vaří on.Plánujeme jenom tak přibližně, protože obchody máme blízko,ale dost často se stává, že některé jídla nemáme dlouho a něco se opakuje stále.Ráda zkouším nové recepty,ale to bych asi musela vařit ve dne v noci, abych vyzkoušela všechny recepty, co mám v pláně. Jinak na ty dovolenky chodíme do apartmánú jako Milan2.Když jsme jeli poprvé na týden do Bibione, vzali jsme si pro dvě osoby 3 celé chleby a konzerv jsme napakovali jako by jsme jeli do neobývané pustiny.Od té doby máme taky připravený jídelní lístek,který máme roky tak propracovaný, že málokdy něco vezeme zpátky.Když jsme jeli s dětmi, tak jsme stravu upravili podle nich.Vloni jsme byli v Blanes, tam jsme si dost potravin,hlavně zeleniny a pečiva kupovali, ale ten základ- pečené kuře, králíka a dušené maso jsme měli zavařené v 0,7dl pohárech.Byli jsme i v hotelu se stravou, všechno má své výhody i nevýhody.
egreska
Miška, malá je nadherna,zbožnujem take snede deti,sama jedno mám :-)) škoda ze nevidime viac rodinnych fotiek(mohli by sa dat pridat ku profilu napr.)
michsamant
egreska skor na facebooku ak si,sem nie. a ty kde zijes? Uz som pochopila,ze babidka ma asi slovensko-cinske vnucatka :) je to tu take pestre :)
babidka
ano , nase deticky su slovensko-americko-cinske :-)
vnucka je mala Cinanka s bielou pletou a vnuk je Slovak postavou aj vyzorom s tmavou pletou:-)))
bylinka
Všetci ste naozaj zlatí ,to čo je na tejto stránke rodinky Vareškárov nemá určite páru. Díky za každý recept či radu
hkbarbie
jeeej, to som rada Babidka - mamicka, ze ta moj napad s jedalnym listkom inspiroval :-))) ked sme nemali deti, tak vsetko sa v nasej domacnosti varilo a nakupovalo tak "zivelne" a jedlo sa vzdy to iste - v pondelok ravioli, v utorok kuracie prsia pecene s dresingom a ryzou, v stredu hot dog, vo stvrtok lasagna, v piatok kino a restauracia, v sobotu sendvic a v nedelu tacos. Odkedy mame "parental facsimila" ako nase deti vola moj manzel, planujem, vyvaram, vypekam a dnes som to slavnostne dotiahla do zlateho konca, ked som upiekla chlieb podla vasho "vareskovskeho" receptu a moj manzel povedal, ze to bol najlepsi chlieb aky kedy jedol! No kto by neplanoval a nevyvaral, ked dostane take ocenenie, nie? :-)
karolpeter
No super ! To ja viem tiež, že si musím spraviť jedálny lístok na týždeň a najlepšie optimalizovaný z hľadiska ceny jedál a ich kvality. Preto by som bol rád, keby ste zo 10 týždňových plánov tu aj zverejnila, veľmi by to pomohlo pre inšpiráciu.



 



TOPlist